Napromieniowani

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Klub Aktywizacji Zawodowej Osób Niepe³nosprawnych Gdañsk  (Przeczytany 3586 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 245

« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 05, 2009, 16:55:15 »

Nie ma za co robimy to co lubimy
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 598

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 05, 2009, 13:18:19 »

DZIÊKI, WAM ZA TO CO ROBICIE:)
bombel
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 05, 2009, 13:11:30 »

Bombel...
Ja nie piszê, od tak aby siê przyczepiæ. Bogna, tu nie chodzi o zgry¼liwo¶æ czy o z³o¶liwo¶æ. Tu, na tym forum s± osoby bardzo, bardzo zawiedzione organizacjami dzia³aj±cymi niby na rzecz "ON", a s± to takie organizacje jak Stowarzyszenie Przyjació³ Integracji... Jakie osi±gniêcia na Klub Aktywizacji Zawodowej Osób Niepe³nosprawnych, ilu ludziom niepe³nosprawnym pomóg³, czy Klub Aktywizacji Zawodowej Osób Niepe³nosprawnych dzia³a na rzecz likwidacji barier architektoniczno-komunikacyjnych, prawnych i mentalnych na rzecz osób niepe³nosprawnych, kto Was finansuje??? Na te i inne pytania, na które powinna¶ nam obszernie odpowiedzieæ zanim nas zaprosisz do T. W. K.
Na tym forum s± ludzie z ró¿nych stron kraju...  Wiêc na pewno znajd± siê tacy co mieszkaj± w Gdañsku i w pobli¿u...
O finansowaniu ju¿ pisa³am, projekt jest finansowany przez PFRON, co likwidacji barier architektonicznych, to my siê tym nie zajmujemy jak sama nazwa wskazuje zajmujemy siê AKTYWIZACJ¡ zawodow±. JEstesmy 4 osobow± grup± wiêc ciê¿ko by³oby nam dzia³aæ w tej kwestii. Zajmujemy siê g³ównie zmianami mentalnymi. Robimy tyle ile mo¿emy i to wszystko.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 05, 2009, 12:16:45 »

WITAM,PRZYJACIÓ£KE ADY:) CZUJ SIE  TUTAJ U NAS JAK W DOMCIU:)
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 407

Prezes

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 05, 2009, 10:49:57 »

Bombel...
Ja nie piszê, od tak aby siê przyczepiæ. Bogna, tu nie chodzi o zgry¼liwo¶æ czy o z³o¶liwo¶æ. Tu, na tym forum s± osoby bardzo, bardzo zawiedzione organizacjami dzia³aj±cymi niby na rzecz "ON", a s± to takie organizacje jak Stowarzyszenie Przyjació³ Integracji... Jakie osi±gniêcia na Klub Aktywizacji Zawodowej Osób Niepe³nosprawnych, ilu ludziom niepe³nosprawnym pomóg³, czy Klub Aktywizacji Zawodowej Osób Niepe³nosprawnych dzia³a na rzecz likwidacji barier architektoniczno-komunikacyjnych, prawnych i mentalnych na rzecz osób niepe³nosprawnych, kto Was finansuje??? Na te i inne pytania, na które powinna¶ nam obszernie odpowiedzieæ zanim nas zaprosisz do T. W. K.
Na tym forum s± ludzie z ró¿nych stron kraju...  Wiêc na pewno znajd± siê tacy co mieszkaj± w Gdañsku i w pobli¿u...

Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
bombel
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 05, 2009, 08:55:34 »

Oczywi¶cie Gruszko da³aby¶ radê.
Norbi TWK ma inne kluby w 6 innych miastach, co do reszty kraju pewnie takie rzeczy równie¿ s±, niestety ja jestem z Gdañska i wiem jak to wygl±da w Gdañsku i tyle. Co do reszty Twoich ale to niestety nie zrozumia³am o co Ci chodzi? Je¿eli Ci siê nie podoba to nikt Ci nie karze przychodziæ, ale zdaje siê, ¿e masz cel w tym ¿eby siê po prostu przyczepiæ.
Pozdrawiam
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

Prezes

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 05, 2009, 02:39:16 »

