Napromieniowani

W ¶wiecie kulinarii => Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli => W±tek zaczêty przez: Hania47 Czerwiec 01, 2011, 15:48:48



Tytu³: przepis na placek
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Czerwiec 01, 2011, 15:48:48
   

    1 margaryna
    pó³ szklanki mleka lub wody
    mniej ni¿ 2 szklanki cukru
    4 ³y¿ki kakao
    4 jaja
    2 szklanki m±ki
    ³y¿ka proszku do pieczenia
    aromat lub przyprawa do pierników

   Margarynê, mleko, cukier, kakao podgrzaæ do ca³kowitego rozpuszczenia. Odlaæ pó³ szklanki na polewê. Po wystudzeniu dodaæ m±kê, proszek, ¿ó³tka i przyprawy. Wymieszaæ i dodaæ ubit± pianê z bia³ek.
 
Prze³o¿yæ ciasto do foremki i upiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku. Polaæ polew± czekoladow±.


Tytu³: Odp: przepis na placek
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Czerwiec 01, 2011, 19:21:17
Sk³adniki :

-  50 g namoczonych rodzynek

-  mleko+ jaja - 400ml

- 2  jaja  du¿e (kategoria L)

-  6 szklanek m±ki pszennej

- 1 i 1/2 ³y¿eczki miodu

- ¾ szklanki  cukru

- 1 ³y¿eczka soli

-  ok.25 g mas³a

-  ok. 20 g ¶wie¿ych  dro¿d¿y.

 Sposób przygotowania:

1, Do miarki wbiæ jaja i uzupe³niæ mlekiem do 400ml.

2. Do formy z dwoma mieszad³ami  w³o¿yæ, wszystkie sk³adniki p³ynne mleko z jajami (mleko z jajami  o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, sol±, miodem i mas³em

3. Nastêpnie dodaæ m±kê i rozkruszone ¶wie¿e dro¿d¿e oraz namoczone rodzynki  .

4. Formê wstawiæ do automatu i w³±czyæ program 8 wyrabianie ciasta.

5. Po zakoñczeniu programu ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonych  2 foremek( keksówki).

6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60  min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawiæ do wyro¶niêcia  w piekarniku.

7. Po wyro¶niêciu ciasta nastawiæ temperaturê na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zale¿± od piekarnika.

8. Upieczone chleby przykryæ czyst± ¶ciereczk± i po przestygniêciu wyj±æ z foremek


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kociaprzystan ostrovirsk blackspider polskiserwerzycia svcraft