Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Napromieniowani
>
S³owa na dobry pocz±tek..
>
REGULAMIN
>
Wyk³ad na temat osób niepe³nosprawnych
Strony:
1
[
2
]
3
4
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wyk³ad na temat osób niepe³nosprawnych (Przeczytany 29741 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 598
Odp: Wykład na temat osób niepełnosprawnych
«
Odpowiedz #50 :
Maj 14, 2009, 13:15:44 »
WIEM. ŻE KAŻDY CHCE ŻYĆ, MY TEŻ
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 13:40:53 wys³ane przez 62norbi
»
userid385
Go¶æ
Odp: Wyk³ad na temat osób niepe³nosprawnych
«
Odpowiedz #49 :
Maj 14, 2009, 13:12:34 »
Cytat: bejkerek87 Maj 14, 2009, 13:00:21
Tak my chcemy normalno¶ci... . tylko tyle.
Ka¿dy chce normalno¶ci, nawet zdrowy cz³owiek, bo bez tego nie idzie ¿yæ
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #48 :
Maj 14, 2009, 13:10:47 »
gruszka a co tak oficjalnie?? a mówi±c ¿e poganiasz mia³em na my¶li sposób motywowania do dzia³ania
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #47 :
Maj 14, 2009, 13:07:35 »
W³a¶nie. Kolego Usarid, ja nie poganiam, to jest walka, o nasze prawa nic wiêcej.
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 13:38:46 wys³ane przez 62norbi
»
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #46 :
Maj 14, 2009, 13:04:36 »
wiêc trzeba zacz±æ robiæ co¶... a zacz±æ nale¿y od samych siebie, po to by móc zmieniaæ postawê i punkt widzenia w innych ludziach
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 407
Prezes
«
Odpowiedz #45 :
Maj 14, 2009, 13:04:06 »
Ludzie, kochani Napromieniowani, drodzy użytkownicy tego forum, widzę że dużo z nas zapisało się tylko po to aby zadeklarować pomoc niepełnosprawnym lub na pokaz jacy jesteśmy cacy wobec "ON"... Uważam ze nie takim zamiarem się kierował założyciel tego szlachetnego forum, nie na pokaz a w celu integracji ludzi zdrowych i chorych i to nie na "POKAZ" jak wielu tu na tym forum uznało... Przecież nie na samym zapisaniu na tym forum to polega a na nieustannej dyskusji, poradach, naradach, na podnoszeniu na duchu... Dobre słowo to też duża pomoc, niekiedy większa i szlachetniejsza niż pomoc materialna... Więc proszę Was wszystkich użytkowników o jak najwięcej słów, zdań, dawania otuchy, ochoty do działania, nad samym sobą... Po to w końcu założono te piękne forum...A celem tego forum jest jedno z najszlachetniejszych rzeczy..."INTEGRACJA LUDZI DOBREJ WOLI" ....
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 13:07:54 wys³ane przez 62norbi
»
Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 482
It's Me
«
Odpowiedz #44 :
Maj 14, 2009, 13:00:21 »
Tak my chcemy normalno¶ci... . tylko tyle.
Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #43 :
Maj 14, 2009, 12:56:08 »
Wiemy ¿e wspólnymi si³ami,mo¿na co¶ zmieniæ zacznijmy krzyczeæ,my zyjemy
czujemy chcemy normalno¶ci!!!!!!!!
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 12:58:07 wys³ane przez gruszka
»
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #42 :
Maj 14, 2009, 12:55:23 »
gruszka, ty tu wszystkich poganiasz i motywujesz, ok ale... czasem warto pomy¶leæ jak zmotywowaæ samego siebie do dzia³ania i to dotyczy ka¿dego cz³owieka tak niepe³nosprawnego jak i zdrowego
KR
Go¶æ
«
Odpowiedz #41 :
Maj 14, 2009, 12:41:31 »
I o to w³a¶nie chodzi. To, ¿e jeste¶cie niepe³nosprawni nie znaczy ze nie mo¿ecie zmieniaæ czegokolwiek. Stanowicie bardzo du¿e lobby tylko musicie siê zorganizowaæ. W europie jest wiele organizacji które pomog± wam w walce z urzêdnikami z anty budynkami.