Wspólnego to ma PFRON jako jednostka zlecaj±ca wykonanie projektu. Oprócz nauki pisania CV bêdzie masa innych rzeczy. Zreszt± wydajê mi siê, ¿e napisa³am o programie do¶æ dok³adnie.
Pozdrawiam Du¿y u¶miech
Co¶ mi tu nie gra, poniewa¿ teraz piszesz.... ¿e...
Hmmm?? Czemu siê tak uparli¶cie na to CV?? Psycholog nie bêdzie Was uczy³ pisaæ CV, tym bardziej informatyk ani anglista.
Poza tym pragnê zauwa¿yæ, ¿e s± inne rodzaje niepe³nosprawno¶ci nie tylko ruchowa. I kurs nie ma na celu upokarzaæ tylko pomagaæ. Na kursie w tej edycji mieli¶my osoby z wykszta³ceniem wy¿szym a by³y bezrobotne, tak¿e ró¿nie bywa.
A w pierwszym po¶cie piszesz...
OSOBY NIEPE£NOSPRAWNE wraz z RODZINAMI I OPIEKUNAMI
do uczestnictwa w
PROGRAMIE AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ OSÓB NIEPE£NOSPARWNYCH
   Kurs jêzyka angielskiego
   Kurs komputerowy
   Warsztaty psychologiczne
   Warsztaty doradztwa zawodowego (indywidualne i grupowe)
To gdzie tu jest prawda Co¶ Dlaczego akurat w Gdañsku??? A czemu nie w ca³ym kraju??? 

Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 05, 2009, 01:38:31 »

BOMBEL, JA ZADA£AM PYTANKO.  CZY JA NA WÓZKU NA KURSIE UMIA£AM BYM SIÊ PORUSZAÆ?
 A NIE O WYKSZTA£CENIU UCZESTNIKÓW KURSU. A ¯E SA INNE NIEPE£NOSPRAWNO¦CI TO JA WIEM O TYM...
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 05, 2009, 02:18:06 wys³ane przez 62norbi » Zapisane
bombel
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 05, 2009, 00:10:22 »

Hmmm?? Czemu siê tak uparli¶cie na to CV?? Psycholog nie bêdzie Was uczy³ pisaæ CV, tym bardziej informatyk ani anglista.
Poza tym pragnê zauwa¿yæ, ¿e s± inne rodzaje niepe³nosprawno¶ci nie tylko ruchowa. I kurs nie ma na celu upokarzaæ tylko pomagaæ. Na kursie w tej edycji mieli¶my osoby z wykszta³ceniem wy¿szym a by³y bezrobotne, tak¿e ró¿nie bywa.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 04, 2009, 17:35:22 »

BOMBEL,PRZEGL¡DNÊ£AM FORUM I ZNALAZ£AM TWOJE OG£OSZENIE, http://nie-pelnosprawni.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=438:kurs-bicia-piany&catid=65:stowarzyszenie-przyjacio-integracji&Itemid=49/  I TAM CZYTAMY ¯E CYTUJÊ Tyle dobrych informacji.

Pierwszy problem jaki siê pojawia to dojazd do miejsca odbywania siê super specjalistycznego szkolenia. Osoby ze znacznym stopniem niesprawno¶ci maj± ogromny problem z samym wyj¶ciem z domu, wiêc o doje¼dzie raczej mog± pomarzyæ. Tu mo¿na podaæ przyk³ad pos³a, który nie móg³ wej¶æ do poci±gu. Skoro pose³ ma takie problemy, to co maj± powiedzieæ inni. Raczej nie nale¿y spodziewaæ siê t³umów na tym spotkaniu, choæ kto wie.

Inny problem to taki, ¿e osoby ze znacznym stopniem niesprawno¶ci bardzo rzadko koñcz± szko³y, o studiach ju¿ nie wspominaj±c. Mo¿na wyj¶æ z prostego za³o¿enia, ¿e jak kto¶ nie potrafi napisaæ prostego CV i musi w tym celu skoñczyæ odpowiedni kurs, to jego szanse na znalezienie pracy s± bliskie zeru.

Ka¿dy powinien wiedzieæ, ¿e CV zawiera przebieg dotychczasowego zatrudnienia lub innych form aktywno¶ci – odbyte sta¿e, praktyki itp. Mo¿na siê zastanowiæ co taka osoba mia³aby wpisaæ w swoje CV. Szko³a podstawowa czy ¶rednia to minimum i na ¿adnym pracodawcy nie zrobi to najmniejszego wra¿enia -chocia¿ mo¿e zrobiæ, ale takie... Co! tylko szko³a ¶rednia, proszê pana/pani± ja tu mam kandydatów po dwóch kierunkach studiów i uwa¿am, ¿e to za ma³o. A co z jêzykami obcymi?

