Napromieniowani
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Moje wypieki, napopularniejszy blog kulinarny  (Przeczytany 498 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
ROBERTO
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 13, 2009, 16:10:04 »

Mojewypieki.blox.pl    POLECAM...SUPER STRONKA. Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
Zapisane
ROBERTO
Go¶æ
« : Wrzesieñ 13, 2009, 16:08:53 »

Moje wypieki, napopularniejszy blog kulinarny
CZEKAM NA DOBRE CIASTO...


Dorota prowadzi jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce, w niedawnym konkursie uznanego za Bloga Roku.

O czasem nieudanych wypiekach i udanym przepisie na uznanie w¶ród internautów opowiada autorka bloga Mojewypieki.blox.pl
 
, która dbaj±c o swoj± anonimowo¶æ, dba jednocze¶nie o wizerunek i popularno¶æ tre¶ci swojego bloga. Jak byæ popularnym w mediach, nie ujawniaj±c siê, opowiada w rozmowie z iWoman.pl.

iWoman.pl: Czy mo¿e siê Pani przedstawiæ?

Dorota, lat 32, zawód wyuczony: ekolo¿ka, mama dwóch dziewczynek, mieszkaj±ca od 3 lat w Walii.

Czy jest Pani kuchark±?

Nie, nigdy nie skoñczy³am ¿adnej szko³y gastronomicznej, czy nawet kursu, natomiast kucharzê dla dzieci i mê¿a w domu.

Kim Pani jest poza tym, ¿e autork± najlepszego bloga w kategorii ,,Moje zainteresowania i pasje", który zdoby³ w tym roku nagrodê w konkursie portalu Onet.pl?

Zwyk³± dziewczyn±. Nie otwart± mocno do ¶wiata, nie¶mia³±, czêsto zaduman±, szczer±, zbyt dok³adn± - co mi czasem przeszkadza w ¿yciu. Okropnie upart± i rzadko zmieniaj±c± zdanie. Mam± na pe³en etat spêdzaj±c± zbyt du¿o czasu przed komputerem.

Dlaczego na stronie nie znajdziemy o Pani ¿adnej informacji? Nie znamy Pani z mediów. Nie pokaza³a siê Pani na konkursowej gali...

Przy okazji nowej szaty bloga, umie¶ci³am te¿ gar¶æ informacji o sobie i blogu. Zreszt± te kilka informacji o mnie zawsze tam by³o. Nie jest to wiele, fakt, ale uwa¿am, ¿e je¶li internet pozwala na zachowanie pewnej prywatno¶ci, to warto z tego skorzystaæ. Jak zak³ada³am bloga, 3 lata temu, nie my¶la³am o tym, ¿e kto¶ chcia³by o mnie i o moim blogu zrobiæ artyku³ w poczytnej gazecie, czy reporta¿ do telewizji. Zosta³am tym zaskoczona i nie wiem jeszcze, na ile mogê sobie pozwoliæ ... Kontakt z polskimi mediami jest te¿ utrudniony z powodu mojego miejsca zamieszkania. Nie jest ³atwo znale¼æ siê za tydzieñ w Warszawie, je¶li tu mnie trzymaj± obowi±zki, a wyjazd mam wyznaczony na ¶wiêta...

Pani blog jest rozpoznawalny w polskim Internecie. A Pani nie chcia³aby byæ popularna ujawniaj±c , podkre¶laj±c swoj± to¿samo¶æ?

Nie, wolê, by blog by³ rozpoznawalny, nie ja. Do tego, w moim przypadku, potrzeba czasu.

Sk±d pomys³ na kulinarny blog?

Chcia³am uporz±dkowaæ swoje przepisy, daæ te¿ mo¿liwo¶æ innym ze skorzystania z nich innym osobom.

Czy zamierza Pani równie¿ wydaæ swoj± ksi±¿kê kucharsk±, czy pozostanie wierna wersji on-line?

