Napromieniowani

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: POMOCY  (Przeczytany 2951 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
ROBERTO
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 14, 2009, 07:02:16 »

Aniu bardzo wspólczujê,ale sam mam ma³o gotówki,wiêc nie jestem w stanie pomóc finansowo,ale mogê pomóc dobrym s³owem,¿yczliwo¶ci± oraz np.zrobiæ np.zakupy itp.Pozdrawiam.
anulka78
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 40

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 13, 2009, 21:42:25 »

Aniu to bardze smutne co piszesz .prubolwas pomocy w MOPS .
jesli nie to powinna sie udac tam powinni ci pomuc .
lacze sie z ta w bólu . nie zalamuj sie bedzie dobrze
 sprubuj tez w fundacji dla niepelnosprawnych po wypadku
o to strona fundacji www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/47844
zobacz tez fundcja Anny Dymnej
www.mimowszystko.org /indekx.php?inne=kontakty

Witam Kasiu.
Tak MOPS nie chce a Dymna tak¿e, z bazy organizacji ngo wys³a³am 2500 e - meili i dosta³am z tego oko³o 300 odpowiedzi z fundacji i organizacji pozarz±dowych, ale same odmowne, takie które tak¿e ierowa³y mnie do OPs-u, który i tak siê mna nie przejmuje, jedni zyczyli zdrowia, te¿ im ¿yczê, a tak nikt nie chce mi pomóc, media tak¿e. Pani z gazety Fakt by³a u mnie, zrobi³a wywiad, napisa³a artyku³ ale nie posze³ wogóle do druku, czeka³am 5 miesiêcy i dosta³am od tej redaktor tylko smsa, ¿e atyku³ nie pójdzie do druku. Nie wiem dlaczego ale tak siê sta³o i zosta³am sama sobie z czarnymi my¶lami, aby skoñczyc ze sob± bo po co takie ¿ycie jakie ja mam, w³a¶ciwie to nie ¿ycie a wegetacja. I to tak, a co i raz z moim zdrowiem coraz gorzej. teraz siada mi trzustka i ¶ledziona, a co bêdzie dalej Co¶ dó³ i 4 deski............
Pisa³am do pos³ów, do senatorów, do ambasad ale niestety nikt nie chce siê mn± wogóle przej±æ.
mam same kopie w komputerze gdzie do kogo wysy³a³am ale niektórzy wogóle nawet nie chc± odpowiedzieæ, takie panstwo........nie ma u nas wogóle zabezpieczenia socjalnego w kraju, a tak siê niby przejmuj± takimi ludzmi w takiej sytuacji w której ja jestem, tyle jest fundacji, ale jak przyjdzie co do czego to nie ma nikogo. wtedy nikt nie ma ¿adnych ¶rodków na nic, wiesz mam kole¿ankê co ma 3 dzieci w tym 2 chorych na mukowiscydozê i te¿ siê sama boryka z wydatkami na leki, dla tych dzieciaczków a nie s± takie tanie te leki, moje tak¿e nie s± takie ale nikt sie tym nie przejmuje,
Fundacje dzia³aj± pod przykrywakami, nikt mi nie powie, ¿e komu¶ cos pomog³y, bo nie spotka³am jeszcze nikogo komu by jaka¶ fundacja pomog³a, a znam trochê ludzi co siê tak samo borykaj± z tym i te¿ nie maj± za co ¿yæ i wykupowaæ leki.
Fundacje s± dobre od stycznia do maja z og³aszaniem siê aby przekazaæ 1 % a w Polityce w lipcu by³ raport w³a¶nie w tym temacie i to co przeczyta³am to jestem w szoku.

Chcesz wp³aciæ 1 proc. podatku na konto organizacji po¿ytku publicznego? Najpierw sprawd¼, czy dzia³a zgodnie z prawem i publikuje sprawozdania finansowe
Wiêkszo¶æ z nich dzia³a samodzielnie, tylko kilka to lokalne oddzia³y zwi±zków i stowarzyszeñ ogólnopolskich.

