Napromieniowani

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: CZY NIEPEŁNOSPRAWNOŚC TO WIĘZIENIE?  (Przeczytany 6505 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 598

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 18, 2009, 03:08:56 »

TU.JEST CUDOWNIE:) WSZYSTKO MUSISZ DROGI ZDROWY PRZYJACIELU ZDOBYÆ,NAWET ZROZUMIENIE.

A TERAZ.TROCHE POEZJI DLA POPRAWY ATMOSFERY.

Do moich uczniów
Uczniowie moi, uczenniczki drogie,
ze szkó³ dla umys³owo niedorozwiniêtych,
com wam uczy³ lat kilka, straci³ nerwy swoje,
i wam niechaj po¶wiêcê kilka wspomnieñ ¶wietych.

Jurku, z buzi± otwart±, doros³y g³uptasie-
gdzie siê teraz podziewasz, w jakim obcym t³umie -
czy ci znów dokuczaj± na pauzie i w klasie -
i kto twe smutne oczy nareszcie zrozumie.

Janko Kosiarska z r±czkami sztywnymi,
z noskiem co siê tak upar³, ¿e zosta³ króciutki -
za oknem wiatr czerwcowy z pannami ³adnymi -
a tobie kto daruje choæ u¶miech malutki.

Pamiêtasz tamta lekcjê, gdym o niebie mówi,
te ³zy co w okularach na religii staj± -
w³a¶nie o robotnikach my¶la³em z winnicy,
co wo³ali na dworze - nikt nas nie chce naj±æ.

Janku bez nogi prawej, z dusz± pod rzêsami -
grubasku i j±ka³o - osowia³y, niemy -
Zosiu co¶ wcze¶nie zmar³a, aby nó¿ki krzywe
szybko okryæ ¿a³obnym cieniem chryzantemy.

Wojtku wiecznie p³acz±cy i ty co¶ po sznurze
drapa³ siê, by mi ukra¶æ parasol, ³obuzie -
Pawe³ku z wod± w g³owie i ty niewdziêczniku
co¶ mi ¿aby po³o¿y³ na szkolnym dzienniku.

Czekam na was, najdro¿si, z ka¿d± pierwsz± gwiazdk± -
ze srebrem betlejemskim co w pude³kach ¶wieci -
z barankiem wielkanocnym. - Bez was ¶wieczki gasn± -
i nie ma ¿yc dla kogo.

Ten od g³upich dzieci.

Jan Twardowski

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 18, 2009, 03:20:39 wys³ane przez gruszka » Zapisane
irenaanna
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 48

Kocham zwierzêta Ludzi toleruje

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 15, 2009, 01:33:52 »

Niepe³nosprawno¶æ to nie wiêzienie to kara boska za przodków .Kto¶ z naszych przodków dobrze namiesza³ narozrabia³ na tym padole ³ez i tam na górze nie by³ w stanie odpokutowaæ za swoje wybryki i postanowi³ siê z kim¶ podzieliæ z przysz³ej rodziny no i wybra³ sobie Ciebie i teraz ty pokutujesz za jego grzech ale to ci bêdzie tam zaliczone i w nastêpnym cieleniu bêdziesz zdrowy .Tak ¿e nie martw siê jeszcze wszystko przed tob± .A tak po prawdzie czym jest niepe³nosprawno¶æ .To jakie¶ dziwne okre¶lenie
bo przecie¿ My ludzie trochê inaczej sprawni mo¿emy powiedzieæ  o tych innych ze oni s± niepe³nosprawni .chodz± inaczej mówi± inaczej i zupe³nie  inni od nas  .Nasz ¶wiat jest inny i ich ¶wiat jest inny .My w tym ¶wiecie tkwimy w wiêkszo¶ci od zawsze ale s± tacy co do naszego ¶wiata trafiaj± z tamtego ¶wiata i dopiero s± biedni na pocz±tku ale z czasem siê godz± .Bo nasz ¶wiat wcale nie jest taki z³y daje siê w nim ¿yæ .To kwestia pogodzenia siê z losem i ¿ycia w naszym ¶wiecie   

Irena Anna
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 07, 2009, 02:35:57 »

