Tytu³: chleb domowy chalka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Czerwiec 02, 2011, 14:04:30 Sk³adniki: /proporcje na 2 w±skie formy o d³. 30-40 cm/ 1 litr (4 szkl.) mocno ciep³ej wody - aby nie za ³atwo by³o wsadziæ ³apkê (ok. 50° C) 50 g ¶wie¿ych dro¿d¿y 1 kg m±ki zwyk³ej pszennej z dodatkiem otr±b (LUB m±ka razowa wymieszana ze zwyk³±) 1 czubata ³y¿ka soli 2-3 ³y¿ki sto³owe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) mase³ko do wysmarowania foremek bu³ka tarta do ich posypania ew. dodatki, np. pestki s³onecznika, sezam lub kminek Przygotowanie: Do du¿ego gara (4l) wlewamy mocno ciep³± wodê i rozpuszczamy w niej dro¿d¿e przez mieszanie ich ³apk±. Wsypujemy inteligentnie m±kê, ¿eby siê nie ufyfluniæ i te¿ mieszamy j± ³apk±. Wsypujemy (wcze¶niej odmierzon±, ¿eby nie uwalaæ rozczynem solniczki) czubat± ³y¿kê (sto³ow±) soli, wlewamy (jedno dobre chlu¶niêcie) na oko oliwê (pewnie ze dwie-trzy ³y¿ki sto³owe). Odstawiamy na pó³ godziny w ciep³e miejsce. W tym czasie nie leniupociechaemy tylko: - smarujemy dwie foremki mase³kiem (lub olejem) i posypujemy bu³k± tart± (tylko solidnie, ¿adnej fuszerki - mnie raz chlebu¶ przywar³ jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlaz³a od mi±¿szu) - ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parê minut. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W po³owie czasu pieczenia mo¿na okryæ foli± wierzch chlebków, ¿eby skórka siê nie spali³a. Podobny efekt uzyskujê przez postawienie foremek na najni¿szym poziomie. |