Napromieniowani

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jakie zmiany powinno wprowadziæ PKP aby mogli podro¿owaæ niepe³nosprawni???  (Przeczytany 21536 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
raf
raf
zaanga¿owany

ile piszemy 0

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 128

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 05, 2009, 13:54:01 »

czêsto  tak  bywa  osoby  niepe³nosprawne  s±  zaczepiane  przez  piane  osoby niektóre  osoby  ubli¿aj±  im  proszê  o  bezpieczeñstwo   takich  osób   dbaæ  takie  pytanie dlaczego  nie  zrobi±   poci±gów  obni¿anych  jak   autobusy  dla  wózków
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 598

« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 04, 2009, 22:20:11 »

Prze¿y³em jedne z najgorszych w ¿yciu chwil wstydu, upokorzenia i zwyk³ego strachu - 

opisuje podró¿ InterCity pose³ Platformy Obywatelskiej Marek Plura. Jest niepe³nosprawny. Do Sejmu zwykle doje¿d¿a z Katowic samochodem. Ostatnio musia³ skorzystaæ z us³ug Polskich Kolei Pañstwowych

Przed wyjazdem na wa¿ne posiedzenie sejmowej komisji zdrowia pose³ kilka razy dzwoni³ i sprawdza³, czy poci±g InterCity z Katowic do Warszawy o 8.00 rano na pewno jest przystosowany do przewo¿enia osób na wózku. - Informowano mnie, ¿e drzwi w wagonach s± szerokie i bez problemu wsi±dê. Umówi³em siê z osobami pracuj±cymi na dworcu, ¿e pomog± mi dostaæ siê do poci±gu. Katowicki dworzec jest dla niepe³nosprawnych jak forteca - pomoc innych jest absolutnie konieczna - t³umaczy Marek Plura.

Pose³ umówi³ siê, ¿e przyjedzie pod dworzec 50 minut przed odjazdem poci±gu. Na peron inwalida mo¿e zjechaæ tylko wind± towarow± (te znajduj± siê przy ka¿dym peronie). Okaza³o siê, ¿e winda, któr± mia³ zjechaæ Plura, jest zepsuta. Kolejarze zaprowadzili go do innej, na s±siedni peron. - A potem po prostu z³apali za wózek i przenie¶li mnie przez torowisko - wzdycha pose³.

Gazeta Wyborcza, Katowice 3.07.2008

Wiem co¶ o tym. Mam niepe³nosprawn± matkê. Teraz dopiero widzê jak wiele barier postawili¶my przez lata sami sobie: ko¶lawe chodniki, wysokie krawê¿niki, schody, bloki bez wind, w±skie przej¶cia, ¶rodki komunikacji dla m³odych i wysportowanych. Ci ludzie s± dyskryminowani. Wielu z nas bêdzie dyskryminowanymi. Wystarczy wypadek, udar mózgu, choroba krêgos³upa czy narz±dów ruchu. A wiêc, ciszmy siê ¿yciem dopóki potrafimy chodziæ.
--------------------------------------------------------------------------------
             CZY PAN POSE£ PLURA ZROBI CO¦ DLA NAS? WATPIÊ

ZAPRASZAMY PANA DO DYSKUCJI
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2009, 02:09:25 wys³ane przez gruszka » Zapisane
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 245

« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 04, 2009, 21:25:37 »

ja wiem cos na temat podrozy osob na wozkach pociagiem bo co roku jezdzilam po 15 godz nad morze to poprostu smiech na sali jak osoby ON jezdza na turnusy pociagien po 8 osob w przedziale spalismy na ziemi to karygodne i to sie tylko nadaje do telewizji cyrki i niby nasza polska idzie z postepem
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 04, 2009, 22:18:35 wys³ane przez gruszka » Zapisane
Aga
oj ma³o nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 16

« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 04, 2009, 20:21:54 »

Czy ten pracownik napewno chce us³yszeæ odpowied¼.
Moim zdaniem to nasze poci±gi  dwprce s± zupe³nie nie przystosowane dla osób niepe³nosprawnych. schody na dworcach, nie ma mo¿liwo¶ci aby osoba na wózku wjecha³a do poci±gu, poniewa¿ drzwi s± za w±skie a perony nie dostosowane do wysoko¶ci poci±gu.  czasami widzê jak osoby sprawne tylko np starsze maj± problem ¿eby wsi±¶æ. Osoby z inn± niepe³nosprawno¶cia (np niewidome), s± zdane na swoich opiekunów. a zatem zmieniæ powinny siê wagony, perony. co do zachowania pracowników ty pewnie nie mo¿na uogólniaæ czyli sa tacy co pomog±,  tacy co uwa¿aj± ¿e niepe³nosprawni powinni siedzieæ w domu, sa te¿ tacy co poprostu nie wiedz± jak siê w stosunku do osby niepe³nosprawnej zachowaæ.
No i jeszcze jedna  kwestia to bezpieczeñstwo,  którego pracownicy PKP nie zapewniaj± a poci±gami je¿d¿a jednak ró¿ni ludzie.
Sporo zatem musi siê zmieniæ.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 04, 2009, 18:57:01 »