Opp maj± przywileje: mog± np. u¿ytkowaæ nieruchomo¶ci na preferencyjnych zasadach, otrzymywaæ 1 proc. podatku dochodowego od osób fizycznych, s± zwolnione od op³at skarbowych. Maj± te¿ jednak obowi±zki: musz± m.in. sporz±dzaæ sprawozdania finansowe i publikowaæ je na stronie internetowej resortu pracy.

- Kiedy¶ organizacje musia³y zamieszczaæ sprawozdania w "Monitorze Polskim" - mówi Wac³aw Konewko z biura prasowego ministerstwa. - Nie by³o to popularne, bo og³oszenia kosztowa³y kilkaset z³otych. Dlatego blisko dwa lata temu udostêpnili¶my im stronê internetow±, gdzie mog± zamieszczaæ dane bezp³atnie.

Sprawozdania finansowe za dany rok powinny siê znale¼æ na stronie ministerstwa do po³owy lipca nastêpnego roku. Musz± je z³o¿yæ nawet te organizacje, które status otrzyma³y w grudniu. Je¶li wiêc np. Stowarzyszenie Opieki Hospicyjnej Ziemi Czêstochowskiej zosta³o organizacj± po¿ytku publicznego pod koniec listopada 2006 roku, sprawozdanie z dzia³alno¶ci musi zamie¶ciæ do po³owy lipca tego roku. Natomiast rozliczenia kilkunastu czêstochowskich organizacji, które status otrzyma³y przed 2006 rokiem, powinny ju¿ wisieæ na stronie internetowej resortu.

Sprawdzili¶my. Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Charytatywnych im. Matki Teresy z Kalukuty (status opp od 2004 roku) powinno zamie¶ciæ ju¿ dwa raporty. Nie ma ¿adnego. Lech Matysiak, prezes organizacji, jest zaskoczony tym, ¿e rozliczenia trzeba zamieszczaæ na stronie ministerstwa. - Bardzo skrupulatnie prowadzimy ksiêgowo¶æ i by³em przekonany, ¿e dope³nili¶my wszystkich obowi±zków. Wielokrotnie analizowa³em wspólnie z ksiêgow± przepisy, by czego¶ nie przeoczyæ. Rozliczenie wisia³o nawet na naszej stronie internetowej. Je¿eli jednak faktycznie co¶ zawalili¶my, natychmiast trzeba to naprawiæ - mówi.

Zaskoczony jest równie¿ Jan Szyma, przewodnicz±cy Stowarzyszenia Przyjació³ Gaude Mater, które powinno opublikowaæ ju¿ jedno sprawozdanie. - Dzia³amy zgodnie z prawem, o czym mog± ¶wiadczyæ choæby pieni±dze, które uzyskujemy z bud¿etu pañstwa na organizacjê rozmaitych przedsiêwziêæ kulturalnych - t³umaczy. Ale na wszelki wypadek odsy³a do ksiêgowego Piotra Dobosza. Ten zapewnia, ¿e sprawozdanie finansowe zosta³o wys³ane do ministerstwa, ale w formie papierowej. Twierdzi, ¿e stowarzyszenie nie ma mo¿liwo¶ci zamieszczania rozliczeñ elektronicznie. O tym, ¿e mo¿na i trzeba to robiæ na stronie resortu, nie wiedzia³.

Wiele czêstochowskich organizacji podchodzi jednak do sprawy bardzo powa¿nie. Czêstochowski kardiolog Zbigniew £ebek szefuje Stowarzyszeniu Pomocy w Zapobieganiu i Leczeniu Chorób Serca "Twoje Serce". Jego sprawozdanie za 2006 mo¿na ju¿ znale¼æ na stronie resortu pracy. - Robimy to, choæ wp³ywy z jednego procenta nie s± wysokie, bo dla dzia³alno¶ci zwi±zanej ze s³u¿b± zdrowia darczyñcy nie s± szczególnie przychylni - mówi lekarz.

