Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Napromieniowani
>
SÂłowa na dobry poczÂątek..
>
REGULAMIN
>
WykÂład na temat osĂłb niepeÂłnosprawnych
Strony:
1
[
2
]
3
4
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: WykÂład na temat osĂłb niepeÂłnosprawnych (Przeczytany 29925 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
Odp: Wykład na temat osób niepełnosprawnych
«
Odpowiedz #50 :
Maj 14, 2009, 13:15:44 »
WIEM. ŻE KAŻDY CHCE ŻYĆ, MY TEŻ
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 13:40:53 wysłane przez 62norbi
»
userid385
Gość
Odp: WykÂład na temat osĂłb niepeÂłnosprawnych
«
Odpowiedz #49 :
Maj 14, 2009, 13:12:34 »
Cytat: bejkerek87 Maj 14, 2009, 13:00:21
Tak my chcemy normalnoÂści... . tylko tyle.
KaÂżdy chce normalnoÂści, nawet zdrowy czÂłowiek, bo bez tego nie idzie ÂżyĂŚ
userid385
Gość
«
Odpowiedz #48 :
Maj 14, 2009, 13:10:47 »
gruszka a co tak oficjalnie?? a mĂłwiÂąc Âże poganiasz miaÂłem na myÂśli sposĂłb motywowania do dziaÂłania
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #47 :
Maj 14, 2009, 13:07:35 »
WÂłaÂśnie. Kolego Usarid, ja nie poganiam, to jest walka, o nasze prawa nic wiĂŞcej.
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 13:38:46 wysłane przez 62norbi
»
userid385
Gość
«
Odpowiedz #46 :
Maj 14, 2009, 13:04:36 »
wiêc trzeba zacz¹Ì robiÌ coœ... a zacz¹Ì nale¿y od samych siebie, po to by móc zmieniaÌ postawê i punkt widzenia w innych ludziach
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
«
Odpowiedz #45 :
Maj 14, 2009, 13:04:06 »
Ludzie, kochani Napromieniowani, drodzy użytkownicy tego forum, widzę że dużo z nas zapisało się tylko po to aby zadeklarować pomoc niepełnosprawnym lub na pokaz jacy jesteśmy cacy wobec "ON"... Uważam ze nie takim zamiarem się kierował założyciel tego szlachetnego forum, nie na pokaz a w celu integracji ludzi zdrowych i chorych i to nie na "POKAZ" jak wielu tu na tym forum uznało... Przecież nie na samym zapisaniu na tym forum to polega a na nieustannej dyskusji, poradach, naradach, na podnoszeniu na duchu... Dobre słowo to też duża pomoc, niekiedy większa i szlachetniejsza niż pomoc materialna... Więc proszę Was wszystkich użytkowników o jak najwięcej słów, zdań, dawania otuchy, ochoty do działania, nad samym sobą... Po to w końcu założono te piękne forum...A celem tego forum jest jedno z najszlachetniejszych rzeczy..."INTEGRACJA LUDZI DOBREJ WOLI" ....
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 13:07:54 wysłane przez 62norbi
»
Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
It's Me
«
Odpowiedz #44 :
Maj 14, 2009, 13:00:21 »
Tak my chcemy normalnoÂści... . tylko tyle.
Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #43 :
Maj 14, 2009, 12:56:08 »
Wiemy Âże wspĂłlnymi siÂłami,moÂżna coÂś zmieniĂŚ zacznijmy krzyczeĂŚ,my zyjemy
czujemy chcemy normalnoÂści!!!!!!!!
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 12:58:07 wysłane przez gruszka
»
userid385
Gość
«
Odpowiedz #42 :
Maj 14, 2009, 12:55:23 »
gruszka, ty tu wszystkich poganiasz i motywujesz, ok ale... czasem warto pomyÂśleĂŚ jak zmotywowaĂŚ samego siebie do dziaÂłania i to dotyczy kaÂżdego czÂłowieka tak niepeÂłnosprawnego jak i zdrowego
KR
Gość
«
Odpowiedz #41 :
Maj 14, 2009, 12:41:31 »
I o to wÂłaÂśnie chodzi. To, Âże jesteÂście niepeÂłnosprawni nie znaczy ze nie moÂżecie zmieniaĂŚ czegokolwiek. Stanowicie bardzo duÂże lobby tylko musicie siĂŞ zorganizowaĂŚ. W europie jest wiele organizacji ktĂłre pomogÂą wam w walce z urzĂŞdnikami z anty budynkami.