Z sonda¿u CBOS (2-5 listopada 2006) wynika, ¿e ponad po³owa Polaków - 55 procent nie zna ¿adnego obcego jêzyka. Je¶li ankietowani wskazywali znajomo¶æ jakiego¶ jêzyka to najczê¶ciej by³ to angielski (20 procent) oraz rosyjski (22 procent). Najwiêksze zdolno¶ci lingwistyczne wykazuje natomiast m³odzie¿ - w grupie 18-24- latków 77 procent osób zna jêzyki obce. Co prawda badanie zosta³o przeprowadzone ponad 2,5 roku temu (CBOS nic nie wspomina³o o osobach niepe³nosprawnych) , to mo¿na wnioskowaæ, ¿e ze znajomo¶ci± jêzyków obcych jest u nas krucho. Osoby niepe³nosprawne (nie wszystkie) raczej nie znaj± ¿adnego jêzyka obcego. Co gorsza, ze wzglêdu na indywidualny tok nauki maj± problemy nawet z jêzykiem polskim.

Za³ó¿my, ¿e taka osoba pozna tajniki pisania CV. Zapewne zdobyte cenne do¶wiadczenie bêdzie chcia³a wykorzystaæ w praktyce. Wiadomo. Sztukê pisania ¯yciorysu mo¿na nauczyæ siê tylko przy pomocy ¶rodków z UE a dok³adnie z Europejskiego Funduszu Spo³ecznego, wiêc z ogromnym zapa³em zacznie opisywaæ swoje dotychczasowe osi±gniêcia. Zapewne jak dojdzie do skoñczonej szko³y podstawowej czy ¶redniej pomys³y na dalsze opisywanie siê skoñcz±. Ale nic. Próbowaæ trzeba, najwa¿niejsza jest wytrwa³o¶æ.

Jakie szanse na znalezienie pracy

Zapewne zastanawiasz siê jakie szanse na znalezienie pracy maj± osoby niepe³nosprawne ze znacznym stopniem niesprawno¶ci. Ano takie.

Masz studia wy¿sze – szanse na znalezienie pracy rosn± do 15 proc.
Znasz jêzyk angielski – 20 proc.
Umiesz obs³ugiwaæ komputer – 30 proc.
Masz odbyty sta¿ w zagranicznej firmie – 45 proc.
Je¶li masz to wszystko razem i dodasz do tego specjalistyczne kursy (ale nie te o pisaniu CV) twoje szanse rosn± do... 0 proc."Je¶li nie rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi to nie martw siê - nie jeste¶ sam. Skoro ze spotu wynika, ¿e z takim super wykszta³ceniem, szanse na znalezienie pracy tego cz³owieka s± zerowe, to po co organizowaæ szkolenia z zakresu pisania ¿yciorysu lub inne tego typu oferowane przez ró¿ne podmioty? Odpowied¼ jest niezwykle prosta. Ca³a zabawa polega na tym, ¿e takie szkolenia s± finansowane przez EFS – 85 proc. i PFRON -15 proc. Ale rzeczywisty problem le¿y w tym, ¿e tu Unia p³aci za sam fakt odbycia siê szkoleñ (EFS finansuje je ró¿nym firmom i instytucjom) , a nie za efekty. Czyli, EFS mo¿e wpakowaæ ile siê da, a korzy¶ci mo¿e nie byæ ¿adnych. Z tego wynika prosty wniosek dla UE. Powinno siê p³aciæ za efekty, a nie chêci. Niedawno by³o spore zamieszanie, bo okaza³o siê, ¿e ze ¶rodków EFS korzystaj± bardzo zamo¿ne koncerny miêdzynarodowe (np. kompanie piwowarskie). Ale tak jest skonstruowany EFS i trzeba siê z tym pogodziæ.

Powy¿sze szkolenie - o którym mowa - wspó³finansuje UE w ramach Europejskiego Funduszu Spo³ecznego w programie "Wsparcie osób niepe³nosprawnych ruchowo  na rynku pracy" – w tym programie udzia³ bior± trzy organizacje.

Je¶li chcesz wiedzieæ, czy ta osoba czy osoby, która/które bêdzie prowadziæ bezpo¶rednio szkolenie, zarabia na tym (no i czy w ogóle zarabia czy robi to spo³ecznie) i ile za to dostaje, dowiaduj siê u organizatorów.

