|
Poka¿ wiadomo¶ci
|
Strony: [1]
|
2
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Pa¼dziernik 24, 2011, 19:21:40
|
Czasem, tylko czasem, Przychodzi taka chwila, Ze chce byæ obok Ciebie, Gdy noc srebrzysta mija. Chce ujrzeæ Twoje oczy, Gdy s³oñce budzi siê. Naprawdê, tylko czasem Tak kochaæ mi siê chce.
|
|
|
3
|
W ¶wiecie kulinarii / Kulinaria / Ciasto kruche z jablkami i cynamonem
|
: Pa¼dziernik 18, 2011, 22:45:19
|
rzygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 1 godzina
Trudno¶æ: ³atwe
Sk³adniki na 12 porcji
• 3 szklanki m±ki, 1 szklanka cukru, • 4 zó³tka, kostka mas³a lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego, • ³y¿eczka proszku do pieczenia, 3 ³y¿ki kwasnej ¶mietany • 1 kg jab³ek (winnych), cynamon, cukier do posypania Etapy przygotowania
1. Z m±ki,cukru,¿ó³tek,mas³a (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i ¶mietany zagniatamy g³adkie ciasto. 2. Smarujemy brytfankê mas³em i posypujemy bu³k± tart±. Jab³ka ¶cieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem. 3. 3/4 ciasta wyk³adamy na brytfankê i rozci±gamy po ca³ej powierzchni, a resztê wk³adamy do zamra¿alnika ¿eby troszkê stward³o. Na cie¶cie k³adziemy jab³ka (je¿eli maj± du¿o soku mo¿na odcisn±æ).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochê cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ¶cieramy ciasto wyjête z zamra¿alnika na grubych oczkach. 4. Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinê. Po upieczeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem. Smacznego
|
|
|
4
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Pa¼dziernik 18, 2011, 22:33:46
|
Mów do mnie jeszcze, za tak± rozmow± Têskni³em lata - ka¿de Twoje s³owo S³odkie w mym sercu wywo³uje dreszcze... Mów do mnie jeszcze...
Mów do mnie jeszcze ludzie nas nie s³ysz±, S³owa Twe dziwnie poj± i ko³ysz±. Jak kwiatem ka¿dym s³owem Twym siê pieszczê... Mów do mnie jeszcze...
Mów do mnie jeszcze noc± mi³osiern±, Gdy serce pa³a mi³o¶ci± niezmiern±. A usta w ¿arze szukaj± rozkoszy By serce ogrzaæ, by serca nie sp³osszyæ
Dopóki ¿ycie w nas go¶ci, i serce bêdzie w nas bi³o A s³once, ten wzór mi³o¶ci, Daje nam ciep³o tak mi³o
Zw±tpieñ cisn±cych siê t³umnie Ona rozstrzyga zawi³o¶æ; M±dro¶ci± jest kochaæ rozumnie! Lecz kto zrozumie mi³o¶æ?
Nic nie pomo¿e szukanie gdy przyj¶æ nie bêdzie chcia³a. Wchodzi do serc niespodzianie i patrzy czy szczê¶cie nam da³a.
By ros³a w nas wraz z oddechem trzeba karmiæ j± stale, czu³o¶ci±, ciep³em, u¶miechem wzajemnie wspieraæ wytrwale.
najlepsze ¿yczenia
|
|
|
5
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Odp Keks
|
: Pa¼dziernik 18, 2011, 16:34:20
|
1 kostka Kasia 3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki m±ki 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarañczowa, skórka cytrynowa, ¶liwki kalifornijskie, ¿urawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii Zagotowaæ wodê z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier siê rozpu¶ci, do garnka w³o¿yæ Kasia i rozpu¶ciæ j±. Gdy ostygnie dodaæ przesian± m±kê, proszek do pieczenia i ¿ó³tka. Dok³adnie zmiksowaæ. Na koniec dodaæ pianê z bia³ek ubit± na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w m±ce ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie musz± byæ pociête na drobne kawa³eczki. Wymieszaæ.