Tylko musicie wyjœÌ i zacz¹Ì walczyÌ. MówiÌ ludziom ze jesteœcie, ¿eby o was myœleli. Wielu z was chce zmieniÌ œwiat, ma wiele pomys³ów a siedzeniem przed telewizorem nic nie zmienia. Nadajcie swojemu ¿yciu barw walcz¹c o swoje prawa i ulepszaj¹c œwiat. To wy wiecie najlepiej co jest nie tak i co trzeba zmieniÌ by ¿y³o siê wszystkim lepiej. Nie tylko wam.
BRAWO GRUSZKA
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #40 :
Maj 14, 2009, 11:57:02 »
No, ale kto ruszy siĂŞ? Bo na razie tu kijowo i strasznie nudno. Ludzie kochani opamiĂŞtajmy siĂŞ z tym pesymizmem, nigdzie nie zajdziemy, wiĂŞc ruszyĂŚ sie!!!!! Pisanie nie boli!!!
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 12:29:14 wysłane przez 62norbi
»
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
It's Me
«
Odpowiedz #39 :
Maj 14, 2009, 11:45:38 »
wÂłaÂśnie nie ma suszy.. nie ma pÂłaczu.. my ludzie niepeÂłnosprawni , musimy pokazaĂŚ Âże nie jestesmy niepelnosprawni w sensie psychicznym tylko fizycznym.. wiec do ROBOTY...
Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #38 :
Maj 14, 2009, 11:43:09 »
WÂłaÂśnie,nie pÂłakaĂŚ, czy nam,jakiÂś samolot dom rozwaliÂł byÂś my pÂłakalismy?
czy,jest u nas susza? nie jest niebo na ziemi,jest internet, to zaczac dzaÂłaĂŚ!
i to juÂż!!!!!!!!!!
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 11:45:04 wysłane przez gruszka
»
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
It's Me
«
Odpowiedz #37 :
Maj 14, 2009, 11:34:59 »
Musimy broniĂŚ co nasze.. i nie pÂłakaĂŚ..
Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #36 :
Maj 14, 2009, 01:59:13 »
STOP!!! DOSYĆ LUDZIE PŁACZU, ŻE PODJAZDU NIE MA, NIE MA BO NIECHCECIE, BY BYŁ BO WAM WYGODNIE NIE RUSZYĆ 4 LITER, ALBO POPROSIĆ KOGOŚ O POMOC NASZ CO DEBILISTYCZNY, HONOR NAM NIE POZWALA TAK?
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 02:16:22 wysłane przez 62norbi
»
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #35 :
Maj 12, 2009, 17:12:42 »
Dziekujemy ksiedzu ze ksiadz nam tak pomaga
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #34 :
Maj 10, 2009, 21:09:42 »
DziĂŞkujemy za poparcie ale bardzo dobrze, Âże ktoÂś siĂŞ nie boi ze straci stoÂłek, a koloratka to nie kajdanki
«
Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 01:14:46 wysłane przez 62norbi
»
Andrzej_zg
oj maÂło nam piszesz:)
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #33 :
Maj 10, 2009, 19:39:08 »
zostawiĂŞ to bez komentarza po prostu rĂŞce opadajÂą juÂż mi, Normalnie paranoja co siĂŞ dzieje w tym pie****ym kraju sorki za wyraÂżenie bo mi nie przytoji z racji funkcji jakÂą peÂłniĂŞ ale wybaczy mi jedna osoba.