Tylko musicie wyj¶æ i zacz±æ walczyæ. Mówiæ ludziom ze jeste¶cie, ¿eby o was my¶leli. Wielu z was chce zmieniæ ¶wiat, ma wiele pomys³ów a siedzeniem przed telewizorem nic nie zmienia. Nadajcie swojemu ¿yciu barw walcz±c o swoje prawa i ulepszaj±c ¶wiat. To wy wiecie najlepiej co jest nie tak i co trzeba zmieniæ by ¿y³o siê wszystkim lepiej. Nie tylko wam.
BRAWO GRUSZKA
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #40 :
Maj 14, 2009, 11:57:02 »
No, ale kto ruszy siê? Bo na razie tu kijowo i strasznie nudno. Ludzie kochani opamiêtajmy siê z tym pesymizmem, nigdzie nie zajdziemy, wiêc ruszyæ sie!!!!! Pisanie nie boli!!!
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 12:29:14 wys³ane przez 62norbi
»
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
P³eæ:
It's Me
«
Odpowiedz #39 :
Maj 14, 2009, 11:45:38 »
w³a¶nie nie ma suszy.. nie ma p³aczu.. my ludzie niepe³nosprawni , musimy pokazaæ ¿e nie jestesmy niepelnosprawni w sensie psychicznym tylko fizycznym.. wiec do ROBOTY...
Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #38 :
Maj 14, 2009, 11:43:09 »
W³a¶nie,nie p³akaæ, czy nam,jaki¶ samolot dom rozwali³ by¶ my p³akalismy?
czy,jest u nas susza? nie jest niebo na ziemi,jest internet, to zaczac dza³aæ!
i to ju¿!!!!!!!!!!
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 11:45:04 wys³ane przez gruszka
»
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
P³eæ:
It's Me
«
Odpowiedz #37 :
Maj 14, 2009, 11:34:59 »
Musimy broniæ co nasze.. i nie p³akaæ..
Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #36 :
Maj 14, 2009, 01:59:13 »
STOP!!! DOSYĆ LUDZIE PŁACZU, ŻE PODJAZDU NIE MA, NIE MA BO NIECHCECIE, BY BYŁ BO WAM WYGODNIE NIE RUSZYĆ 4 LITER, ALBO POPROSIĆ KOGOŚ O POMOC NASZ CO DEBILISTYCZNY, HONOR NAM NIE POZWALA TAK?
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 02:16:22 wys³ane przez 62norbi
»
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 245
«
Odpowiedz #35 :
Maj 12, 2009, 17:12:42 »
Dziekujemy ksiedzu ze ksiadz nam tak pomaga
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #34 :
Maj 10, 2009, 21:09:42 »
Dziêkujemy za poparcie ale bardzo dobrze, ¿e kto¶ siê nie boi ze straci sto³ek, a koloratka to nie kajdanki
«
Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 01:14:46 wys³ane przez 62norbi
»
Andrzej_zg
oj ma³o nam piszesz:)
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 17
«
Odpowiedz #33 :
Maj 10, 2009, 19:39:08 »
zostawiê to bez komentarza po prostu rêce opadaj± ju¿ mi, Normalnie paranoja co siê dzieje w tym pie****ym kraju sorki za wyra¿enie bo mi nie przytoji z racji funkcji jak± pe³niê ale wybaczy mi jedna osoba.