Ciekawe jaki bêdzie efekt tych szkoleñ, tj. ile osób znajdzie pracê po nabyciu tajemnej wiedzy pisania ¯yciorysu. Nale¿y mieæ nadziejê, ¿e za jaki¶ czas np. pó³ roku zostanie podana do wiadomo¶ci ta informacja, wtedy bêdzie mo¿na obiektywnie oceniæ skuteczno¶æ i przydatno¶æ takich kursów.

Skutki spo³eczne?

Generalnie projekt  „Wsparcie osób niepe³nosprawnych ruchowo na rynku pracy” nie wnosi niczego nowego. Celem organizatorów jest próba zwiêkszenia zatrudnienia osób niepe³nosprawnych ruchowo, przekonanie samych niepe³nosprawnych do szukania pracy i pracodawców do zatrudniania inwalidów. To wersja oficjalna ze strony projektu.

W rzeczywisto¶ci niepe³nosprawny nabywa p³onne nadzieje, ¿e ma jakie¶ szanse na podjêcie pracy. Pracodawców do zatrudniania niepe³nosprawnych (ale takich ze znacznym stopniem niesprawno¶ci, którzy wymagaj± sta³ej opieki, bo o takich przecie¿ mowa w tym szkoleniu) nie przekonaj± ¿adne kampanie, choæby siê na nie wyda³o ca³y roczny bud¿et jakim dysponuje Polska. Pracodawca zatrudni takiego inwalidê je¶li bêdzie wiedzia³, ¿e mu siê to op³aci. Tak w³a¶nie funkcjonowa³y, funkcjonuj± i bêd± funkcjonowa³y firmy w gospodarce rynkowej. Firma to nie instytucja socjalna i musi zarabiaæ(chocia¿ uwzglêdniwszy pewne obowi±zki na³o¿one na pracodawców w kodeksie pracy, firma jest w pewnym sensie instytucj± charytatywn±).

Je¶li mimo wysi³ku, pisania i wysy³ania ofert nie znajdziesz pracy to jest jedna rada. Zg³o¶ siê do zak³adów pracy chronionej (ZPCHr). Mo¿esz siê tam zatrudniæ jako ochroniarz (najlepiej I grupa i ca³kowicie sprawny) lub w ekipie utrzymania czysto¶ci (te same wymagania: I grupa i pe³na sprawno¶æ). Niestety nie s± to ¿arty.

Powinno siê zmieniæ finansowanie projektów

UE mo¿na zaproponowaæ zmianê sposobu finansowania szkoleñ z EFS. Przede wszystkim nale¿y zwiêkszyæ finansowanie projektów przeznaczonych dla niepe³nosprawnych. Obecne 11,5 mln z³ przeznaczone na program przy takich bud¿etach jakimi dysponuje EFS i PFRON to wrêcz ¶mieszna kwota. Ale tu uwaga. Nie chodzi o proste zwiêkszenie dostêpnej puli, bo EFS marnuje ¶rodki finansuj±c takie szkolenia. Przede wszystkim nale¿a³oby przeznaczyæ wszystkie pieni±dze na sta¿e i praktyki. Dziêki temu bêdzie mo¿na wpisaæ sobie do CV  co¶ konkretnego. A tak jest to bicie piany, z której nic nie wynika. Dopiero potem mo¿na finansowaæ organizacjê innych przedsiêwziêæ. Ale tu te¿ powinno siê p³aciæ za efekty, a nie sam fakt odbycia siê tego czy tam tego kursu.

Je¶li EFS wspó³finansuje kursy pisania CV, to mo¿e powinien te¿ kursy bicia piany przy u¿yciu m³otka lub specjalistyczne kursy z zakresu prostowania bananów. Powód? Ile osób ma wpisane takie szkolenia do swojego ¿yciorysu? A tak, dociekliwy pracodawca zaprosi³by inwalidê na rozmowê kwalifikacyjn±, aby dowiedzieæ siê, jak to siê prostuje krzywe banany. Wtedy zapewne szanse na pracê wzros³yby z 0 proc. do 0,1 proc., czyli ju¿ co¶.