Kochani gÂłowa do gĂłry bĂŞdzie Dobrze < Jestem z WAMI zawsze i wszĂŞdzie>
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
«
Odpowiedz #32 :
Maj 10, 2009, 17:09:14 »
Jestem "O. N." i mieszkam w ma³ym, miasteczku na œl¹sku Opolskim. Widzê ¿e aktywnoœÌ "O. N." jest tam bardzo znikoma, zw³aszcza ludzi poruszaj¹cych siê na wózkach... Moja miejscowoœÌ jest najbardziej nie przystosowana pod wzglêdem "O. N." ChoÌ du¿o zrobiono. pobudowano nowych sklepów to pomiêdzy nimi jest istna przepaœÌ, poniewa¿ niepe³nosprawni z powodu dziel¹cych pomiêdzy nimi a tymi nowymi obiektami napotykaj¹ na stare bariery w postaci schodów, progów i wysokich krawê¿ników... A ostatnio w Zielonej Górze poprzez durny zakaz korzystania z komunikacji miejskiej wprowadzony dla poruszaj¹cych siê wózkami elektrycznymi.. To i owo wp³ywa ¿e nie chêtnie siê pokazujemy... Dlatego chcê wam przytoczyÌ klika przyk³adów z mojego ¿ycia:
Stykam siĂŞ z dyskryminacjÂą "ON" prawie na kaÂżdym kroku. Ale najbardziej daÂły do myÂślenia mi trzy przypadki:
Lekarz, przed przyjĂŞciem do szkoÂły zawodowej podczas badania zadaÂł mi pytanie: Czym siĂŞ zajmujesz w czasie wolnym?
OdpowiedziaÂłem:
LubiĂŞ pograĂŚ na akordeonie, pianinie.
Lekarz popatrzyÂł na mnie jakby miaÂł do czynienia z nie dorzecznymi odpowiedziami, zarazem oglÂądajÂąc moje spastyczne rĂŞce. StaraÂł mi siĂŞ wmĂłwiĂŚ, Âże byĂŚ moÂże, zagram ma pianinie, ale tylko jednym "paluszkiem"... Nie wierzÂąc w zapewniania ani mnie, ani moim rodzicom ktĂłrzy mnie uczyli gry na tych instrumentach... Instrumenty te sÂą teraz moim drugim ÂźrĂłdÂłem utrzymania.
Najpierw pracowa³em w dobrze usytuowanej jak na tamte czasy Spó³dzielni Inwalidzkiej "Wspó³praca" w Tarnowskich Górach. Doje¿d¿aj¹c dziennie 45 km w jedn¹ stronê poci¹giem. Od stacji PKP nie mia³em zbyt daleko tj nie ca³e 50 m. Zaczynaj¹c na pocz¹tku od najprostszych czynnoœci pomimo posiadanego wyuczonego zawodu. tzn. od ch³opca na posy³ki i zamiatania hali, a w póŸniejszym czasie zosta³em zwerbowany przez magazyniera do pomocy w szeregowaniu nakrêtek o podobnych wymiarach lecz innych gwintach, chodzi³o o gwinty metryczne i calowe. Przy tej pracy zauwa¿ono ¿e moja nauka w szkole zawodowej nie posz³a w las.
Potem dziennie przechodzi³em ró¿ne próby, np. wysy³ano mnie z paczkami do cha³upników mieszkaj¹cych na terenie Tarn. Gór i okoliÌ, niby samego, poniewa¿ wiem ¿e by³em œledziony przez obserwatora. Moje zadanie polega³o na dostarczeniu przesy³ki na dany adres bez wyt³umaczenia w jakim kierunku i jak daleko trzeba iœÌ, lub u¿yÌ œrodków komunikacji miejskiej. Po paru takich próbach zosta³em dostawc¹ obs³uguj¹cym pracowników pracuj¹cych jako cha³upnicy na ternie Tarn. Gór i okoliÌ. Na tym stanowisku pracowa³em przez osiem lat przy wzglêdnych jak tamte czasy zarobkach. Do czasu gdy otwarto now¹ spó³dzielnie inwalidzk¹ w moim rodzinnym mieœcie...