Kochani g³owa do góry bêdzie Dobrze < Jestem z WAMI zawsze i wszêdzie>
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 407
Prezes
«
Odpowiedz #32 :
Maj 10, 2009, 17:09:14 »
Jestem "O. N." i mieszkam w ma³ym, miasteczku na ¶l±sku Opolskim. Widzê ¿e aktywno¶æ "O. N." jest tam bardzo znikoma, zw³aszcza ludzi poruszaj±cych siê na wózkach... Moja miejscowo¶æ jest najbardziej nie przystosowana pod wzglêdem "O. N." Choæ du¿o zrobiono. pobudowano nowych sklepów to pomiêdzy nimi jest istna przepa¶æ, poniewa¿ niepe³nosprawni z powodu dziel±cych pomiêdzy nimi a tymi nowymi obiektami napotykaj± na stare bariery w postaci schodów, progów i wysokich krawê¿ników... A ostatnio w Zielonej Górze poprzez durny zakaz korzystania z komunikacji miejskiej wprowadzony dla poruszaj±cych siê wózkami elektrycznymi.. To i owo wp³ywa ¿e nie chêtnie siê pokazujemy... Dlatego chcê wam przytoczyæ klika przyk³adów z mojego ¿ycia:
Stykam siê z dyskryminacj± "ON" prawie na ka¿dym kroku. Ale najbardziej da³y do my¶lenia mi trzy przypadki:
Lekarz, przed przyjêciem do szko³y zawodowej podczas badania zada³ mi pytanie: Czym siê zajmujesz w czasie wolnym?
Odpowiedzia³em:
Lubiê pograæ na akordeonie, pianinie.
Lekarz popatrzy³ na mnie jakby mia³ do czynienia z nie dorzecznymi odpowiedziami, zarazem ogl±daj±c moje spastyczne rêce. Stara³ mi siê wmówiæ, ¿e byæ mo¿e, zagram ma pianinie, ale tylko jednym "paluszkiem"... Nie wierz±c w zapewniania ani mnie, ani moim rodzicom którzy mnie uczyli gry na tych instrumentach... Instrumenty te s± teraz moim drugim ¼ród³em utrzymania.
Najpierw pracowa³em w dobrze usytuowanej jak na tamte czasy Spó³dzielni Inwalidzkiej "Wspó³praca" w Tarnowskich Górach. Doje¿d¿aj±c dziennie 45 km w jedn± stronê poci±giem. Od stacji PKP nie mia³em zbyt daleko tj nie ca³e 50 m. Zaczynaj±c na pocz±tku od najprostszych czynno¶ci pomimo posiadanego wyuczonego zawodu. tzn. od ch³opca na posy³ki i zamiatania hali, a w pó¼niejszym czasie zosta³em zwerbowany przez magazyniera do pomocy w szeregowaniu nakrêtek o podobnych wymiarach lecz innych gwintach, chodzi³o o gwinty metryczne i calowe. Przy tej pracy zauwa¿ono ¿e moja nauka w szkole zawodowej nie posz³a w las.
Potem dziennie przechodzi³em ró¿ne próby, np. wysy³ano mnie z paczkami do cha³upników mieszkaj±cych na terenie Tarn. Gór i okoliæ, niby samego, poniewa¿ wiem ¿e by³em ¶ledziony przez obserwatora. Moje zadanie polega³o na dostarczeniu przesy³ki na dany adres bez wyt³umaczenia w jakim kierunku i jak daleko trzeba i¶æ, lub u¿yæ ¶rodków komunikacji miejskiej. Po paru takich próbach zosta³em dostawc± obs³uguj±cym pracowników pracuj±cych jako cha³upnicy na ternie Tarn. Gór i okoliæ. Na tym stanowisku pracowa³em przez osiem lat przy wzglêdnych jak tamte czasy zarobkach. Do czasu gdy otwarto now± spó³dzielnie inwalidzk± w moim rodzinnym mie¶cie...
