Napromieniowani
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Przesilenie wiosenne  (Przeczytany 5025 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
*****

ile piszemy 0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 598


« : Kwiecieñ 01, 2011, 15:04:22 »

Przesilenie wiosenne



Ostatnie tygodnie zimy s± dla nas trudnym okresem, poniewa¿ odczuwamy spadek ogólnej kondycji i gorsze samopoczucie. Os³abienie, bóle g³owy i koñczyn, senno¶æ, ³atwe mêczenie, trudno¶ci z koncentracj±, chwiejne nastroje i rozdra¿nienie to czêste w tym czasie dolegliwo¶ci. Mo¿e im towarzyszyæ zwiêkszona podatno¶æ na ró¿ne infekcje wirusowe i bakteryjne, zw³aszcza górnych dróg oddechowych.
Na szczê¶cie objawy te nie ¶wiadcz± o ¿adnej powa¿nej chorobie, a o tzw. przesileniu wiosennym bêd±cym jedynie reakcj± organizmu na tryb ¿ycia, jaki prowadzimy zim±. W ci±gu zimowych miesiêcy znakomit± wiêkszo¶æ czasu spêdzamy w pracy lub w domu, zaniedbuj±c racjonalny tryb ¿ycia i aktywno¶æ fizyczn±. To daje o sobie znaæ na przedwio¶niu.

Aby skutecznie zapobiec przesileniu wiosennemu lub przynajmniej z³agodziæ jego przebieg warto wiedzieæ, co jest przyczyn± tego kryzysu kondycji.

1. Brak regularnego ruchu i æwiczeñ powoduje gorsz± kondycjê, co mo¿na odczuæ przy próbie podbiegniêcia do autobusu albo wchodzeniu po schodach jako zadyszkê.
2. Obfite i kaloryczne posi³ki, na które zim± apetyt szczególnie siê wzmaga, sprzyjaj± przyrostowi masy cia³a. W konsekwencji okazuje siê, ¿e ubieg³oroczne ubrania staj± siê za ciasne, a nadwaga dodatkowo os³abia nasz± kondycjê.
3. Zimowa dieta jest zwykle ubo¿sza w witaminy, tote¿ na przedwio¶niu mo¿na odczuwaæ niedobory witaminowe.
4. Kilkunastotygodniowy brak s³oñca ¼le wp³ywa na samopoczucie, st±d pod koniec zimy czê¶ciej dopada nas gorszy nastrój, a nawet stany depresyjne. Wiêkszo¶æ naukowców t³umaczy te objawy niedoborem serotoniny, do której wytwarzania w mózgu niezbêdne jest ¶wiat³o dzienne. Serotonina jest neuroprzeka¼nikiem reguluj±cym nastrój cz³owieka.
5. Na gorsze samopoczucie maj± równie¿ wp³yw czêste zmiany temperatury, ci¶nienia atmosferycznego i wiej±ce wiatry.

Objawy przesilenia wiosennego w du¿ej mierze wi±¿± siê z naszym trybem ¿ycia, wiêc ³agodzenie ich warto zacz±æ od zmian w rozk³adzie dnia.

