Napromieniowani
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
  Poka¿ wiadomo¶ci
Strony: [1]
1  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Odp: Placek z jagodami : Pa¼dziernik 24, 2011, 19:33:12
Szybki placek z owocami Lista sk³adników

    125 g   Kasia
    250 g m±ki
    5 ³y¿ek cukru
    5 ³y¿ek wody
    2 jajka
    2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
    owoce sezonowe (brzoskwinie, nektarynki
2  POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE : Pa¼dziernik 24, 2011, 19:21:40
Czasem, tylko czasem,
Przychodzi taka chwila,
Ze chce byæ obok Ciebie,
Gdy noc srebrzysta mija.
Chce ujrzeæ Twoje oczy,
Gdy s³oñce budzi siê.
Naprawdê, tylko czasem
Tak kochaæ mi siê chce.
3  W ¶wiecie kulinarii / Kulinaria / Ciasto kruche z jablkami i cynamonem : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:45:19
rzygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 1 godzina

Trudno¶æ: ³atwe


Sk³adniki na 12 porcji


•      3 szklanki m±ki, 1 szklanka cukru,
      
•      4 zó³tka, kostka mas³a lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego,
      
•      Â³y¿eczka proszku do pieczenia, 3 ³y¿ki kwasnej ¶mietany
      
•      1 kg jab³ek (winnych), cynamon, cukier do posypania
      Etapy przygotowania


1.      Z m±ki,cukru,¿ó³tek,mas³a (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i ¶mietany zagniatamy g³adkie ciasto.
            
2.      Smarujemy brytfankê mas³em i posypujemy bu³k± tart±. Jab³ka ¶cieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
            
3.      3/4 ciasta wyk³adamy na brytfankê i rozci±gamy po ca³ej powierzchni, a resztê wk³adamy do zamra¿alnika ¿eby troszkê stward³o. Na cie¶cie k³adziemy jab³ka (je¿eli maj± du¿o soku mo¿na odcisn±æ).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochê cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ¶cieramy ciasto wyjête z zamra¿alnika na grubych oczkach.
            
4.      Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinê. Po upieczeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem. Smacznego
            

   
   


   
   

 
4  POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:33:46
Mów do mnie jeszcze, za tak± rozmow±
Têskni³em lata - ka¿de Twoje s³owo
S³odkie w mym sercu wywo³uje dreszcze...
Mów do mnie jeszcze...

Mów do mnie jeszcze ludzie nas nie s³ysz±,
S³owa Twe dziwnie poj± i ko³ysz±.
Jak kwiatem ka¿dym s³owem Twym siê pieszczê...
Mów do mnie jeszcze...

Mów do mnie jeszcze noc± mi³osiern±,
Gdy serce pa³a mi³o¶ci± niezmiern±.
A usta w ¿arze szukaj± rozkoszy
By serce ogrzaæ, by serca nie sp³osszyæ




Dopóki ¿ycie w nas go¶ci,
i serce bêdzie w nas bi³o
A s³once, ten wzór mi³o¶ci,
Daje nam ciep³o tak mi³o

Zw±tpieñ cisn±cych siê t³umnie
Ona rozstrzyga zawi³o¶æ;
M±dro¶ci± jest kochaæ rozumnie!
Lecz kto zrozumie mi³o¶æ?

Nic nie pomo¿e szukanie
gdy przyj¶æ nie bêdzie chcia³a.
Wchodzi do serc niespodzianie
i patrzy czy szczê¶cie nam da³a.

By ros³a w nas wraz z oddechem
trzeba karmiæ j± stale,
czu³o¶ci±, ciep³em, u¶miechem
wzajemnie wspieraæ wytrwale.














najlepsze ¿yczenia
5  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Odp Keks : Pa¼dziernik 18, 2011, 16:34:20
    1 kostka Kasia
    3/4 szklanki wody
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 torebki cukru waniliowego
    2 i 1/2 szklanki m±ki
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    bakalie (rodzynki, skórka pomarañczowa, skórka cytrynowa, ¶liwki kalifornijskie, ¿urawina, morele, orzechy)
    1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii
Zagotowaæ wodê z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier siê rozpu¶ci, do garnka w³o¿yæ   Kasia i rozpu¶ciæ j±. Gdy ostygnie dodaæ przesian± m±kê, proszek do pieczenia i ¿ó³tka. Dok³adnie zmiksowaæ. Na koniec dodaæ pianê z bia³ek ubit± na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w m±ce ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie musz± byæ pociête na drobne kawa³eczki. Wymieszaæ.