Je¶li pojawi³aby siê taka propozycja, na pewno bym j± dobrze rozwa¿y³a. Nie czujê siê na si³ach, by stworzyæ od razu ksi±¿kê kucharsk±, ale niedu¿± publikacjê - mo¿e? Mo¿e by³aby to dobra pora by 'wyj¶æ' poza blog?

Na czym polega Pani sukces? Blogów i serwisów z przepisami jest w internecie mnóstwo. Jak Pani my¶li, dlaczego wyró¿niono w³a¶nie Moje Wypieki?

Wyró¿nili mnie przede wszystkim moi czytelnicy. Wielu z nich jest ze mn± od pocz±tku tworzenia bloga. Trzeba by siê ich zapytaæ.

Jaki jest wed³ug Pani przepis na popularnego bloga?

Ciekawe przepisy, czêste wpisy na blogu - w miarê mo¿liwo¶ci,  estetyczne, wyra¼ne zdjêcia do³±czone do potraw,  interesuj±ce pisanie o potrawach - to mój s³aby punkt, nie potrafiê siê d³ugo 'rozwodziæ' na temat ciast, Albo co¶ jest smaczne, albo nie.

Ilu u¿ytkowników odwiedza Pani bloga miesiêcznie? Czy poza dyskusjami na forum utrzymuje Pani kontakt z niektórymi u¿ytkownikami? Mo¿e wymieniacie maile, a mo¿e siê spotykacie?

Ró¿nie - najwiêcej czytelników statystyki odnotowuj± w okolicach ¶wi±t, natomiast statystyki z lutego 2009 poda³y ponad 200 tys. czytelników.  Zdarza siê czasem, ze z niektórymi czytelnikami  utrzymujê kontakt mailowy d³u¿ej, z kilkoma kole¿ankami z Wielkiej Brytanii uda³o mi siê spotkaæ w realu.

Podsy³aj± Pani swoje przepisy z pro¶b± oceny? Co wtedy?

Nie, rzadko siê zdarza, by kto¶ mnie prosi³ o ocenê przepisu. Czê¶ciej s± to osoby szukaj±ce przepisu na konkretne ciasto. Je¶li wiem, jak im pomóc, to z chêci± pomagam.

Czy gotuje Pani codziennie?

Tak, czasem mam wra¿enie ze w³±cznie z pieczeniem w kuchni spêdzam pó³ dnia ... ale ja to lubiê, wiêc siê nie skar¿ê.

Czy wypieki przygotowywane s± specjalnie na potrzeby bloga?

I tak i nie. Wypieki powstaj± nie tylko w oparciu o Koncert ¯yczeñ (czyli ulubione wypieki czytelników, które staram siê od czasu do czasu realizowaæ), dopasowujê je tak¿e do tego, czego z chêci± spróbowaliby domownicy i go¶cie.

Jakie jest ulubione Pani danie?

Ze s³odkich: pieczone serniki i pierniki. Z nies³odkich - wszelkie tradycyjne dania polskie; pomimo mieszkania na obczy¼nie, w domu rz±dzi zdecydowanie kuchnia polska.

Ile wypieków, które Pani przygotowuje, nie nadaje siê do zjedzenia?

Nadaj± siê raczej wszystkie. Mo¿e tak naprawdê w ¿yciu zepsu³am powa¿nie kilka ciast, ale wynika³o to z mojej niewiedzy i nieumiejêtno¶ci. Po pewnym czasie nauczy³am siê rozró¿niaæ dobry przepis od takiego, z którego mo¿e nic nie wyj¶æ. Poza tym, s± te¿ ciasta, które nadaj± siê do zjedzenia, ale do sfotografowania ju¿ nie. Najwiêksz± pora¿k± dla mnie by³y bezy, które nauczy³am siê dobrze robiæ za n-tym podej¶ciem i strasznie ¿a³owa³am tamtych kop straconych bia³ek. Czujê te¿ du¿y respekt do ciast ucieranych. Zakalce nie s± mi obce.
Katarzyna Ogórek
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kociaprzystan svcraft polskiserwerzycia blackspider shd