1. nie zrywaj siê rano gwa³townie z ³ó¿ka, jak tylko us³yszysz dzwonek budzika. Pole¿ jeszcze przez kilka minut przeci±gaj±c siê, dziêki czemu twoje miê¶nie rozleniwione odpoczynkiem nocnym uzyskaj± odpowiednie napiêcie.
2. Po wstaniu z ³ó¿ka otwórz okno i wykonaj kilka g³êbokich, ale powolnych oddechów. W ten sposób dotlenisz siê po ca³onocnym ¶nie.
3. Pamiêtaj, aby zje¶æ po¿ywne ¶niadanie, które dostarcza organizmowi energii do dzia³ania. Powinno on sk³adaæ siê z wêglowodanów czyli np. pieczywa, jak równie¿ bia³ka w postaci wêdliny, jajka i sera. Kanapki najlepiej smakuj± ze spor± ilo¶æ surowych warzyw np. pomidorów, ogórków, sa³aty, które s± jednocze¶nie ¼ród³em witamin. Do ¶niadania niezbêdna jest odrobina mas³a ro¶linnego, poniewa¿ t³uszcz u³atwia przyswajanie witamin z warzyw.
4. Na przedwio¶niu zadbaj równie¿ o swój sen. O¶miogodzinny odpoczynek nocny znakomicie regeneruje organizm, a po dobrze przespanej nocy samopoczucie jest zdecydowanie lepsze. Aby dobrze zasypiaæ, unikaj picia po po³udniu napojów pobudzaj±cych np. mocnej herbaty, kawy albo coca-coli. Kolacja powinna byæ lekka i opieraæ siê na produktach bogatych w tryptofan (aminokwas, który wykazuje dzia³anie uspokajaj±ce) takich, jak: bia³y ser, mleko, miêso z indyka, ryby i banany.
5. Je¶li palisz papierosy, to organizm twój jest dodatkowo niedotleniony na skutek dzia³ania sk³adników dymu tytoniowego, co pogarsza znacznie samopoczucie i kondycjê. Dlatego wiosna jest dobr± por± na rzucenie tego na³ogu, choæ pozbycie siê go nie jest ³atwe, ale przy odpowiedniej motywacji staje siê realne.
6. Na wiosnê nieoceniony jest regularny ruch i æwiczenia fizyczne, które znakomicie usprawniaj± i dotleniaj± organizm. Jednocze¶nie wydzielane w czasie wysi³ku przez mózg endorfiny i serotonina poprawiaj± nastrój i wprowadzaj± w stan b³ogo¶ci. Aktywno¶æ fizyczn± trzeba jednak wprowadzaæ stopniowo w zale¿no¶ci od w³asnej wydolno¶ci, gdy¿ nadmierny wysi³ek mo¿e po prostu zaszkodziæ. Ka¿dy trening nale¿y zaczynaæ od kilkuminutowej rozgrzewki. Dla zdrowia najlepsze s± dyscypliny stymuluj±ce uk³ad kr±¿enia np. marsz, bieganie, jazda na rowerze i p³ywanie. Æwiczyæ nale¿y oko³o 20-30 minut i co najmniej 3 razy w tygodniu.
7. Na dobre samopoczucie ma wp³yw równie¿ umiejêtno¶æ radzenia sobie ze stresem. W okresie przesilenia wiosennego warto nieco zwolniæ tempo w pracy i w domu rozdzielaj±c sprawy na wa¿ne i nie wa¿ne oraz pilne i nie pilne. Rozlu¼niaj±co mo¿e dzia³aæ regularne s³uchanie muzyki relaksacyjnej lub uprawianie technik relaksacyjnych np. jogi albo aromaterapia, któr± w warunkach domowych mo¿e byæ wieczorna ciep³a k±piel z dodatkiem olejku lawendowego lub ró¿anego albo ulubionych zió³.
8. Zadbaj o jak najlepsze nas³onecznienie w ci±gu dnia pomieszczeñ w domu i w pracy odsuwaj±c zas³ony i ¿aluzje, a wieczorami nie ograniczaj o¶wietlenia z ¿yrandoli i kinkietów. Zaobserwowano, ¿e im wiêcej jest ¶wiat³a wokó³ nas, tym lepiej to wp³ywa na nasze samopoczucie.
9. Aby unikn±æ infekcji dróg oddechowych warto siêgn±æ do starych, domowych sposobów wzmacniania odporno¶ci i piæ herbatê z sokiem malinowym, mleko z miodem, sok z cebuli lub z cytryny albo spo¿ywaæ mas³o czosnkowe. W aptekach dostêpne s± gotowe preparaty zio³owe pobudzaj±ce uk³ad immunologiczny, a tym samym stymuluj±ce naturaln± odporno¶æ organizmu. Do najpopularniejszych nale¿y je¿ówka purpurowa, ziele pokrzywy, preparaty z ¿eñ-szenia i mi³orzêbu japoñskiego. Dodatkowo mo¿na przyjmowaæ mikroelementy (zw³aszcza preparaty magnezu i cynku). Wszystkie one dostêpne s± bez recepty w ka¿dej aptece.
10. Wczesn± wiosn± wci±¿ jemy jeszcze ubieg³oroczne warzywa i owoce, które zubo¿one s± ju¿ w warto¶ci od¿ywcze. Tymczasem witaminy niezbêdne s± do prawid³owego funkcjonowania ka¿dego organizmu. Aby dobrze od¿ywiaæ siê na przednówku trzeba poznaæ sk³ad witaminowy ró¿nych produktów, z których komponujemy swoje menu i zwiêkszyæ udzia³ warzyw i owoców w diecie. Warto pamiêtaæ o mro¿onkach, gdy¿ zachowuj± one wiêkszo¶æ niezbêdnych dla nas witamin.

Witamina C (kwas askorbinowy) u³atwia wch³anianie ¿elaza oraz pobudza procesy odporno¶ciowe organizmu. Jej niedobór wywo³uje utratê apetytu, uczucie zmêczenia, bóle stawów, upo¶ledzenie gojenia ran, rozpulchnienie i ³atwe krwawienie z dzi±se³, wybroczynki w skórze. Najwiêcej witaminy C jest w: kapu¶cie kiszonej, ziemniakach, porzeczkach, pomidorach, sa³acie, papryce i cytrusach.

Prowitamina A (beta-karoten) jest niezbêdna do prawid³owego funkcjonowania narz±du wzroku oraz w³a¶ciwego wygl±du skóry i w³osów. Niedobór witaminy A prowadzi do tzw. kurzej ¶lepoty czyli niedowidzenia lub ¶lepoty nocnej oraz rogowacenia skóry i b³on ¶luzowych. W witaminê t± obfituj±: marchew, papryka, pomidory, dynia, morele, sa³ata, szpinak, tran, w±troba, nerki, t³uste ryby, ser, mleko, mas³o, ¿ó³tko jaja.
Uwaga: nadmiar witaminy A jest gro¼ny szczególnie dla kobiet ciê¿arnych prowadz±c do uszkodzenia p³odu we wczesnej ci±¿y.