Przenios³em siê do tamtej nowej spó³dzielni na tych samych warunkach i z opini± nienagannego pracownika mog±cego pracowaæ na ró¿nych odpowiedzialnych stanowiskach np. magazynier, obs³uga pracowników cha³upników i innych... Wszystko by³oby ok do czasu gdy zarz±d tej nowej spó³dzielni zacz±³ siê k³óciæ o stanowiska... W efekcie tej k³ótni spó³dzielnia coraz bardziej popada³a w kryzys finansowy a do tego potêgowa³a ten kryzys galopuj±ca inflacja. Prezes z zarz±dem wystosowali do ówczesnego ministra pracy i polityki socjalnej Jacka Kuronia zapomogi na rzecz pracowników umys³owo upo¶ledzonych. A jak mi by³o wiadomo, nikt taki o takim schorzeniu nie pracowa³, poniewa¿ zna³em wszystkich pracowników tej spó³dzielni. O zamiarach prezesa i zarz±du dowiedzia³em siê od sekretarki prezesa z któr± mam do dzi¶ przyjazne stosunki... Dosta³em od tej sekretarki nawet kopie listy z pracownikami z "NIBY" zaburzeniami psychicznymi wytypowanymi przez zarz±d bez ¿adnej wiedzy osób wyszczególnionych na tej li¶cie a dodatkowo bez ¿adnych uzasadnieñ badaniami przez lekarza psychiatry i na której by³y osoby o widocznym stopniu inwalidztwa tj. narz±du ruchu, w tym i ja.
Zacz±³em od z³o¿enia wizyty w tej sprawie u samego prezesa tej spó³dzielni, którego równie dobrze zna³em jak ka¿dego pracownika tej spó³dzielni, od zapytania:
Panie prezesie, dowiedzia³em siê ¿e pan i cz³onkowie zarz±du pope³nili¶cie przestêpstwo wy³udzenia pieniêdzy od ministerstwa pracy i polityki socjalnej a przy okazji obrazi³ i naruszy³ pan godno¶æ moraln± pracowników...
Reakcja prezesa na te moje s³owa by³a taka ze stara³ siê mi wmówiæ ¿e skoro mam uszkodzony uk³ad nerwowy, to tez w nie znacznym stopniu to polega na chorobie mózgu i umys³u... A przy okazji stara³ sie dowiedzieæ przy u¿ywaniu szanta¿uj±cych pytañ sk±d ja to wiem. Na szczê¶cie bez powodzeñ... Posuwaj±c siê do gró¼b o zwolnienie mnie z pracy (u¿ywaj±c wulgaryzmów).... W tym kontek¶cie sprawy z³o¿y³em wizytê burmistrzowi, wyja¶niaj±c ca³± sprawê... Burmistrz pokierowa³ sprawê do prokuratora i to by³ koniec tej spó³dzielni, która tak¿e by³a przyczyn± mojej tak niskiej renty inwalidzkiej, poniewa¿ jeszcze przed powy¿ej opisan± afer± nie p³acono nam wyp³at za pracê lub kazano nam na targowiskach sprzedawaæ wyprodukowane przez nas towary. A ZUS policzy³ nam zarobki z tych ostatnich trzech miesiêcy przed upadkiem tej spó³dzielni... Najgorsze jest jednak to ¿e ca³a ta sprawa skoñczy³a siê na zamkniêciu tej spó³dzielni, pozbawiaj±c nas pracy... Prezes by³ na wolno¶ci i za niæ nie poci±gniêto nikogo z zarz±du wraz z prezesem na cele do odpowiedzialno¶ci karnej... Jedynie my wszyscy szarzy niepe³nosprawni pracownicy zostali poni¿eni moralnie i pozbawieni pracy...