W tym nie ma nic ¶miesznego

Sytuacja osób niepe³nosprawnych (nawet tych zdrowych) na rynku pracy jest wrêcz dramatyczna. Niech ¶wiadczy o tym poni¿szy materia³ filmowy. Pewien cz³owiek zg³asza siê do Urzêdu Pracy i mówi, ¿e ma 50 miejsc pracy dla niepe³nosprawnych, a urzêdnik co robi? Wita go z otwartymi rêkoma?...NIE !!!. Wzywa ochronê, aby wywaliæ delikwenta z biura.

Jak pracuj± urzêdnicy powo³ani do pomocy niepe³nosprawnym"

CZY TO JEST SERIO DLA OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH? BO JA MAM PEWNE OBAWY CO DO TEGO, CZY JA OSOBA NA WÓZKU CZU£AM BYM TAM SIÊ WYGODNIE? CZY BYM MUSIA£AM ZAWO£AÆ TRAGARZA DLA MNIE?  A MO¯E ZAPEWNICIE WY MI  TRAGARZA?

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2009, 19:35:15 wys³ane przez 62norbi » Zapisane
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

Prezes

« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 04, 2009, 16:36:19 »

Co z tego bêd± mieli, ¿e nauczycie nas pisania CV, czy poprawi to szanse dostania pracy przez "ON", czy przyczyni siê to do poprawy warunków samodzielnego poruszania siê ludzi z niesprawno¶ciami ruchowymi??? A je¶li chodzi o przepytywanie za pieni±dze unijne z Kapita³u Ludzkiego kilkaset tysiêcy niepe³nosprawnych ludzi przez PFRON, z zapytaniem o to jak im siê ¿yje... To niech ci Urzêdasie wejd± na te i inne fora osób niepe³nosprawnych i przepytaj± nas na forach, bêd± mieli za darmo mieli wystarczaj±co du¿o wiadomo¶ci i pieniêdzy na inne, bardziej wznios³e i dobre akcje.
Pozdrawiam...
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2009, 16:50:17 wys³ane przez 62norbi » Zapisane

bombel
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 04, 2009, 15:01:12 »

Wspólnego to ma PFRON jako jednostka zlecaj±ca wykonanie projektu. Oprócz nauki pisania CV bêdzie masa innych rzeczy. Zreszt± wydajê mi siê, ¿e napisa³am o programie do¶æ dok³adnie.
Pozdrawiam Du¿y u¶miech
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 04, 2009, 14:50:53 »

NORBI,PISZESZ ¯E NIECHCEMY  "ITEGRACJI" BO NA ICH  FORUM NIEKTORZY NAS OBRA¯AJA?
  TO B¡DZMY M¡DRZEJSI OD  NICH POKARZMY KLASE. ¯E MY Z KA¯DYM POTRAFIMY PROWADZIÆ
    DIALOG.
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

Prezes

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 04, 2009, 14:31:09 »

Witajcie to mój pierwszy post na forum, mam dla Was propozycjê! Zajêcia s± bezp³atne, ewentualne bilety na dojazdy s± refundowane.
Je¶li macie pytania dzwoñcie pod podany numer b±d¼ piszcie prywatne wiadomo¶ci.
W ten poniedzia³ek o 11.00 w siedzibie TWK przy Ba¿yñskiego 32 w Gdañsku odbêdzie siê spotkanie organizacyjne:)
POMORSKI ODDZIA£ POLSKIEGO TOWARZYSTWA WALKI Z KALECTWEM

KLUB AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ
OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH
W GDAÑSKU
zaprasza

do uczestnictwa w
   Kurs jêzyka angielskiego
   Kurs komputerowy
   Warsztaty psychologiczne
   Warsztaty doradztwa zawodowego (indywidualne i grupowe)

Oraz
PROGRAMIE AKTYWIZACJI SPO£ECZNEJ „KURS NA SAMODZIELNO¦Æ”
   Warsztaty zaradno¶ci i aktywno¶ci osób niepe³nosprawnych,
   Warsztaty rehabilitacji spo³ecznej
   Warsztaty dla rodziców i opiekunów osób niepe³nosprawnych

Do sta³ej dyspozycji uczestników jest psycholog i doradca zawodowy. Zajêcia odbywaj± siê w godzinach 9-16, indywidualne zajêcia, w uzasadnionych przypadkach mog± odbywaæ siê w godzinach pó¼niejszych.

Uczestnictwo w projekcie jest bezp³atne.
Uczestnicy otrzymuj± certyfikat ukoñczenia kursu.

