Napromieniowani

W ¶wiecie kulinarii => Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli => W±tek zaczêty przez: Hania47 Czerwiec 02, 2011, 14:04:30



Tytu³: chleb domowy chalka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Czerwiec 02, 2011, 14:04:30











Sk³adniki:
/proporcje na 2 w±skie formy o d³. 30-40 cm/
1 litr (4 szkl.) mocno ciep³ej wody - aby nie za ³atwo by³o wsadziæ ³apkê (ok. 50° C)
50 g ¶wie¿ych dro¿d¿y
1 kg m±ki zwyk³ej pszennej z dodatkiem otr±b (LUB m±ka razowa wymieszana ze zwyk³±)
1 czubata ³y¿ka soli
2-3 ³y¿ki sto³owe oliwy
olej lub (w wersji lakto-wege) mase³ko do wysmarowania foremek
bu³ka tarta do ich posypania

ew. dodatki, np. pestki s³onecznika, sezam lub kminek
Przygotowanie:
Do du¿ego gara (4l) wlewamy mocno ciep³± wodê i rozpuszczamy w niej dro¿d¿e przez mieszanie ich ³apk±. Wsypujemy inteligentnie m±kê, ¿eby siê nie ufyfluniæ i te¿ mieszamy j± ³apk±. Wsypujemy (wcze¶niej odmierzon±, ¿eby nie uwalaæ rozczynem solniczki) czubat± ³y¿kê (sto³ow±) soli, wlewamy (jedno dobre chlu¶niêcie) na oko oliwê (pewnie ze dwie-trzy ³y¿ki sto³owe). Odstawiamy na pó³ godziny w ciep³e miejsce.

W tym czasie nie leniupociechaemy tylko:

- smarujemy dwie foremki mase³kiem (lub olejem) i posypujemy bu³k± tart± (tylko solidnie, ¿adnej fuszerki - mnie raz chlebu¶ przywar³ jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlaz³a od mi±¿szu)

- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parê minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W po³owie czasu pieczenia mo¿na okryæ foli± wierzch chlebków, ¿eby skórka siê nie spali³a. Podobny efekt uzyskujê przez postawienie foremek na najni¿szym poziomie.




Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

polskiserwerfreeplay nwm wilcze-zycie svcraft brazylia2014