Tytu³: przepis na placek Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Czerwiec 01, 2011, 15:48:48 1 margaryna pó³ szklanki mleka lub wody mniej ni¿ 2 szklanki cukru 4 ³y¿ki kakao 4 jaja 2 szklanki m±ki ³y¿ka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników Margarynê, mleko, cukier, kakao podgrzaæ do ca³kowitego rozpuszczenia. Odlaæ pó³ szklanki na polewê. Po wystudzeniu dodaæ m±kê, proszek, ¿ó³tka i przyprawy. Wymieszaæ i dodaæ ubit± pianê z bia³ek. Prze³o¿yæ ciasto do foremki i upiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku. Polaæ polew± czekoladow±. Tytu³: Odp: przepis na placek Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Czerwiec 01, 2011, 19:21:17 Sk³adniki :
- 50 g namoczonych rodzynek - mleko+ jaja - 400ml - 2 jaja du¿e (kategoria L) - 6 szklanek m±ki pszennej - 1 i 1/2 ³y¿eczki miodu - ¾ szklanki cukru - 1 ³y¿eczka soli - ok.25 g mas³a - ok. 20 g ¶wie¿ych dro¿d¿y. Sposób przygotowania: 1, Do miarki wbiæ jaja i uzupe³niæ mlekiem do 400ml. 2. Do formy z dwoma mieszad³ami w³o¿yæ, wszystkie sk³adniki p³ynne mleko z jajami (mleko z jajami o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, sol±, miodem i mas³em 3. Nastêpnie dodaæ m±kê i rozkruszone ¶wie¿e dro¿d¿e oraz namoczone rodzynki . 4. Formê wstawiæ do automatu i w³±czyæ program 8 wyrabianie ciasta. 5. Po zakoñczeniu programu ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonych 2 foremek( keksówki). 6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60 min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawiæ do wyro¶niêcia w piekarniku. 7. Po wyro¶niêciu ciasta nastawiæ temperaturê na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zale¿± od piekarnika. 8. Upieczone chleby przykryæ czyst± ¶ciereczk± i po przestygniêciu wyj±æ z foremek |