Przenios³em siê do tamtej nowej spó³dzielni na tych samych warunkach i z opini¹ nienagannego pracownika mog¹cego pracowaÌ na ró¿nych odpowiedzialnych stanowiskach np. magazynier, obs³uga pracowników cha³upników i innych... Wszystko by³oby ok do czasu gdy zarz¹d tej nowej spó³dzielni zacz¹³ siê k³óciÌ o stanowiska... W efekcie tej k³ótni spó³dzielnia coraz bardziej popada³a w kryzys finansowy a do tego potêgowa³a ten kryzys galopuj¹ca inflacja. Prezes z zarz¹dem wystosowali do ówczesnego ministra pracy i polityki socjalnej Jacka Kuronia zapomogi na rzecz pracowników umys³owo upoœledzonych. A jak mi by³o wiadomo, nikt taki o takim schorzeniu nie pracowa³, poniewa¿ zna³em wszystkich pracowników tej spó³dzielni. O zamiarach prezesa i zarz¹du dowiedzia³em siê od sekretarki prezesa z któr¹ mam do dziœ przyjazne stosunki... Dosta³em od tej sekretarki nawet kopie listy z pracownikami z "NIBY" zaburzeniami psychicznymi wytypowanymi przez zarz¹d bez ¿adnej wiedzy osób wyszczególnionych na tej liœcie a dodatkowo bez ¿adnych uzasadnieù badaniami przez lekarza psychiatry i na której by³y osoby o widocznym stopniu inwalidztwa tj. narz¹du ruchu, w tym i ja.
Zacz¹³em od z³o¿enia wizyty w tej sprawie u samego prezesa tej spó³dzielni, którego równie dobrze zna³em jak ka¿dego pracownika tej spó³dzielni, od zapytania:
Panie prezesie, dowiedzia³em siê ¿e pan i cz³onkowie zarz¹du pope³niliœcie przestêpstwo wy³udzenia pieniêdzy od ministerstwa pracy i polityki socjalnej a przy okazji obrazi³ i naruszy³ pan godnoœÌ moraln¹ pracowników...
Reakcja prezesa na te moje s³owa by³a taka ze stara³ siê mi wmówiÌ ¿e skoro mam uszkodzony uk³ad nerwowy, to tez w nie znacznym stopniu to polega na chorobie mózgu i umys³u... A przy okazji stara³ sie dowiedzieÌ przy u¿ywaniu szanta¿uj¹cych pytaù sk¹d ja to wiem. Na szczêœcie bez powodzeù... Posuwaj¹c siê do gróŸb o zwolnienie mnie z pracy (u¿ywaj¹c wulgaryzmów).... W tym kontekœcie sprawy z³o¿y³em wizytê burmistrzowi, wyjaœniaj¹c ca³¹ sprawê... Burmistrz pokierowa³ sprawê do prokuratora i to by³ koniec tej spó³dzielni, która tak¿e by³a przyczyn¹ mojej tak niskiej renty inwalidzkiej, poniewa¿ jeszcze przed powy¿ej opisan¹ afer¹ nie p³acono nam wyp³at za pracê lub kazano nam na targowiskach sprzedawaÌ wyprodukowane przez nas towary. A ZUS policzy³ nam zarobki z tych ostatnich trzech miesiêcy przed upadkiem tej spó³dzielni... Najgorsze jest jednak to ¿e ca³a ta sprawa skoùczy³a siê na zamkniêciu tej spó³dzielni, pozbawiaj¹c nas pracy... Prezes by³ na wolnoœci i za niÌ nie poci¹gniêto nikogo z zarz¹du wraz z prezesem na cele do odpowiedzialnoœci karnej... Jedynie my wszyscy szarzy niepe³nosprawni pracownicy zostali poni¿eni moralnie i pozbawieni pracy...