Za z³amanie prawa, czyli niepublikowanie sprawozdañ finansowych, grozi skre¶lenie z listy organizacji po¿ytku publicznego. Mo¿e to zrobiæ minister pracy i polityki spo³ecznej. - Zgodnie z procedur± minister zleca kontrolê organizacji, a potem wzywa do usuniêcia nieprawid³owo¶ci - wyja¶nia Wac³aw Konewko. - Je¿eli organizacja siê nie zastosuje, traci status opp.

Dlaczego wiêc ministerstwo nie skontrolowa³o organizacji, które nie opublikowa³y raportów? - Przecie¿ sprawdzamy - oponuje Konewko i wyja¶nia, ¿e w woj. ¶l±skim zlecono ju¿ cztery kontrole. W miêdzyczasie zmieni³y siê jednak przepisy: wcze¶niej kontrolowaæ mia³ wojewoda, potem marsza³ek, teraz trwa praca nad nowelizacj± ustawy, która okre¶li, czy bêdzie to wojewoda, czy marsza³ek.

Nasze opp, których rozliczenia powinny byæ na stronie MPiPS

Stowarzyszenie Przyjació³ Szkó³ Katolickich (statusu opp w 2005) - brak sprawozdania

Stowarzyszenie Pomocy w Zapobieganiu i Leczeniu Chorób Serca "Twoje Serce" (2005) - sprawozdanie opublikowane

Fundacja Chrze¶cijañska "Adullam" (2005) - opublikowane

Ochotnicza Stra¿ Po¿arna - B³eszno (2005) - brak

Czêstochowskie Stowarzyszenie Pomocy Osobom z Problemami Autyzmu (2005) - brak

Czêstochowskie Towarzystwo Profilaktyki Spo³ecznej (2005) - opublikowane

Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Charytatywnych im. Matki Teresy z Kalkuty (2004) - brak

Stowarzyszenie na rzecz Potrzebuj±cych Pomocy "Nadzieja" (2005) - opublikowane

Stowarzyszenie Przyjació³ Gaude Mater (2005) - brak

Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom "Skrawek Nieba" (2005) - opublikowane

Fundacja "Promyk Nadziei" (2005) - opublikowane

Caritas Archidiecezji Czêstochowskiej (2005) - opublikowane

Polski Czerwony Krzy¿ (2005) - brak

Towarzystwo Opieki nad Zwierzêtami (2004) - opublikowane

Chrze¶cijañskie Stowarzyszenie Dobroczynne (2004) - brak

Towarzystwo Pomocy im. ¶w. Brata Alberta (2004) - opublikowane

Rozliczenia powinny wisieæ na stronie www.pozytek.gov.pl

A to jest to o czym w³a¶nie wspomnia³am, ale nie jest ca³o¶æ zamieszczona

http://www.polityka.pl/tajemnice-1/Text01,933,297376,18/

Tajemnice 1%                                                                                                        21 lipca 2009
Debata POLITYKI
Polacy nauczyli siê ju¿ przekazywaæ 1 proc. swoich podatków na organizacje po¿ytku publicznego. W tym roku na konta fundacji i stowarzyszeñ trafi z pañstwowej kasy prawie 400 mln z³. Okazuje siê jednak, ¿e bardzo trudno jest sprawdziæ, co siê pó¼niej dzieje z naszymi pieniêdzmi.

W najnowszym numerze POLITYKI przedstawiamy raport Juliusza Æwielucha i Adama Grzeszaka o tym, co siê sta³o z naszym 1 proc. Dlaczego Polacy, choæ nauczyli siê ju¿ przekazywaæ jeden procent swojego podatku na organizacje po¿ytku publicznego, wci±¿ nie potrafi± sprawdziæ, czy pieni±dze te zosta³y sensownie wydane?