Ciasto wlaæ do foremek keksówek, do 3/4 wysoko¶ci, wysmarowanych dobrze   Kasia i wysypanych bu³k± tart±. Piec oko³o 55-60 minut w temp.p. 180ºC. Najlepiej sprawdziæ ciasto patyczkiem. Je¿eli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygniêciu posypaæ cukrem pudrem.
6  POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE : Pa¼dziernik 13, 2011, 20:51:14
PRZYJACIEL

Nie ten ci przyjacielem,
kto dom twój ka¿dego dnia nawiedza,
a mówi±c przy kawie wiele,
b³yszczy g³ównie plotkarsk± wiedz±.
I nie jest przyjacielem,
kto dla twego domu dobra
z buciorami i b³otem
nauk swych wyk³ada ¼ród³o.
Lecz przyja¼ñ ceñ ka¿dego,
kto cicho, skromnie z taktem
wspiera ciê niewidzialny,
gdy nieszczê¶cie jest faktem.
I nie pomy¶li nawet,
by mog³o byæ inaczej,
i czekaæ bêdzie cicho,
póki siê nie wyp³aczesz.

Polecam: http://www.klamerka.pl/121-1-o,przyjazni.html#ixzz1agoL63Vj
najlepsze ¿yczenia
7  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Placek z jagodami : Pa¼dziernik 13, 2011, 20:27:51
Sklaniki:

    20 dag m±ki pszennej
    4 jaja
    6 ³y¿ek oleju
    3/4 szklanki cukru
    1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    kilka kropli esencji rumowej
    60 dag jagód lub innych miêkkich owoców
    cukier puder
    ³y¿ka mas³a lub margaryny do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Owoce op³ukaæ, os±czyæ. Jajka ubiæ z cukrem, wlaæ 2 ³y¿ki wody, esencjê rumow± , olej i przez chwilê ubijaæ. Wsypaæ m±kê po³±czon± z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszaæ. Ciasto w³o¿yæ na wysmarowan± blachê ¶redniej wielko¶ci i przykryæ owocami. Wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, a¿ ciasto zacznie odstawaæ od ¶cianek formy (oko³o 30 min). Ciep³e ciasto posypaæ cukrem pudrem.
8  W ¶wiecie kulinarii / Kulinaria / Sernik z brzoskwniami : Wrzesieñ 26, 2011, 19:30:08
Sk³adniki na ciasto:

    1 kostka mas³a/margaryny (250 g)
    3 ³y¿ki cukru pudru
    5 ¿ó³tek
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    3 szklanki m±ki
Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ. Ciasto podzieliæ na 2 czê¶ci, owin±æ foli±, w³o¿yæ na 2 godziny do zamra¿arki (lub Sk³adniki na masê serow±:

    1 kg twarogu pó³t³ustego lub t³ustego, niekwa¶nego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
    pó³ kostki miêkkiego mas³a (125 g)
    3 jajka
    1 szklanka cukru (da³am trochê mniej)
krócej, je¶li ciasto bêdzie twarde na tyle, by je zetrzeæ na tarce).
9  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Odp: ¿apiekanka z piersi kurczaka : Wrzesieñ 03, 2011, 18:04:58
Sk³adniki:    

    3 jajka
    15 dag cukru pudru
    10 dag mas³a lub margaryny
    1/3 szklanki mleka
    25 dag m±ki
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
     
    50 dag ¶liwek
     
    4 dag cukru (do ubicia piany)

Przepis:    Stopiony t³uszcz, 2 jajka, 1 ¿ó³tko, cukier puder i mleko utrzeæ na puszyst± masê. Dodaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do tortownicy wy³o¿onej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej mas³em i posypanej tatr± bu³k±).
 
Umyte ¶liwki przepo³owiæ i usun±æ pestki. Po³ówki ¶liwek uk³adaæ na ciasto zaczynaj±c od brzegów tortownicy. Pianê z 1 bia³ka ubiæ, dodaæ 4 dag cukru i jeszcze ubiæ. Gêst± pianê wylaæ na ¶liwki. Upiec. Krajaæ jak tort. Smacznego.
10  POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE : Sierpieñ 31, 2011, 19:16:22
B±d¿ ramieniem co otula spokojem u¶miechem co otwiera nadziejê . B±d¿ ka¿d±  minut± chwil± momentem .B±d¿  obok jak cieñ co nigdy nie zniknie jak sen co w nocy towarzyszy. Bad¿
11  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Deser lodowy z banami : Sierpieñ 31, 2011, 19:02:40
Ocena przepisu
12345
Dla ilu osób: 2 osoby
Czas przyrz±dzenia: 15 minut
Orientacyjny koszt potrawy: nieznany
Wszystkie wy¶wietlenia: 3443
Autor: Nieznany
Dodany przez: !lakota
Data dodania: 2010-08-17
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów
Sk³adniki

    lody waniliowe 20 dag
    herbatniki pokruszone 5 dag
    banan 1 szt
    czekolada 1 tabliczka