Jedynym wymaganym dokumentem jest Orzeczenie o Stopniu Niepe³nosprawno¶ci.

Zajêcia odbywaj± siê na terenie Spó³dzielni Niewidomych SINOL, ul. Ba¿yñskiego 32 i prowadzone s± przez profesjonaln± kadrê.

Bli¿sze informacje na miejscu lub pod numerem telefonu 058 554 13 24

Proszê napisaæ kto jest wspó³organizatorem tego przedsiêwziêcia... Jak tam maca³o palce  Stowarzyszenie Przyjació³ Integracji to my piêknie podziêkujemy za wspó³pracê...  A ja zapraszam na lekturê "Kurs bicia piany, czyli tajemna sztuka pisania CV" -->>kliknij tu<<--
Moja opinia w sprawie jest nastêpuj±ca:
Takie kursy, jak "Kurs bicia piany, czyli tajemna sztuka pisania CV", s± czy nie, to jest niewa¿ne... Organizowanie, og³aszanie, zapraszanie  informacji o kursach pisaniu ¿yciorysu, jest po prostu WY¦MIEWANIEM siê z sytuacji ON... Zrozumia³bym jakby takie co¶ zaoferowa³ so³tys z na wsi, urz±d pracy, gminy lub powiatu, ludzie nieznaj±cy tematyki i oderwani od rzeczywisto¶ci... Lecz Integracja??? Czy oni maj± jakie¶ pojêcie o ON, poniewa¿ po tym widaæ, ¿e raczej nie wskazuje na to...  Takie kursy prowadzi chyba "niedokszta³cony urzêdas"... Ciekawy jestem... Ile za godzinê ciê¿kiej pracy dostanie zap³acone?Co¶ 300 z³... 500 z³ a mo¿e i wiêcej??? Na pewno wiêcej, ni¿ nie jedna co miesiêczna renta nie jednego z "ON"... To siê nazywa nabijanie siê z ludzi niepe³nosprawnych... Robienie interesu kosztem ludzi chorych i niepe³nosprawnych... 

gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 04, 2009, 12:47:15 »

BOBEL,WITAJ I DZIÊKUJEMY ZA INFORMACJIÊ:)
bombel
Go¶æ
« : Wrzesieñ 04, 2009, 12:07:56 »

Witajcie to mój pierwszy post na forum, mam dla Was propozycjê! Zajêcia s± bezp³atne, ewentualne bilety na dojazdy s± refundowane.
Je¶li macie pytania dzwoñcie pod podany numer b±d¼ piszcie prywatne wiadomo¶ci.
W ten poniedzia³ek o 11.00 w siedzibie TWK przy Ba¿yñskiego 32 w Gdañsku odbêdzie siê spotkanie organizacyjne:)
POMORSKI ODDZIA£ POLSKIEGO TOWARZYSTWA WALKI Z KALECTWEM

KLUB AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ
OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH
W GDAÑSKU
zaprasza

do uczestnictwa w
   Kurs jêzyka angielskiego
   Kurs komputerowy
   Warsztaty doradztwa zawodowego (indywidualne i grupowe)

Oraz
PROGRAMIE AKTYWIZACJI SPO£ECZNEJ „KURS NA SAMODZIELNO¦Æ”
   Warsztaty zaradno¶ci i aktywno¶ci osób niepe³nosprawnych,
   Warsztaty rehabilitacji spo³ecznej
   Warsztaty dla rodziców i opiekunów osób niepe³nosprawnych

Do sta³ej dyspozycji uczestników jest psycholog i doradca zawodowy. Zajêcia odbywaj± siê w godzinach 9-16, indywidualne zajêcia, w uzasadnionych przypadkach mog± odbywaæ siê w godzinach pó¼niejszych.

Uczestnictwo w projekcie jest bezp³atne.
Uczestnicy otrzymuj± certyfikat ukoñczenia kursu.

Jedynym wymaganym dokumentem jest Orzeczenie o Stopniu Niepe³nosprawno¶ci.

Zajêcia odbywaj± siê na terenie Spó³dzielni Niewidomych SINOL, ul. Ba¿yñskiego 32 i prowadzone s± przez profesjonaln± kadrê.

Bli¿sze informacje na miejscu lub pod numerem telefonu 058 554 13 24
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

polskiserwerfreeplay polskiserwerzycia kociaprzystan ostrovirsk wilcze-zycie