Wed³ug tegorocznych szacunków do organizacji po¿ytku publicznego (OPP) trafi 40 razy wiêcej pieniêdzy ni¿ jeszcze piêæ lat temu. Wp³aty p³yn± szerokim strumieniem, ale nie ma procedur, które pozwoli³yby sprawdzaæ, czy pieni±dze te s± rzeczywi¶cie dobrze wydawane. Nie s± tym zainteresowani podatnicy, którzy rzadko zadaj± sobie trud dowiedzenia siê, czy ich pieni±dze rzeczywi¶cie trafi³y na po¿±dany przez nich cel. Ale tak¿e same fundacje niespecjalnie dbaj± o przejrzysto¶æ - obowi±zkowego raportu ze sposobu wykorzystania publicznych ¶rodków nie przedstawia co trzecia z nich.

Najgorsze, ¿e za to niedbalstwo (czy zawsze tylko?) nie gro¿± im ¿adne sankcje - urzêdnicy mog± jedynie s³aæ kolejne listy z pro¶b± o uzupe³nienie brakuj±cych sprawozdañ. Zajmuje siê tym zaledwie trzech urzêdników w ministerstwie pracy i polityki spo³ecznej, którzy maj± jeszcze inne obowi±zki. Oczywi¶cie, przy ra¿±cych nieprawid³owo¶ciach ministerstwo mo¿e wykre¶liæ dan± fundacjê z listy OPP, ale w ci±gu ostatnich piêciu lat uda³o siê doprowadziæ do wykre¶lenia z rejestru jedynie dwóch. Z zarejestrowanych prawie 7 tys. organizacji.

Nawet w ¶rodowisku samych organizacji pozarz±dowych s³ychaæ g³osy, ¿e system, w którym mo¿na wskazaæ konkretn± osobê, na rzecz której chcemy przekazaæ czê¶æ naszego podatku, jest niesprawiedliwy. Pieni±dze trafiaj± na przyk³ad do dzieci bardziej zapobiegliwych rodziców, którzy potrafi± nag³o¶niæ swój problem. Bywa i tak, ¿e trafiaj± one z powrotem do osób, które dokona³y odpisu, co zaczyna dzia³aæ jak zwyk³a ulga podatkowa.

Przez kilka lat tak¿e fundacje nauczy³y siê, jak skutecznie pozyskiwaæ pieni±dze. Inwestuj± miliony z³otych w g³o¶ne kampanie reklamowe, które jednak pó¼niej zwracaj± siê z nawi±zk±. Tylko czy pieni±dze z 1 proc. powinny i¶æ na billboardy na ulicach?

Trwaj± prace nad ustaw±, która ma po³o¿yæ kres t³ustym latom dla OPP. To jednak k³opotliwa sprawa, bo z drugiej strony nie mo¿na przesadziæ. Instytucje pozarz±dowe wyrêczaj± wszak pañstwo w wielu jego obowi±zkach, dzia³aj±c przy tym skuteczniej. Wiele pieniêdzy wp³acanych na 1 proc. rzeczywi¶cie trafi³o do potrzebuj±cych. Ale nie wszystkie.

Pe³na wersja raportu „Tajemnice 1%" najnowszym wydaniu POLITYKI (ju¿ w kioskach lub w formie e-wydania).

Pozdrawiam i dziekujê za odpowiedz.

