Tytu³: Ciasto kruche z jablkami i cynamonem Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hania47 Pa¼dziernik 18, 2011, 22:45:19 rzygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 1 godzina Trudno¶æ: ³atwe Sk³adniki na 12 porcji • 3 szklanki m±ki, 1 szklanka cukru, • 4 zó³tka, kostka mas³a lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego, • ³y¿eczka proszku do pieczenia, 3 ³y¿ki kwasnej ¶mietany • 1 kg jab³ek (winnych), cynamon, cukier do posypania Etapy przygotowania 1. Z m±ki,cukru,¿ó³tek,mas³a (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i ¶mietany zagniatamy g³adkie ciasto. 2. Smarujemy brytfankê mas³em i posypujemy bu³k± tart±. Jab³ka ¶cieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem. 3. 3/4 ciasta wyk³adamy na brytfankê i rozci±gamy po ca³ej powierzchni, a resztê wk³adamy do zamra¿alnika ¿eby troszkê stward³o. Na cie¶cie k³adziemy jab³ka (je¿eli maj± du¿o soku mo¿na odcisn±æ).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochê cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ¶cieramy ciasto wyjête z zamra¿alnika na grubych oczkach. 4. Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinê. Po upieczeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem. Smacznego |