Napromieniowani
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: cukrzyca  (Przeczytany 894 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
mietek
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2008, 19:23:34 »

tak mam insuline i sie regularnie lecze ale czasem jem s³odycze Du¿y u¶miech
Zapisane
kwiatek_1982
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2008, 23:17:32 »

mam nadzieje, ze leczysz sie odpowiednio u diabetologa?
Zapisane
mietek
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2008, 18:05:27 »

ja mam cukrzyce czasem i 200 do 300 jednostek
Zapisane
kwiatek_1982
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2008, 12:36:13 »

to prawda, jesli dbasz o siebie, mozna normalnie z nia zyc
Zapisane
jerychiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2008, 02:59:23 »

moj wujek i ciotka maj± t± chorobe ale nie jest ¼le;)
Zapisane
kwiatek_1982
Go¶æ
« : Luty 01, 2008, 01:59:36 »

Cukrzyca
Jest to zaburzenie metabolizmu glukozy spowodowane ca³kowitym b±d¼ czê¶ciowym spadkiem produkcji insuliny.
Insulina jest hormonem produkowanym w trzustce. Odpowiada za transport glukozy z krwi do komórki, gdzie z glukozy produkowana jest energia.
W cukrzycy, gdy nie ma dostatecznej ilo¶ci insuliny, dochodzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Nie mo¿e byæ ona wykorzystana do produkcji energii gdy¿ organizm nie jest
w stanie sprawiæ, by wniknê³a do wnêtrza komórek!
Rozró¿nia siê cukrzycê typu I i typu II:
1. W pierwszym typie dochodzi do ca³kowitego zaprzestania produkcji i wydzielania insuliny przez trzustkê. Brak tego hormonu musi byæ wyrównany wstrzykniêciami insuliny.
2. W drugim typie uwalnianie b±d¼ dzia³anie insuliny na receptory w komórkach jest zmniejszone. Gdy stopieñ zaawansowania choroby jest niedu¿y, leczenie mo¿e ograniczaæ siê do odpowiedniej modyfikacji diety i zalecenia wiêkszej ilo¶ci ruchu. Przy wzro¶cie zaawansowania potrzebne staj± siê doustne leki hipoglikemizuj±ce. W bardziej zaawansowanym stadium choroby (gdy nie da siê ju¿ bardziej wystymulowaæ trzustki do zwiêkszania produkcji insuliny) konieczne staje siê podawanie insuliny jak w cukrzycy pierwszego typu.
Hiperglikemia
¦pi±czka cukrzycowa
Cukrzyca dotychczas nierozpoznana lub niedostatecznie leczona mo¿e doprowadziæ do utraty przytomno¶ci. ¦pi±czka cukrzycowa jest ciê¿kim, ostrym powik³aniem cukrzycy.
Przyczyny hiperglikemii:
·   zwiêkszone spo¿ycie wêglowodanów (cukrów)
·   sytuacje stresowe
·   obci±¿enia psychiczne
·   niedostateczna dawka insuliny (zaniechanie iniekcji, zbyt ma³a dawka, niew³a¶ciwa insulina, np. krótkodzia³aj±ca zamiast d³ugodzia³aj±cej)
Skutki:
·   wzmo¿one pragnienie (organizm próbuje w ten sposób „rozcieñczyæ” zbyt du¿± ilo¶æ cukru we krwii)
·   wzmo¿one oddawanie moczu (organizm pozbywa siê z moczem nadmiaru cukru)
·   wzmo¿onym ³aknieniem (w przeciwieñstwie do krwi, poziom cukru w komórkach jest bardzo niski, a to w³a¶nie ten poziom odpowiada po¶rednio za odczuwanie g³odu)
Energia produkowana jest wiêc z t³uszczów, których metabolity (s± nimi cia³a ketonowe) powoduj± ¶pi±czkê i charakterystyczny zapach acetonu z ust!
Rozpoznanie:
A. Je¶li pacjent jest przytomny to:
·   uczucie pragnienia
·   bóle brzucha
B. Je¶li jest nieprzytomny, to:
·   zapach acetonu z ust
·   sucha skóra, ¶luzówki, jêzyk (nie ma mechanizmów obronnych- nieprzytomny nie pije a produkuje du¿± ilo¶æ moczu)
·   przyspieszone têtno
Postêpowanie:
Udzielaj±cy pomocy z regu³y nie ma mo¿liwo¶ci oznaczenia poziomu cukru na miejscu zdarzenia. Przy trudno¶ciach w rozpoznaniu, czy ma siê do czynienia z hiper- czy z hipo-glikemi±, nale¿y:
1. Je¶li poszkodowany ma zachowan± ¶wiadomo¶æ- podajemy cukier. Mo¿e byæ rozpuszczony w herbacie, nigdy za¶ w postaci suchego proszku!
2. Je¶li poszkodowany jest nieprzytomny to:
·   u³o¿enie w pozycji bezpiecznej
·   wezwanie karetki
·   prowadzenie kontroli wa¿nych funkcji ¿yciowych (oddech, têtno)
·   dbanie o utrzymanie ciep³a chorego (np. okrycie kocem)
Hipoglikemia
(niedocukrzenie)
Do tego stanu dochodzi u cukrzyków, u których poziom cukru we krwi jest obni¿ony, najczê¶ciej w wyniku zbyt wysokiego poziomu insuliny.
W sytuacji zbyt niskiego poziomu cukru we krwi dochodzi do utraty przytomno¶ci jak
w przypadku omdlenia, z t± ró¿nic±, ¿e tutaj przyczyn± jest „niedo¿ywienie” mózgu a nie niedotlenienie.
Objawy:
Z pocz±tku:
·   uczucie g³odu
·   mroczki przed oczami
·   dr¿enie miê¶ni
Pó¼niej do³±czaj± siê objawy wstrz±su:
·   zimny pot
·   przyspieszone têtno
·   stan pobudzenia
·   niepokój
W koñcu – utrata przytomno¶ci.
Postêpowanie:
Jak przy ¶pi±czce hiperglikemicznej:
1. Je¶li poszkodowany ma zachowan± ¶wiadomo¶æ- podajemy cukier. Mo¿e byæ rozpuszczony w herbacie, nigdy za¶ w postaci suchego proszku!
2. Je¶li poszkodowany jest nieprzytomny to:
·   u³o¿enie w pozycji bezpiecznej
·   wezwanie karetki
·   prowadzenie kontroli wa¿nych funkcji ¿yciowych (oddech, têtno)
·   dbanie o utrzymanie ciep³a chorego (np. okrycie kocem)
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.023 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ostrovirsk polskiserwerzycia svcraft blackspider polskiserwerfreeplay