Pozdrawiam i dziekujê za odpowiedz.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 13, 2009, 21:57:49 wys³ane przez anulka78 » Zapisane

Anulka
Kasia
Moderator Globalny
mieszkaniec

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 167

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 04, 2009, 08:51:15 »

Aniu to bardze smutne co piszesz .prubolwas pomocy w MOPS .
jesli nie to powinna sie udac tam powinni ci pomuc .
lacze sie z ta w bólu . nie zalamuj sie bedzie dobrze
 sprubuj tez w fundacji dla niepelnosprawnych po wypadku
o to strona fundacji www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/47844
zobacz tez fundcja Anny Dymnej
www.mimowszystko.org /indekx.php?inne=kontakty

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 05, 2009, 10:49:03 wys³ane przez Kasia » Zapisane
ROBERTO
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 04, 2009, 07:46:25 »

P³acz P³acz Z³y a gdzie jest OPS?? i inne biura oraz fundacje pomocowe??
anulka78
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 40

« : Wrzesieñ 03, 2009, 20:49:19 »

Dzieñ dobry.

B³agam o pomoc. Jestem 31 letnia kobiet± bardzo schorowan± na ³uszczycowe zapalenie stawów z postaci± bardzo agresywn±. chorujê tak¿e na inne schorzenia wspó³istniej±ce. Mam podawane w tej chwili plastry przeciw bólowe, które przy mojej chorobie nie s± refundowane i koszt ich to 370 z³ za 1 pakowanie a na miesi±c s± potrzebne dwa a ja jestem na rencie z ca³kowit± niezdolno¶ci± do pracy i mój miesiêczny dochód to 580z³ i nie jestem w stanie wykupiæ tych leków, stara³am siê o refundacjê w NFZ ale mi odmówiono wiêc szukam ludzi i instytucji dobrej woli, którzy chcieli by mi pomóc w mojej beznadziejnej sytuacji. Jedyny jest to lek ( Plastry DUROGESIC 75mg/h - jest to lek zawieraj±cy fentanyl- syntetyczn± morfinê) , który pozwala mi jako tako "normalnie" funkcjonowaæ i chodziæ, bo gdyby nie on to zdana by³a bym na le¿enie w ³ó¿ku i ci±g³e bóle stawowe ból ten jest nie do zniesienia. Jestem absolwentk± liceum zaocznego ,liceum skoñczy³am w 2007r., bo wcze¶niej skoñczy³am tylko ZSZ i posz³am do pracy. A bêd±c na rencie posz³am do szko³y i ukoñczy³am LO ze ¶redni4.6 a maturê napisa³am ze ¶redni± 4.3 i chcia³a bym sie dalej kszta³ciæ ale je¶li nie znajdê ludzi dobrej woli to bêdê skazana na ból i le¿enie i ¶mieræ. Przyjmujê i inne leki, na choroby wspó³istniej±ce -a chorób przybywa, bo jedna druga wywo³uje lub s± skutkami nie raz przyjmowania leków. Koszt miesiêczny leków to oko³o 1000z³otych, i stad mój apel o pomoc w ich wykapowaniu. B³agam nie przeczytajcie tego mai³a i nie wyrzuæcie go do kosza, przechodz±c obojêtnie obok mojej tragedii, nie pozwólcie mi umrzeæ w tym wieku z powodu bardzo silnych bóli. Pozosta³o mi tylko szukaæ darczyñców i sponsorów i

dlatego pisze do Pañstwa instytucji i mam nadziejê ¿e kto¶ mi pomo¿e, ¿e nie przeczyta tego i nie zlekcewa¿y mojej osoby.

B£AGAM O POMOC>

zrozpaczona i schorowana

ANIA BOREK.

mogê przedstawiæ ca³a dokumentacjê medyczn± na temat mojego dotychczasowego leczenia, które nie przynosi ¿adnego efektu ³±cznie z podawaniem leku biologicznego nowej generacji - Enbrel- ale nie przynios³o to efektu leczenia i jedynym teraz lekiem u¶mierzaj±cym ból jest Durogesic, ale ja nie jestem w stanie go samodzielnie przy swoim dochodzie go wykupiæ.