Witamina E (tokoferol) ma silne dzia³anie antyoksydacyjne, chroni komórki organizmu przed uszkadzaj±cym dzia³aniem wolnych rodników oraz wspomaga procesy regeneracji. Niedobory wystêpuj± rzadko pod postaci± zmian skórnych i jej przyspieszonego starzenia.
¬ród³em witaminy E s±: oleje ro¶linne (sojowy i rzepakowy), zarodki pszenne, orzechy, pestki s³onecznika i dyni, w±troba, ryby, jaja, miêso kurczaka.

Witaminy z grupy B zapewniaj± w³a¶ciwe funkcjonowanie uk³adu nerwowego, krwiotwórczego oraz pobudzaj± procesy odporno¶ciowe organizmu.
Objawy niedoboru witaminy B1 (tiaminy) nazywane s± chorob± beri-beri. Nale¿± do nich: niewydolno¶æ kr±¿enia, os³abienie si³y miê¶niowej, bóle miê¶niowe, podwójne widzenie, zaburzenia czucia, os³abienie pamiêci, depresja.
Witamina B1 znajduje siê w: wieprzowinie, w±trobie, sercu, nerkach, p³atkach ¶niadaniowych, pieczywie, ziemniakach, orzechach, dro¿d¿ach, fasoli.

Objawy niedoboru witaminy B2 (ryboflawiny) to: zapalenie jêzyka, jamy ustnej i k±cików ust (zajady), zapalenie spojówek, os³abienie ostro¶ci widzenia, zapalenie zewnêtrznych narz±dów p³ciowych. Najwiêcej jej jest w: mleku, jajkach, miêsie, rybach, drobiu, dro¿d¿ach.

Niedobór witaminy B6 (pirydoksyny) prowadzi do zapalenia ³ojotokowego skóry g³ównie na twarzy, zapalenie jêzyka i jamy ustnej oraz zajadów, niedokrwisto¶ci, zaburzeñ uk³adu nerwowego. Jej ¼ród³em s±: ziarno pszenicy i ¿yta, w±troba, dro¿d¿e, mleko, jaja, zielone warzywa.

Niedobór witaminy B12 (cyjanokobalaminy) wywo³uje: niedokrwisto¶æ, zapalenie jêzyka, zmiany neurologiczne. Witamina ta znajduje siê w: w±trobie, nerkach, miêsie ryb, jajkach, p³atkach kukurydzianych, mleku i serze. Praktycznie nie wystêpuje w owocach i warzywach.

A mo¿e suplementy?
Odpowiednio zbalansowana dieta dostarcza zazwyczaj wszystkich potrzebnych sk³adników od¿ywczych, ³±cznie z witaminami i minera³ami. Cze¶æ ludzi aktywnych zawodowo nie jest jednak w stanie od¿ywiaæ siê racjonalnie, co mo¿e prowadziæ u nich na przedwio¶niu do niedoborów witaminowych. Dlatego u takich osób warto na przedwio¶niu rozwa¿yæ suplementacjê witaminow± uzupe³niaj±c± codzienn± dietê zw³aszcza, ¿e w aptekach dostêpna jest szeroka gama preparatów wielowitaminowych.. Farmaceuta jest w stanie doradziæ ka¿demu odpowiedni preparat w zale¿no¶ci od wieku, p³ci, stanu zdrowia i stopnia wytrenowania. Nale¿y jednak pamiêtaæ, ¿e kuracja witaminowa powinna trwaæ nie d³u¿ej ni¿ 1-2 miesi±ce, bo witaminy w nadmiarze mog± zaszkodziæ.

Na przesilenie wiosenne zio³a?
Odczuwaj±c silnie stresy, niepokój czy z³e samopoczucie warto zwróciæ uwagê na zio³a. Herbatka z melisy skutecznie ³agodzi napiêcie i niepokoje, a wypita przed snem dodatkowo u³atwia zasypianie.
Wprost nieoceniona jest herbatka z owoców dzikiej ró¿y, która zawiera znów bardzo du¿o minera³ów (potas, magnez, cynk, wapñ) oraz witaminy C, której na przednówku zaczyna brakowaæ w warzywach i owocach.

Na szczê¶cie dla nas okres przesilenia wiosennego trwa kilka tygodni i ustêpuje zwykle samoistnie wraz z rozkwitaj±c± wiosn±. Stosuj±c siê jednak do powy¿szych rad mo¿na ten "trudny" okres uczyniæ nieco zno¶niejszym.

lek. med. Ewa Paku³a - "Bez Recepty" - 04/2004

http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=343

_________________
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

svcraft nwm blackspider polskiserwerzycia shd