ZNAM TO DOSKONALE ... NO TAK BIEDNI NIEPE£NOSPRAWNI Smutny NAPWNO SOBIE NIE PORADZ¡?
    JAK NAM NIE POZWOLICIE NA NORMALNE ¯YCIA..... SPRAWNI PRZYJACIELE TO BEDZIEMY BIEDNI!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 07, 2009, 03:25:07 wys³ane przez gruszka » Zapisane
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 407

Prezes

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 07, 2009, 02:27:08 »

Niektórzy rodzice osób niepe³nosprawnych niechc±cy robi± krzywdê dzieciom niepe³nosprawnym, ograniczaj±c, zabraniaj±c im kontaktów miêdzy zdrowymi rówie¶nikami wmawiaj±c im ¿e to jest dla ich dobra, aby siê nie ¶miano z nich, aby na nich nie pokazywali palcami. aby o nich nie mówiono ¿e s± inni. ¿e nie potrafi± czego¶ co zdrowi... A znowu rodzice zdrowych dzieci zalecaj±  im aby te nie kontaktowa³y siê z niepe³nosprawnymi rówie¶nikami bo oni nie mog± tam tego owego, ¿e im bêdzie smutno... itd. itd. Ja przez to przechodzi³em jako dziecko, ale do czasu, jak siê zaczê³a szko³a zawodowa, to by³em miêdzy zdrowymi uczniami i miêdzy niepe³nosprawnymi i o dziwo miêdzy nami nie by³o a¿ takiej ró¿nicy pomiêdzy nami bo jak u zdrowych i jak u "ON" byli wiêcej zdolni i mniej zdolni... Nawet lepsi jeste¶my od zdrowych, np. ja... Ja mam obie rêce niesprawne, uszkodzony s³uch, wadê mowy, a gram na instrumentach tak jak zdrowy.  Tu nie chodzi o przechwa³ki,  a pokazanie ¿e przez nasz± cierpliwo¶æ i zawziêto¶æ mo¿na du¿o, a nawet bardzo du¿o osi±gn±æ....  A te zamykanie siê niektórych "ON" we w³asnych (jak im siê wydaje) ¶cianach), lub ograniczanie nam wolno¶ci na niby dla naszego dobra nie prowadzi donik±d, dlatego jeste¶my izolowani. a to wszystko sami w wiêkszej mierze sobie stwarzamy takie warunki, bo zbyt biernie odbieramy ca³y ¶wiat....

Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 06, 2009, 23:31:11 »

POPIERAM...
Wiecie czemu my siê boimy? hmmm.... nie wiecie? To ja wam powiem, jakie jest moje zdanie.
to spo³eczeñstwo robi z nas " ³amagów" CO ZASKOCZENIE? Wiem ale taka prawda. Wyobra¼my sobie ¿e osobami co z nas robi± ofermy losu, biedaków s± niekiedy nasi rodzice w³a¶nie rodzice. chroni± nas przed? hmmmm ¶wiatem?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 06, 2009, 23:51:56 wys³ane przez 62norbi » Zapisane
Kasia
Moderator Globalny
mieszkaniec

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 167

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 06, 2009, 19:05:52 »

a ja  nieplenosprawnosc nie uwazam za wieznie . to jak siê czujemy zalerzy tylko od nas
czy staramy sie zyæ normalnie , usmiechac sie na codzien i myslesc pozytwnie   
irenaanna
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 48

Kocham zwierzêta Ludzi toleruje

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 06, 2009, 03:15:59 »

Ja sobie z nimi inaczej zatañczê taki im urz±dzê SAJGON w poniedzia³ek ¿e im siê odechce wyzywaæ wszystkich inwalidów porównali nas do Hi >:(tlera i ze wszyscy mamy szko³y specjalne

Irena Anna
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 06, 2009, 02:44:43 »

NACHABER.MY CHCEMY NORMANIE ¯YÆ, A NIE BYÆ WIÊZNIAMI NASZEGO RZ¡DU.
Nachbar
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 40

« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 05, 2009, 21:45:05 »