B£AGAM RAZ JESZCE POMOCY!!!!!!!!!

tel. kontaktowy 696 866 344

lub adres domowy

Anna Borek

00-570 Warszawa

al. Wyzwolenia 10 m 109

PKO BP s.a

I oddzia³ Centrum

00 - 944 Warszawa

ul. Sienkiewicza 12

nr konta : 60 1020 1013 0000 0202 0122 6547

Szukam tak¿e Fundacji, która we¼mie mnie pod swoja opiekê, a nie jest to takie proste, by³am pod opieka Fundacji, ale obecnie zmieni³a cel statusowy i pomagaj± placówk± o¶wiatowym i medycznym a podopiecznym wymówili wspó³prace i zosta³am znów w beznadziejnej sytuacji stad mój apel.

B£AGAM O POMOC,

pomó¿cie mi w mojej beznadziejnej sytuacji.

Z góry dziêkujê za okazan± pomoc.

Bêdê dozgonnie wdziêczna za okazan± pomoc

jestem u skraju za³amania nerwowego i nie wiem co mam dalej robiæ, odechciewa mi sie ¿yæ, moje ¿ycie traci sens, nie mam za co ¿yæ, za 580zl obecnie jakie dostaje z ZUS z tytu³u ca³kowitej niezdolno¶ci do pracy i ca³kowitego zakazu pracy jest mi trudno sie utrzymaæ i wykupiæ wszystkie leki, mój stan zdrowia sie pogarsza bo nie wykupuje wszystkich leków bo nie staæ mnie na nie, nie mnie, nie wiem co mam dalej robiæ, wyczerpa³am wszystkie mo¿liwo¶ci, pisa³am do wielu stowarzyszeñ, do fundacji ale nikt nie chce mi pomoc, nawet poruszy³am media ale pani z Fakt - gazety, by³a i zrobi³a ze mn± wywiad, p³aka³a razem ze mn± i dala mi nadzieje ¿e wydrukuj± mój apel, czeka³am 5 miesiêcy na to i dosta³am od niej smsa ze nie zostanie wydrukowany, ze tak zadecydowa³ wydawca. a zapali³a najpierw lampkê nadzieji i ja szybko zgasi³a, nie wiem czemu tak post±pi³ ze mn± wydawca. ale domy¶lam sie, bo jestem sama, nie mam rodziny. mê¿a pijaka itd., nie jestem patologia a bardzo schorowana osoba i dlatego tak ze mn± post±piono.