Ciasto wlaæ do foremek keksówek, do 3/4 wysoko¶ci, wysmarowanych dobrze Kasia i wysypanych bu³k± tart±. Piec oko³o 55-60 minut w temp.p. 180ºC. Najlepiej sprawdziæ ciasto patyczkiem. Je¿eli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygniêciu posypaæ cukrem pudrem.
|
|
|
6
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Pa¼dziernik 13, 2011, 20:51:14
|
PRZYJACIEL Nie ten ci przyjacielem, kto dom twój ka¿dego dnia nawiedza, a mówi±c przy kawie wiele, b³yszczy g³ównie plotkarsk± wiedz±. I nie jest przyjacielem, kto dla twego domu dobra z buciorami i b³otem nauk swych wyk³ada ¼ród³o. Lecz przyja¼ñ ceñ ka¿dego, kto cicho, skromnie z taktem wspiera ciê niewidzialny, gdy nieszczê¶cie jest faktem. I nie pomy¶li nawet, by mog³o byæ inaczej, i czekaæ bêdzie cicho, póki siê nie wyp³aczesz. Polecam: http://www.klamerka.pl/121-1-o,przyjazni.html#ixzz1agoL63Vjnajlepsze ¿yczenia
|
|
|
7
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Placek z jagodami
|
: Pa¼dziernik 13, 2011, 20:27:51
|
Sklaniki:
20 dag m±ki pszennej 4 jaja 6 ³y¿ek oleju 3/4 szklanki cukru 1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia kilka kropli esencji rumowej 60 dag jagód lub innych miêkkich owoców cukier puder ³y¿ka mas³a lub margaryny do wysmarowania formy Przygotowanie:
Owoce op³ukaæ, os±czyæ. Jajka ubiæ z cukrem, wlaæ 2 ³y¿ki wody, esencjê rumow± , olej i przez chwilê ubijaæ. Wsypaæ m±kê po³±czon± z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszaæ. Ciasto w³o¿yæ na wysmarowan± blachê ¶redniej wielko¶ci i przykryæ owocami. Wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, a¿ ciasto zacznie odstawaæ od ¶cianek formy (oko³o 30 min). Ciep³e ciasto posypaæ cukrem pudrem.
|
|
|
8
|
W ¶wiecie kulinarii / Kulinaria / Sernik z brzoskwniami
|
: Wrzesieñ 26, 2011, 19:30:08
|
Sk³adniki na ciasto:
1 kostka mas³a/margaryny (250 g) 3 ³y¿ki cukru pudru 5 ¿ó³tek 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 3 szklanki m±ki Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ. Ciasto podzieliæ na 2 czê¶ci, owin±æ foli±, w³o¿yæ na 2 godziny do zamra¿arki (lub Sk³adniki na masê serow±:
1 kg twarogu pó³t³ustego lub t³ustego, niekwa¶nego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego) pó³ kostki miêkkiego mas³a (125 g) 3 jajka 1 szklanka cukru (da³am trochê mniej) krócej, je¶li ciasto bêdzie twarde na tyle, by je zetrzeæ na tarce).
|
|
|
9
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Odp: ¿apiekanka z piersi kurczaka
|
: Wrzesieñ 03, 2011, 18:04:58
|
Sk³adniki:
3 jajka 15 dag cukru pudru 10 dag mas³a lub margaryny 1/3 szklanki mleka 25 dag m±ki 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 50 dag ¶liwek 4 dag cukru (do ubicia piany)
Przepis: Stopiony t³uszcz, 2 jajka, 1 ¿ó³tko, cukier puder i mleko utrzeæ na puszyst± masê. Dodaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do tortownicy wy³o¿onej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej mas³em i posypanej tatr± bu³k±). Umyte ¶liwki przepo³owiæ i usun±æ pestki. Po³ówki ¶liwek uk³adaæ na ciasto zaczynaj±c od brzegów tortownicy. Pianê z 1 bia³ka ubiæ, dodaæ 4 dag cukru i jeszcze ubiæ. Gêst± pianê wylaæ na ¶liwki. Upiec. Krajaæ jak tort. Smacznego.
