Tytu³: warzywa i owoce chroni± górne drogi oddechowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: ROBERTO Wrzesieñ 11, 2009, 08:13:17 Wyniki badañ w USA i Wielkiej Brytanii: warzywa i owoce chroni± górne drogi oddechowe
* G³os Pomorza/Rynek Zdowia * 2009-09-10 17:10:00 Warzywa i owoce chroni± górne drogi oddechowe. Ich korzystny wp³yw siêga jednak znacznie g³êbiej – do p³uc. Takim wnioskiem zakoñczy³y siê badania, których g³ównym autorem by³a Carol Trenga, profesor medycyny z Uniwersytetu Waszyngtona w Seattle (USA). Wraz z zespo³em wspó³pracowników przejrza³a ona literaturê naukow± po¶wiêcon± dobroczynnemu wp³ywowi warzyw i owoców na nasze zdrowie. Analiz± objêto publikacje, które ukaza³y siê na ¶wiecie w ostatnich dziesiêciu latach. – To chyba najd³u¿sza na ¶wiecie lista dowodów potwierdzaj±cych to, ¿e dieta owocowo-warzywna wzmacnia te¿ nasze p³uca. Po pierwsze, chroni je przed wieloma chorobami, po drugie, ³agodzi rozmaite dolegliwo¶ci u osób, które ju¿ cierpi± na schorzenia p³uc – mówi Trenga. Je¶li chodzi o profilaktykê, to – zdaniem uczonej – najwiêksze znaczenie maj± te owoce, które zawieraj± du¿o witaminy C. Ich spo¿ywaniem powinni byæ zainteresowani szczególnie na³ogowi palacze. Dla nich mo¿e to byæ dobry sposób na unikniêcie przewlek³ego zapalenia uk³adu oddechowego i ró¿nych niekorzystnych konsekwencji tej choroby, takich jak przewlek³a obturacyjna choroba p³uc (POChP), na któr± nie wymy¶lono jeszcze leku. Codzienna porcja warzyw lub owoców mo¿e nas te¿ uchroniæ przed zapaleniem oskrzeli i odm± – sugeruj± z kolei wyniki badañ wykonanych przez brytyjskich badaczy z uniwersytetu w Southampton. – Wystarczy je¶æ codziennie pó³ jab³ka, by zmniejszyæ ryzyko z³apania tych schorzeñ o 50 procent. Równie cenne s± pomidory – mówi Louise Watson, która kierowa³a badaniami. Wysokiej warto¶ci zdrowotnej pomidorów dowiedli te¿ uczeni z innej brytyjskiej uczelni – uniwersytetu w Nottingham. W przeprowadzonych przez nich testach uczestniczy³o 2600 osób chorych na astmê lub nie¿yt oskrzeli. Okaza³o siê, ¿e choroba ³agodnia³a, kiedy pacjent zjada³ w tygodniu minimum piêæ jab³ek lub trzy pomidory. – Podobna dieta pomaga równie¿ ludziom zmagaj±cym siê z chroniczn± chrypk± oraz innymi schorzeniami krtani – twierdzi autorka badañ, Sarah Lewis. |