a taki mia³ byæ tekst

Witaj Anno,
>>
>> Wysy³am Ci tekst, ¿eby¶ spojrza³a jak mniej wiêcej to bêdzie
>> wygl±da³o. Oczywi¶cie jeszcze bêdzie czytany przez redaktorów. Tekst napisa³am w takiej formie, by ludzie ruszyli z pomoc±.Jestem
>> przekonana, ¿e poruszymy ludzkie sumienia:)
>> odpisz, mo¿e chcesz bym co¶ jeszcze doda³a, mo¿e bardziej szczegó³owo
>> napisaæ o samej chorobie?
>> Pozdrawiam Agata
>>
>>
>>
>> Nie dajcie mi umrzeæ z bólu
>>
>> Anna Borek (30 l.) codziennie p³acze z bólu. Jest m³oda, ale jej
>> stawy jakby mia³y 100 lat. Kobieta od piêciu lat choruje na
>> ³uszczycowe zapalenie stawów z postaci± bardzo agresywn±. Tylko
>> plastry z morfiny pozwalaj± wstaæ jej z ³ó¿ka i nie czuæ potwornego
>> bólu. Dziêki nim Anna mo¿e wyj¶æ z domu i spotkaæ siê z przyjació³mi.
>> Ale NFZ ma to najwyra¼niej gdzie¶. Odmówi³ Annie refundacji plastrów.
>> Kobieta musi za nie p³aciæ co miesi±c 740 z³, za same plastry plus inne leki na choroby, których Annie nie brakuje mimo m³odego wieku a jej renta to tylko 560zl.
>>
>> - Do lipca 2007r. pomaga³a mi fundacja, ale zmieni³a status i nie pomaga osobom indywidualnym.. A ja
>> mam tak zniszczon± w±trobê od lekarstw, ¿e plastry s± moim jedynym
>> ratunkiem. NFZ mówi mi, ¿e tylko osoby chore na raka maj± refundowane
>> plastry. Dlaczego NFZ nie chce mi pomóc? Dlaczego ka¿e mi cierpieæ?
>> B³agam, nie pozwólcie mi umrzeæ z bólu w tym wieku - p³acze
>> zrozpaczona i schorowana Anna. - Pomó¿cie mi w mojej beznadziejnej
>> sytuacji.
>> W jedn± noc wys³a³a 1200 maili o pomoc do ró¿nych fundacji. Dosta³a
>> ju¿ 300 odpowiedzi. Wszystkie odmowne.
>> Anna z trudem siê porusza. Ka¿dy ruch sprawia jej ogromny ból. Ta
>> m³oda kiedy¶ ¿ywio³owa kobieta nagle jest jak 90-letnia starowinka.
>> Choroba powoduje obrzêk stawów, wi±zade³ i ¶ciêgien. Przez to stawy
>> codziennie ulegaj± zniszczeniu. Anna wkrótce mo¿e przestaæ chodziæ.
>> Zaczê³o siê niepozornie. Piêæ lat temu mia³a wypadek samochodowy.
>> Jecha³a jako pasa¿erka. Wpad³a g³ow± na przedni± szybê auta.
>> Uszkodzi³a szyjê i krêgos³up. Trzy tygodnie przele¿a³a w szpitalu, 9
>> miesiêcy by³a na zwolnieniu lekarskim. Gdy ju¿ my¶la³a, ¿e cierpienie
>> ma za sob± nagle zacz±³ jej dziwnie puchn±æ palec. Dosta³a leki
>> przeciwbólowe, ale nic nie pomog³y. Z dnia na dzieñ zaczê³a s³abiej
>> chodziæ. Pokonanie 400-metrowej drogi z domu na przystanek wcze¶niej
>> zajmowa³o jej 10 minut, nagle sz³a 40. Lekarze orzekli okrutn±
>> diagnozê: ³uszczycowe zapalenie stawów. Ania walczy z nim ju¿ od
>> piêciu lat. - To choroba uk³adu immunologicznego. Organizm produkuje
>> zdrowe komórki i od razu sam je zabija - opowiada Anna. Dotychczasowe
>> jej leczenie nie przynosi ¿adnych efektów. Kobiecie nie pomóg³ nawet
>> lek biologiczny nowej generacji. Plastry to jedyny sprzymierzeniec
>> walki z codziennym, potwornym bólem.
>> - Jest to lek zawieraj±cy morfinê, który pozwala mi jako tako
>> normalnie funkcjonowaæ i chodziæ - mówi Ania. Marzy o studiowaniu
>> medycyny. - Chcia³abym siê dalej kszta³ciæ, ale je¶li nie znajdê
>> ludzi dobrej woli skazana bêdê na le¿enie w ³ó¿ku, ból i cierpienie -
>> mówi smutno.

ale nie poszed³ do druku, obieca³a mi ze kto¶ sie odezwie z gazety Polska. ale do dzi¶ cisza, a to mia³o miejsce w sierpniu ub. roku, nie wiem co mam dalej pocz±æ, i jak d³ugo wytrzymam, sp³acam kredyt, który zaci±gnê³am na leczenie biologiczne. ,by³o po czê¶ci refundowane a resztê musia³am dop³acaæ, ale nie mia³am sk±d i wziê³am kredyt, nie wiem co mam dalej pocz±æ,

z powa¿aniem za³amana Anna Borek

b³agam pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anulka
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

nwm wilcze-zycie kociaprzystan ostrovirsk polskiserwerfreeplay