Ja jestem osoba niepe³nosprawna i mam dwoje dzieci niepe³nosprawnych<padaczka,wada serca>,owszem sa przedzia³y dostosowane dla podróznych z fdziecmi do lat 4 ale dla osób niepe³nosprawnych nie,nieraz prosi³am konduktora aby otworzy³ taki przedzia³ dla nas  to w odpowiedzi us³ysza³am ze to tylko dla dzieci do lat 4!!!!!!A ja na to to gdzie jest przedzia³ dl osób niepe³nosprawnych??Bo tez sie zdarzaja takie osby!!!!!!!!!!!!!!!!Niema,od biedy mozna korzystac z tego przedzia³u dla matek z dziecmi do lat 4,ale wejscie do pociagu graniczy z

cudem,a jak ma sie zmiescic tam osoba na wózku czy o kulach??Jest to niemozlwie....Zmiany ...powinne byc jakies specjalne podnosniki aby osoby na wózkach mog³y wsiasc i wysiasc bez probleu,a takze osoby majace problemy z poruszaniem sie,oraz powinny byc wydzielone przedzi³ay lub choc miejsca dla osób niepe³nosprawnych...pozdrawiam

DLATEGO MUSIMY WALCZYÆ,O NASZE PRAWA

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 04, 2009, 19:12:34 wys³ane przez gruszka » Zapisane
zuzanna
oj ma³o nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 5

« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 04, 2009, 17:38:45 »

Ja jestem osoba niepe³nosprawna i mam dwoje dzieci niepe³nosprawnych<padaczka,wada serca>,owszem sa przedzia³y dostosowane dla podróznych z fdziecmi do lat 4 ale dla osób niepe³nosprawnych nie,nieraz prosi³am konduktora aby otworzy³ taki przedzia³ dla nas  to w odpowiedzi us³ysza³am ze to tylko dla dzieci do lat 4!!!!!!A ja na to to gdzie jest przedzia³ dl osób niepe³nosprawnych??Bo tez sie zdarzaja takie osby!!!!!!!!!!!!!!!!Niema,od biedy mozna korzystac z tego przedzia³u dla matek z dziecmi do lat 4,ale wejscie do pociagu graniczy z cudem,a jak ma sie zmiescic tam osoba na wózku czy o kulach??Jest to niemozlwie....Zmiany ...powinne byc jakies specjalne podnosniki aby osoby na wózkach mog³y wsiasc i wysiasc bez probleu,a takze osoby majace problemy z poruszaniem sie,oraz powinny byc wydzielone przedzi³ay lub choc miejsca dla osób niepe³nosprawnych...pozdrawiam
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 04, 2009, 17:30:27 »

Du¿o,nam bakuje,by dogoniæ  Unie Europejsk±
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 407

Prezes

« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 04, 2009, 17:26:17 »

Ostatnio du¿o je¼dzi³em poci±gami i w±tpiê aby osoba poruszaj±ca siê na wózku mog³a swobodnie korzystaæ z us³ug PKP.
W czasie swoich podró¿ jecha³em wagonem 2 piêtrowym który w ¿aden sposób nie by³ przystosowany dla osób ON. Zreszt± wagony z przedzia³ami równie¿ s± niedostêpne dla nich.
Je¼dzi³em równie¿ du¿o w Anglii, i tam wiêkszo¶æ poci±gów jest przystosowanych do przewozu osób ON. Na ka¿dej stacji jest personel który z przyjemno¶ci± pomo¿e osobie niepe³noprawnej. Tam nie ma problemu ON z wsiadaniem i wysiadaniem z poci±gu. Tam na ka¿dej stacji czaka specjalny podjazd dla ON i kobiet z dzieæmi w wózku czego nie widzia³em w Polsce.
Bo tam jest kultura a u nas najwy¿ej mo¿na dostaæ siê pod ko³a poci±gu....

Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 04, 2009, 17:06:50 »

Podobno,idzie spotkaæ udogodnienia? tak s³ysza³am
KR
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 04, 2009, 16:56:49 »

Ostatnio du¿o je¼dzi³em poci±gami i w±tpiê aby osoba poruszaj±ca siê na wózku mog³a swobodnie korzystaæ z us³ug PKP.
W czasie swoich podró¿ jecha³em wagonem 2 piêtrowym który w ¿aden sposób nie by³ przystosowany dla osób ON. Zreszt± wagony z przedzia³ami równie¿ s± niedostêpne dla nich.
Je¼dzi³em równie¿ du¿o w Anglii, i tam wiêkszo¶æ poci±gów jest przystosowanych do przewozu osób ON. Na ka¿dej stacji jest personel który z przyjemno¶ci± pomo¿e osobie niepe³noprawnej. Tam nie ma problemu ON z wsiadaniem i wysiadaniem z poci±gu. Tam na ka¿dej stacji czaka specjalny podjazd dla ON i kobiet z dzieæmi w wózku czego nie widzia³em w Polsce.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« : Kwiecieñ 04, 2009, 14:08:50 »

1).Co s±dzicie o PKP pod punktem dostosowania, dla osób niepe³nosprawnych oraz co chcieliby¶cie aby siê zmieni³o?
2) Co s±dzicie o zachowaniu  pracowników PKP?
Pytania zadane na pro¶bê pracowników PKP
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 04, 2009, 14:50:41 wys³ane przez 62norbi » Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.023 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

polskiserwerfreeplay polskiserwerzycia wilcze-zycie svcraft blackspider