|
|
|
10
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Sierpieñ 31, 2011, 19:16:22
|
B±d¿ ramieniem co otula spokojem u¶miechem co otwiera nadziejê . B±d¿ ka¿d± minut± chwil± momentem .B±d¿ obok jak cieñ co nigdy nie zniknie jak sen co w nocy towarzyszy. Bad¿
|
|
|
11
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Deser lodowy z banami
|
: Sierpieñ 31, 2011, 19:02:40
|
Ocena przepisu 12345 Dla ilu osób: 2 osoby Czas przyrz±dzenia: 15 minut Orientacyjny koszt potrawy: nieznany Wszystkie wy¶wietlenia: 3443 Autor: Nieznany Dodany przez: !lakota Data dodania: 2010-08-17 Dodaj przepis do ulubionych Drukuj przepis Dodaj do listy zakupów Sk³adniki
lody waniliowe 20 dag herbatniki pokruszone 5 dag banan 1 szt czekolada 1 tabliczka
Sposób przyrz±dzenia
Lody lekko rozmra¿amy i miksujemy dok³adnie w blenderze na p³ynn± masê. Czekoladê rozpuszczamy w mikrofalówce lub w k±pieli wodnej (ok³adamy 1 kostkê). Do wysokich szklanek wk³adamy pokruszone herbatniki, kilka plastrów banana, zalewamy lodami, polewamy p³ynn± czekolad±, ponownie nak³adamy herbatniki, pokrojonego banana, polewamy lodem i czekolad±. Na sam± górê nak³adamy banana i posypujemy start± na tarce z drobnymi oczkami czekolad±.
|
|
|
12
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / ¿apiekanka z piersi kurczaka
|
: Sierpieñ 31, 2011, 14:54:10
|
Czas przygotowania 10 minut czas pieczenia 1 godz.Ilo¶æ porcji 8 Sk³adniki z piersi kurczaka ziemniaki ,ser ¿o³ty majonez sol pieprz cebula olej do wysmarowania zio³a. Etapy przygotowania.Oczyszczone posypane przyprawami piersi z kurczaka una srodku ¿arodpornego naczynia. Ob³o¿yæ nako³o cz±stkami ziemniaków oprószonymi sol± i pieprzem. Przykryæ cienk± warstw± cebuli pokrojonej w kosteczkê oraz warstwy startego grubo ¿oltego sera. Wszystkie posmarowac cienka warstwa majonezem. Naczynia przykryæ zapiekaæ oko³o 1,5 godzinê
|
|
|
13
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Ciasto Zebra
|
: Lipiec 24, 2011, 20:41:37
|
Ciasto zebra
SZYBKIE,TANIE ,SMACZNE
Kategoria: Ciasta i Desery
Dodano: 18.03.2011 Sk³adniki dla >6 osób
m±ka, 3SZKLANKI jajka, 5 SZT cukier, 2 SZKL proszek do pieczenia, 2 £Y¯ECZKI olej, 1 SZKL woda gazowana, 3/4 SZKL kakao, 2 £Y¯KI
Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min
1. JAJA UCIERAMY NA PUSZYSTY KREM Z CUKREM
2. WLEWAMY OLEJ,NASTÊPNIE SYPIEMY PO£OWÊ M¡KI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM.MIKSUJEMY.
3. SYPIEMY RESZTÊ M¡KI I WLEWAMY WODÊ GAZOWAN¡.
4. DZIELIMY NA 2 CZʦCI;DO JEDNEJ DODAJEMY KAKAO,DO DRUGIEJ 2 £Y¯KI M¡KI
5. NALEWAMY CIASTO NA PRZEMIAN NA WYSMAROWAN¡ T£USZCZEM BLACHÊ.
6. PIECZEMY OK.40-60 MIN.W TEMP.180 STOPNI
|
|
|
15
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / chleb domowy chalka
|
: Czerwiec 02, 2011, 14:04:30
|
Sk³adniki: /proporcje na 2 w±skie formy o d³. 30-40 cm/ 1 litr (4 szkl.) mocno ciep³ej wody - aby nie za ³atwo by³o wsadziæ ³apkê (ok. 50° C) 50 g ¶wie¿ych dro¿d¿y 1 kg m±ki zwyk³ej pszennej z dodatkiem otr±b (LUB m±ka razowa wymieszana ze zwyk³±) 1 czubata ³y¿ka soli 2-3 ³y¿ki sto³owe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) mase³ko do wysmarowania foremek bu³ka tarta do ich posypania
ew. dodatki, np. pestki s³onecznika, sezam lub kminek Przygotowanie: Do du¿ego gara (4l) wlewamy mocno ciep³± wodê i rozpuszczamy w niej dro¿d¿e przez mieszanie ich ³apk±. Wsypujemy inteligentnie m±kê, ¿eby siê nie ufyfluniæ i te¿ mieszamy j± ³apk±. Wsypujemy (wcze¶niej odmierzon±, ¿eby nie uwalaæ rozczynem solniczki) czubat± ³y¿kê (sto³ow±) soli, wlewamy (jedno dobre chlu¶niêcie) na oko oliwê (pewnie ze dwie-trzy ³y¿ki sto³owe). Odstawiamy na pó³ godziny w ciep³e miejsce.