Sposób przyrz±dzenia

Lody lekko rozmra¿amy i miksujemy dok³adnie w blenderze na p³ynn± masê. Czekoladê rozpuszczamy w mikrofalówce lub w k±pieli wodnej (ok³adamy 1 kostkê). Do wysokich szklanek wk³adamy pokruszone herbatniki, kilka plastrów banana, zalewamy lodami, polewamy p³ynn± czekolad±, ponownie nak³adamy herbatniki, pokrojonego banana, polewamy lodem i czekolad±. Na sam± górê nak³adamy banana i posypujemy start± na tarce z drobnymi oczkami czekolad±.
12  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / ¿apiekanka z piersi kurczaka : Sierpieñ 31, 2011, 14:54:10
Czas przygotowania 10 minut czas pieczenia 1 godz.Ilo¶æ porcji 8 Sk³adniki z piersi kurczaka ziemniaki ,ser  ¿o³ty majonez sol pieprz cebula olej do wysmarowania zio³a. Etapy przygotowania.Oczyszczone posypane przyprawami piersi z kurczaka una srodku ¿arodpornego naczynia. Ob³o¿yæ nako³o cz±stkami ziemniaków oprószonymi sol± i pieprzem. Przykryæ cienk± warstw± cebuli pokrojonej w kosteczkê oraz warstwy startego grubo ¿oltego sera. Wszystkie posmarowac cienka warstwa majonezem. Naczynia przykryæ zapiekaæ oko³o 1,5 godzinê
13  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Ciasto Zebra : Lipiec 24, 2011, 20:41:37
Ciasto zebra

   
   
   


SZYBKIE,TANIE ,SMACZNE

Kategoria: Ciasta i Desery

Dodano: 18.03.2011
Sk³adniki
dla >6 osób

m±ka, 3SZKLANKI
jajka, 5 SZT
cukier, 2 SZKL
proszek do pieczenia, 2 £Y¯ECZKI
olej, 1 SZKL
woda gazowana, 3/4 SZKL
kakao, 2 £Y¯KI

 


   
   


Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min

1. JAJA UCIERAMY NA PUSZYSTY KREM Z CUKREM

2. WLEWAMY OLEJ,NASTÊPNIE SYPIEMY PO£OWÊ M¡KI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM.MIKSUJEMY.

3. SYPIEMY RESZTÊ M¡KI I WLEWAMY WODÊ GAZOWAN¡.

4. DZIELIMY NA 2 CZʦCI;DO JEDNEJ DODAJEMY KAKAO,DO DRUGIEJ 2 £Y¯KI M¡KI

5. NALEWAMY CIASTO NA PRZEMIAN NA WYSMAROWAN¡ T£USZCZEM BLACHÊ.

6. PIECZEMY OK.40-60 MIN.W TEMP.180 STOPNI
14  S³owa na dobry pocz±tek.. / OCHOTNICY PISZ¡CY W NASZEJ "KRAINIE MY¦LI OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH"... / Odp: kto ci pomoze na forum : Czerwiec 17, 2011, 13:19:09
witajcie ja tez pomogê na forum pozdrawiam was i ¿yczê mi³ego dnia Mrugniêcie
15  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / chleb domowy chalka : Czerwiec 02, 2011, 14:04:30











Sk³adniki:
/proporcje na 2 w±skie formy o d³. 30-40 cm/
1 litr (4 szkl.) mocno ciep³ej wody - aby nie za ³atwo by³o wsadziæ ³apkê (ok. 50° C)
50 g ¶wie¿ych dro¿d¿y
1 kg m±ki zwyk³ej pszennej z dodatkiem otr±b (LUB m±ka razowa wymieszana ze zwyk³±)
1 czubata ³y¿ka soli
2-3 ³y¿ki sto³owe oliwy
olej lub (w wersji lakto-wege) mase³ko do wysmarowania foremek
bu³ka tarta do ich posypania

ew. dodatki, np. pestki s³onecznika, sezam lub kminek
Przygotowanie:
Do du¿ego gara (4l) wlewamy mocno ciep³± wodê i rozpuszczamy w niej dro¿d¿e przez mieszanie ich ³apk±. Wsypujemy inteligentnie m±kê, ¿eby siê nie ufyfluniæ i te¿ mieszamy j± ³apk±. Wsypujemy (wcze¶niej odmierzon±, ¿eby nie uwalaæ rozczynem solniczki) czubat± ³y¿kê (sto³ow±) soli, wlewamy (jedno dobre chlu¶niêcie) na oko oliwê (pewnie ze dwie-trzy ³y¿ki sto³owe). Odstawiamy na pó³ godziny w ciep³e miejsce.

