Napromieniowani

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: MOJE ZWIERZ±TKA  (Przeczytany 1831 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ROBERTO
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 09, 2009, 15:22:31 »

Zobacz ptaki, które ¿ywi± siê mózgiem

Wygl±daj± zupe³nie niewinnie, ale potrafi± po¿eraæ swoj± ofiarê ¿ywcem.

Sikorki atakuj± nietoperze, rozbijaj± im czaszkê dziobem i zjadaj± mózg ¿ywcem.

Pierwszy taki przypadek odnotowano w 1996 r. w Niemczech - informuje newscientist.com

.

W przeci±gu 10 lat naukowcy udokumentowali jeszcze 18 przypadków sikorek poluj±cych na nietoperze.

Zwierzêta padaj± ³upem ptaków tu¿ po przebudzeniu ze snu zimowego, kiedy ich organizm nie dzia³a
   jeszcze na pe³nych obrotach - podaje newscientist.com

.

Dla sikorki taki ³up to nie lada gratka, nietoperz wa¿y przeciêtnie 5 gramów, ptak zaledwie 4-krotnie wiêcej.

Kiedy jednak naukowcy zapewnili ptakom pokarm, te zaprzesta³y polowañ. To pokazuje, ¿e ptaki poluj± jedynie wtedy, gdy grozi im g³ód - mówi Bjorn Siemers jeden z naukowców badaj±cych fenomen.

Inn± ciekawostk± jest to, ¿e ptaki reaguj± na wo³anie nietoperzy, kiedy te budz± siê ze snu zimowego, mimo i¿ wydawane przez te ssaki d¼wiêki znajduj± siê poza naukowo udowodnion± skal± s³uchu sikorek.

JP

* http://www.newscientist.com/article/dn17749-killer-birds-bite-off-bats-heads.

ROBERTO
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 25, 2009, 19:03:13 »

Nied¼wiedzie polarne siê... kurcz±....to przez dzia³alno¶æ cz³owieka.....poczytaj dalej....

Nauka | Biologia | Nied¼wied¼ polarny | Arktyka
Nied¼wiedzie polarne siê... kurcz±

Wed³ug naukowców to przez stres.

Badacze og³osili, ¿e zmniejszy³ siê rozmiar nied¼wiedzi polarnych - podaje BBC.

O ile? Nied¼wiedzie skurczy³y siê o 2-9 proc. masy cia³a, a zmiany wywo³ane s± d³ugotrwa³ym stresem spowodowanym zanieczyszczeniem oraz zmniejszaj±c± siê powierzchni± obszaru lodu na Arktyce.

Nied¼wiedzie musz± zu¿ywaæ teraz znacznie wiêcej energii na polowanie - t³umaczy prof. Cino Pertoldi biolog z Polskiej Akademii Nauk.

Zwierzêta o wiele czê¶ciej g³oduj±, gdy¿ nie zdobywaj± wystarczaj±co du¿o po¿ywienia.

Badacze dokonali odkrycia dziêki porównaniu czaszek okazów zwierz±t z wczesnych lat 20 stulecia, z okazami z lat pó¼niejszych - pisze BBC.

Naukowcy nie wykluczaj± te¿, ¿e zmniejszenie siê masy cia³a nied¼wiedzi jest nastêpstwem ograniczenia puli genetycznej gatunku. Nied¼wiedzie zosta³y wpisane na listê gatunków nara¿onych na wyginiêcie dopiero w 2006 r.
pdzedzej
oj ma³o nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 6

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2009, 13:26:13 »

FAJNIE CZYTAæ O WASZYCH ZWIERZ±TKACH
MóJ STARSZY BRAT MA RYBKI, POMAGAM MU O NIE DBAæ JAK JEST W SZKOLE, ALBO W PRACY.

ADELKO JA MAM CIELACZKA KTóRY NAZYWA SIê FELEK, JEST JESZCZE KACPER I LUNA
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 20

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 482

It's Me

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2009, 21:56:33 »

Ja mam tylko rybki ,... mialam kota o imieniu Felek ale mial wypadek i zdechl i zakopali¶my go w ogrodku.. zamierzam mieæ psa Labradora o imieniu Luka-TiMI...

Adulka
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2009, 21:51:33 »

JA MAM 2  KOTKI  RAMZESA I ESKULAPA I PISKA LARA:) I RYBKI
pdzedzej
oj ma³o nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 6

« : Luty 07, 2009, 18:33:49 »

KOCHAM ZWERZ±TKA MAM 2 PSY I 2 KOTY I REKS SZCZENIACZEK 3 MIESI±CE KOTY TO TYGRYS I TAMARA JAK MACIE ZWIERZATKA TO PISZCIE MI O NICH
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

shd nwm ostrovirsk svcraft polskiserwerfreeplay