W tym czasie nie leniupociechaemy tylko:
- smarujemy dwie foremki mase³kiem (lub olejem) i posypujemy bu³k± tart± (tylko solidnie, ¿adnej fuszerki - mnie raz chlebu¶ przywar³ jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlaz³a od mi±¿szu)
- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parê minut.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W po³owie czasu pieczenia mo¿na okryæ foli± wierzch chlebków, ¿eby skórka siê nie spali³a. Podobny efekt uzyskujê przez postawienie foremek na najni¿szym poziomie.
|
|
|
16
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Odp: przepis na placek
|
: Czerwiec 01, 2011, 19:21:17
|
Sk³adniki :
- 50 g namoczonych rodzynek
- mleko+ jaja - 400ml
- 2 jaja du¿e (kategoria L)
- 6 szklanek m±ki pszennej
- 1 i 1/2 ³y¿eczki miodu
- ¾ szklanki cukru
- 1 ³y¿eczka soli
- ok.25 g mas³a
- ok. 20 g ¶wie¿ych dro¿d¿y.
Sposób przygotowania:
1, Do miarki wbiæ jaja i uzupe³niæ mlekiem do 400ml.
2. Do formy z dwoma mieszad³ami w³o¿yæ, wszystkie sk³adniki p³ynne mleko z jajami (mleko z jajami o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, sol±, miodem i mas³em
3. Nastêpnie dodaæ m±kê i rozkruszone ¶wie¿e dro¿d¿e oraz namoczone rodzynki .
4. Formê wstawiæ do automatu i w³±czyæ program 8 wyrabianie ciasta.
5. Po zakoñczeniu programu ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonych 2 foremek( keksówki).
6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60 min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawiæ do wyro¶niêcia w piekarniku.
7. Po wyro¶niêciu ciasta nastawiæ temperaturê na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zale¿± od piekarnika.
8. Upieczone chleby przykryæ czyst± ¶ciereczk± i po przestygniêciu wyj±æ z foremek
|
|
|
17
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / przepis na placek
|
: Czerwiec 01, 2011, 15:48:48
|
1 margaryna pó³ szklanki mleka lub wody mniej ni¿ 2 szklanki cukru 4 ³y¿ki kakao 4 jaja 2 szklanki m±ki ³y¿ka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników
Margarynê, mleko, cukier, kakao podgrzaæ do ca³kowitego rozpuszczenia. Odlaæ pó³ szklanki na polewê. Po wystudzeniu dodaæ m±kê, proszek, ¿ó³tka i przyprawy. Wymieszaæ i dodaæ ubit± pianê z bia³ek. Prze³o¿yæ ciasto do foremki i upiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku. Polaæ polew± czekoladow±.
|
|
|
18
|
W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / szybki placek z jablkami
|
: Maj 03, 2011, 16:29:19
|
4 jajka 1,5szklanki m±ki ziemniaczanej 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 200gramow g mas³a lub margaryny 1 szklanka cukru 4 ,5duzych jab³ek 1 czubata cukru. PRZYGOTOWANIE:
W rondelku roztop tluszcz powoli o odstaw do ostygniecia. W duzej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj make i proszek do pieczenia, mozna dodac rowniez aromat do ciast jak kto lubi. Przyszykuj tortownice, najlepiej ze stozkiem w srodku, wysmaruj maslem i posyp bulka tarta, wylej 3/4 ciasta do tortownicy, poukladaj na wierzchu obrane i pokrojone w 8 lub 16 jablka (mozna posypac cynamonem). Reszte ciasta wymieszaj z kakao i wylej na jablka. Piecz 45min w 180 stopniach C. Smacznego!
|
|
|
20
|
Poznajemy siê / WITAMY SIÊ / Odp: poznajmy sie
|
: Marzec 16, 2011, 16:38:09
|
witam was kochani mam na imiê Halina jestem osob± niepe³nosprawn± mieszkam ¶wiêtokrzyskie . moje zainteresowanie to muzyka pomagam osobom niepe³nosprawnych i chcê im pomoc . Mam w domu dwa psyi jednego kota i chcê wam pomóc w rozwi±zaniu naszych rad pozdrawiam was i ¿yczê wam mi³ego dnia
|
|
|
|
|
|
|