W tym czasie nie leniupociechaemy tylko:

- smarujemy dwie foremki mase³kiem (lub olejem) i posypujemy bu³k± tart± (tylko solidnie, ¿adnej fuszerki - mnie raz chlebu¶ przywar³ jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlaz³a od mi±¿szu)

- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parê minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W po³owie czasu pieczenia mo¿na okryæ foli± wierzch chlebków, ¿eby skórka siê nie spali³a. Podobny efekt uzyskujê przez postawienie foremek na najni¿szym poziomie.


16  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / Odp: przepis na placek : Czerwiec 01, 2011, 19:21:17
Sk³adniki :

-  50 g namoczonych rodzynek

-  mleko+ jaja - 400ml

- 2  jaja  du¿e (kategoria L)

-  6 szklanek m±ki pszennej

- 1 i 1/2 ³y¿eczki miodu

- ¾ szklanki  cukru

- 1 ³y¿eczka soli

-  ok.25 g mas³a

-  ok. 20 g ¶wie¿ych  dro¿d¿y.

 Sposób przygotowania:

1, Do miarki wbiæ jaja i uzupe³niæ mlekiem do 400ml.

2. Do formy z dwoma mieszad³ami  w³o¿yæ, wszystkie sk³adniki p³ynne mleko z jajami (mleko z jajami  o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, sol±, miodem i mas³em

3. Nastêpnie dodaæ m±kê i rozkruszone ¶wie¿e dro¿d¿e oraz namoczone rodzynki  .

4. Formê wstawiæ do automatu i w³±czyæ program 8 wyrabianie ciasta.

5. Po zakoñczeniu programu ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonych  2 foremek( keksówki).

6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60  min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawiæ do wyro¶niêcia  w piekarniku.

7. Po wyro¶niêciu ciasta nastawiæ temperaturê na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zale¿± od piekarnika.

8. Upieczone chleby przykryæ czyst± ¶ciereczk± i po przestygniêciu wyj±æ z foremek
17  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / przepis na placek : Czerwiec 01, 2011, 15:48:48
   

    1 margaryna
    pó³ szklanki mleka lub wody
    mniej ni¿ 2 szklanki cukru
    4 ³y¿ki kakao
    4 jaja
    2 szklanki m±ki
    ³y¿ka proszku do pieczenia
    aromat lub przyprawa do pierników

   Margarynê, mleko, cukier, kakao podgrzaæ do ca³kowitego rozpuszczenia. Odlaæ pó³ szklanki na polewê. Po wystudzeniu dodaæ m±kê, proszek, ¿ó³tka i przyprawy. Wymieszaæ i dodaæ ubit± pianê z bia³ek.
 
Prze³o¿yæ ciasto do foremki i upiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku. Polaæ polew± czekoladow±.
18  W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska Haneczki i Eli / szybki placek z jablkami : Maj 03, 2011, 16:29:19
4 jajka 1,5szklanki m±ki ziemniaczanej 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 200gramow g mas³a lub margaryny 1 szklanka cukru 4 ,5duzych jab³ek 1 czubata cukru. PRZYGOTOWANIE:

W rondelku roztop tluszcz powoli o odstaw do ostygniecia. W duzej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj make i proszek do pieczenia, mozna dodac rowniez aromat do ciast jak kto lubi. Przyszykuj tortownice, najlepiej ze stozkiem w srodku, wysmaruj maslem i posyp bulka tarta, wylej 3/4 ciasta do tortownicy, poukladaj na wierzchu obrane i pokrojone w 8 lub 16 jablka (mozna posypac cynamonem). Reszte ciasta wymieszaj z kakao i wylej na jablka. Piecz 45min w 180 stopniach C. Smacznego!
19  S³owa na dobry pocz±tek.. / OCHOTNICY PISZ¡CY W NASZEJ "KRAINIE MY¦LI OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH"... / forum : Marzec 16, 2011, 16:42:02
witam was mam na imiê Halina    bêdzie problem to chêtnie wam pomogê
20  Poznajemy siê / WITAMY SIÊ / Odp: poznajmy sie : Marzec 16, 2011, 16:38:09
witam was  kochani mam na imiê Halina  jestem osob± niepe³nosprawn±   mieszkam  ¶wiêtokrzyskie . moje zainteresowanie to muzyka    pomagam osobom niepe³nosprawnych i chcê im pomoc . Mam w domu dwa psyi jednego kota  i  chcê wam pomóc  w rozwi±zaniu naszych    rad pozdrawiam was i ¿yczê wam mi³ego dnia
Strony: [1]
Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

svcraft brazylia2014 kociaprzystan blackspider nwm