W mojej miejscowo¶ci otwarto now± restauracjê, czêsto grywa³y tam na ró¿nych imprezach ró¿ne amatorskie zespo³y... Wiedz±c o tym fakcie, poszed³em do w³a¶ciciela tego lokalu z pro¶b± o wspieranie nas, rozdaj±c nasze wizytówki interesantom którzy poszukiwali taniej i dobrej orkiestry na prywatne imprezy... Podczas rozmowy na ten powy¿szy temat, w³a¶ciciel powiedzia³ mi:
Ty, ty, grasz ale na grzebieniu, a jak ju¿ to najlepiej mi na nerwach, u nas nie ma miejsca dla laików, kaleków, bezdomnych i pijaków... Chyba nie chcesz, aby mi pouciekali wszyscy klienci, pomy¶l± ¿e diab³a zobacz±...
Ten sam lokal, ten sam w³a¶ciciel. Z t± ró¿nic± ¿e jeste¶my zaproszeni przez samego organizatora a nie przez w³a¶ciciela... Przybyli¶my z pó³tora godzinnym wyprzedzeniem aby ustawiæ sprzêt, napotkawszy ogromny opór w³a¶ciciela zwi±zku z puszczeniem nas na salê. Dopiero po godzinie sprzeczañ by³ ju¿ organizator na sali i po krótkiej ale ostrej rozmowie miêdzy nim a w³a¶cicielem restauracji wpu¶cili nas na pó³ godziny przed rozpoczêciem imprezy i dziêki przychylnemu nastawieniu do nas organizatorowi impreza zaczê³a siê z pó³ godzinnym opó¼nieniem.....
Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
KR
Go¶æ
«
Odpowiedz #31 :
Maj 10, 2009, 14:56:47 »
Nie wiem czy ON s± traktowane w aptekach ¼le, Ale jak kto¶ przyjdzie, ktokolwiek z nastawieniem ze zostanie ¼le potraktowany i ponury to zostanie ¼le potraktowany. Taka jest natura cz³owieka nikt nie lubi ponuraków. Mo¿e z wyj±tkiem psychiatrów.
Je¿eli nie chcecie byæ traktowani jak ludzie pozamykani w klatkach to czê¶ciej wychodzicie do ludzi. Wiem o tym, bo mam stronê dla niepe³nosprawnych (platformê komunikacyjn±) i widzê, ¿e aktywno¶æ ON jest raczej niska, ¿eby co¶ zmieniæ. Jeden uwiêziony na wózku pan w podesz³ym wieku napisa³ do mnie z podziêkowaniami: Wiêkszo¶æ z nas siedzi w domu i liczy na to ze bêd± siê nami opiekowaæ rodzice nie my¶l±c co bêdzie kiedy oni umr±. Tak wiêc organizujcie wspólne wyj¶cia, spacery i tym podobne. Judzie was nie znaj± boj± siê bo rzadko was widuj± w Anglii to rzecz normalna spotkaæ ON.
Wiêkszo¶æ ograniczeñ siedzi w ludzkich g³owach i gdy sobie to u¶wiadomi to mo¿na osi±gn±æ wszystko i niepe³nosprawno¶æ nie jest w dzisiejszych czasach powodem do tego ¿eby nic nie zrobiæ. Najlepszym przyk³adem tego jest Christopher Reeve czy Stephen Hawking.
Wszystko jest mo¿liwe tylko trzeba siê postaraæ.
«
Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 15:29:23 wys³ane przez gruszka
»
Strony:
1
[
2
]
3
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum archiwalne, proszê o nie rejestrowanie siê, forum przeniosiono do www.forumunorbiego.cba.pl zapraszamy...
=> UWAGA
S³owa na dobry pocz±tek..
=> Wstêpne s³owo
=> OCHOTNICY PISZ¡CY W NASZEJ "KRAINIE MY¦LI OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH"...
=> REGULAMIN
Zdrowie i Uroda.
=> Lecznicze Zio³a
=> Nowo¶ci
=> Najczestrze Schorzenia porozmawajmy o nich
=> Rodzaje terapii
Spis tre¶ci
=> SPIS DZA£ÓW