Napromieniowani

W ¶wiecie kulinarii => Kulinaria => W±tek zaczêty przez: Hania47 Pa¼dziernik 18, 2011, 22:45:19



Tytu³: Ciasto kruche z jablkami i cynamonem
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Pa¼dziernik 18, 2011, 22:45:19
rzygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 1 godzina

Trudno¶æ: ³atwe


Sk³adniki na 12 porcji


•      3 szklanki m±ki, 1 szklanka cukru,
      
•      4 zó³tka, kostka mas³a lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego,
      
•      Â³y¿eczka proszku do pieczenia, 3 ³y¿ki kwasnej ¶mietany
      
•      1 kg jab³ek (winnych), cynamon, cukier do posypania
      Etapy przygotowania


1.      Z m±ki,cukru,¿ó³tek,mas³a (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i ¶mietany zagniatamy g³adkie ciasto.
            
2.      Smarujemy brytfankê mas³em i posypujemy bu³k± tart±. Jab³ka ¶cieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
            
3.      3/4 ciasta wyk³adamy na brytfankê i rozci±gamy po ca³ej powierzchni, a resztê wk³adamy do zamra¿alnika ¿eby troszkê stward³o. Na cie¶cie k³adziemy jab³ka (je¿eli maj± du¿o soku mo¿na odcisn±æ).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochê cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ¶cieramy ciasto wyjête z zamra¿alnika na grubych oczkach.
            
4.      Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinê. Po upieczeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem. Smacznego
            

   
   


   
   

 


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ostrovirsk nwm kociaprzystan brazylia2014 polskiserwerfreeplay