W mojej miejscowoœci otwarto now¹ restauracjê, czêsto grywa³y tam na ró¿nych imprezach ró¿ne amatorskie zespo³y... Wiedz¹c o tym fakcie, poszed³em do w³aœciciela tego lokalu z proœb¹ o wspieranie nas, rozdaj¹c nasze wizytówki interesantom którzy poszukiwali taniej i dobrej orkiestry na prywatne imprezy... Podczas rozmowy na ten powy¿szy temat, w³aœciciel powiedzia³ mi:
Ty, ty, grasz ale na grzebieniu, a jak juÂż to najlepiej mi na nerwach, u nas nie ma miejsca dla laikĂłw, kalekĂłw, bezdomnych i pijakĂłw... Chyba nie chcesz, aby mi pouciekali wszyscy klienci, pomyÂślÂą Âże diabÂła zobaczÂą...
Ten sam lokal, ten sam w³aœciciel. Z t¹ ró¿nic¹ ¿e jesteœmy zaproszeni przez samego organizatora a nie przez w³aœciciela... Przybyliœmy z pó³tora godzinnym wyprzedzeniem aby ustawiÌ sprzêt, napotkawszy ogromny opór w³aœciciela zwi¹zku z puszczeniem nas na salê. Dopiero po godzinie sprzeczaù by³ ju¿ organizator na sali i po krótkiej ale ostrej rozmowie miêdzy nim a w³aœcicielem restauracji wpuœcili nas na pó³ godziny przed rozpoczêciem imprezy i dziêki przychylnemu nastawieniu do nas organizatorowi impreza zaczê³a siê z pó³ godzinnym opóŸnieniem.....
Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
KR
Gość
«
Odpowiedz #31 :
Maj 10, 2009, 14:56:47 »
Nie wiem czy ON sÂą traktowane w aptekach Âźle, Ale jak ktoÂś przyjdzie, ktokolwiek z nastawieniem ze zostanie Âźle potraktowany i ponury to zostanie Âźle potraktowany. Taka jest natura czÂłowieka nikt nie lubi ponurakĂłw. MoÂże z wyjÂątkiem psychiatrĂłw.
Je¿eli nie chcecie byÌ traktowani jak ludzie pozamykani w klatkach to czêœciej wychodzicie do ludzi. Wiem o tym, bo mam stronê dla niepe³nosprawnych (platformê komunikacyjn¹) i widzê, ¿e aktywnoœÌ ON jest raczej niska, ¿eby coœ zmieniÌ. Jeden uwiêziony na wózku pan w podesz³ym wieku napisa³ do mnie z podziêkowaniami: WiêkszoœÌ z nas siedzi w domu i liczy na to ze bêd¹ siê nami opiekowaÌ rodzice nie myœl¹c co bêdzie kiedy oni umr¹. Tak wiêc organizujcie wspólne wyjœcia, spacery i tym podobne. Judzie was nie znaj¹ boj¹ siê bo rzadko was widuj¹ w Anglii to rzecz normalna spotkaÌ ON.
WiêkszoœÌ ograniczeù siedzi w ludzkich g³owach i gdy sobie to uœwiadomi to mo¿na osi¹gn¹Ì wszystko i niepe³nosprawnoœÌ nie jest w dzisiejszych czasach powodem do tego ¿eby nic nie zrobiÌ. Najlepszym przyk³adem tego jest Christopher Reeve czy Stephen Hawking.
Wszystko jest moÂżliwe tylko trzeba siĂŞ postaraĂŚ.
«
Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 15:29:23 wysłane przez gruszka
»
Strony:
1
[
2
]
3
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum archiwalne, proszĂŞ o nie rejestrowanie siĂŞ, forum przeniosiono do www.forumunorbiego.cba.pl zapraszamy...
=> UWAGA
SÂłowa na dobry poczÂątek..
=> WstĂŞpne sÂłowo
=> OCHOTNICY PISZÂĄCY W NASZEJ "KRAINIE MYÂŚLI OSĂB NIEPEÂŁNOSPRAWNYCH"...
=> REGULAMIN
Zdrowie i Uroda.
=> Lecznicze ZioÂła
=> NowoÂści
=> Najczestrze Schorzenia porozmawajmy o nich
=> Rodzaje terapii
Spis treÂści
=> SPIS DZAÂŁĂW