Norbi napisa³ ca³± prawdê o forum niepe³nosprawni. To przykrywka dla dzia³alno¶ci pana PP, aby móg³ wypinaæ pier¶ po medale.
Forum, które z za³o¿enia powinno s³u¿yæ ON pomoc± i wsparciem w walce - okre¶lenie dos³ownie "walka"- o zrównanie szans i spowodowanie, aby ON wysz³y z cienia i mogli normalnie funkcjonowaæ w spo³eczeñstwie,  w praktyce jest tylko jednym z for towarzyskich. Mi³a atmosfera i dy¿urni, którzy czuwaj±, aby przypadkiem nikt nic nie zmieni³.  A przecie¿ nie ka¿da niepe³nosprawno¶æ dyskwalifikuje dan± osobê. Pracowa³em kiedy¶ z ON to wiem, ¿e to wspaniali ludzie, przewy¿szaj±cy niekiedy osoby sprawne swoim uporem, wiedz± i podej¶ciem do pracy, do ¿ycia. Zdolni i niedocenieni. Spo³eczeñstwo bardzo ma³o wie o problemach ON. Je¿eli co¶ trafia do mediów, jest to tylko na zasadzie akcji. Raz na jaki¶ czas pokazaæ siê i znikn±æ. Pokazaæ siê i skasowaæ forsê za wystêp.
W innych przypadkach ON potrzebne s±, aby biznesmeni mogli zarobiæ. To pod nich opracowuje siê ustawy.
Norbi napisa³ prawdê.
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 20

Wiadomo¶ci: 482

It's Me

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 05, 2009, 21:18:15 »

Popieram Norbi...

Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 05, 2009, 21:09:07 »

POPIERAM,NORBIEGO,ZE NIE MO¯WMY SIÊ DAÆ!!!!!!!
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 407

Prezes

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:46:35 »

Tak, moje s³odkie dziewczyny, ten Pan Janek to bardzo m±dry cz³owiek, przeszed³ przez ¿ycie i pozna³ jego nie raz gorzki smak... Ja wam te¿ to mówiê i piszê, nawo³ujê do walki... A tak, niby dlaczego mnie zbanowano na http://forum.niepelnosprawni.pl/ i to dwukrotnie bo jako 62nobi i jako czapka5, bo tam nawo³ywa³em do tego o czym mówi³ wam ten jak¿e m±dry cz³owiek, szanowny Pan Janek, do którego mam wielki szacunek... Tam na http://forum.niepelnosprawni.pl/ widocznie zale¿y kierownictwu tego Stowarzyszenia Przyjació³ Integracji na tym aby z nasz zrobiæ leniwe "cztery litery"... Aby przypadkiem kto¶ z nas nie wyszed³ lub wyjecha³ z tego ukrycia. Bo wtedy musieliby dbaæ o nas, wszêdzie budowaæ podjazdy, poprawiaæ krawê¿niki, budowaæ windy, platformy, dostosowywaæ dworce PKP, PKS, MPK, sklepy, biura, lokale uciech, restauracje, bary, teatry, kina, ko¶cio³y.... Zatrudniaæ nas, kszta³ciæ. Pozwoliæ nam w miarê normalnie ¿yæ... Musieliby zrezygnowaæ z czê¶ci ekskluzywnych przywilejów... Za to wola nas zamkn±æ w jaki¶ "klitkach bez mo¿liwo¶ci wyj¶cia, utrudniaæ nam ¿ycie barierami nie tylko architektoniczno - komunikacyjnymi a prawnymi, mentalnymi, tak aby nie dopuszczaæ nas do publicznego pokazywania siê, do normalnego ¿ycia publicznego... Wol±  nasy³aæ na nasz, na Integracji czyli tam http://forum.niepelnosprawni.pl/ klakierów, m±ciæ, kasowaæ posty i prowokowaæ k³ótnie w tematach gdzie kto¶ pozwoli siê na pisanie o rzeczywistych naszych potrzebach... a¿ do zbanowania nie wygodnych u¿ytkowników co wiedz± trochê wiêcej ni¿ oni na to pozwalaj±....
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 06, 2009, 23:48:10 wys³ane przez 62norbi » Zapisane

Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 245

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 05, 2009, 19:02:45 »

gosia to jet prawda co pan Janek mowil bo to zalezy od nas czy bedziemy wytrwali w walce i jak dlugo sie nie poddamy i bedziemy walczyc
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« : Wrzesieñ 05, 2009, 18:30:19 »

CZY NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ TO WIĘZIENIE? JAK MYŚLICIE? CZY BĘDĄC NIEPEŁNOSPRAWNYM  JEST SIĘ WIĘŹNIEM? WIEM PEWNIE, ŻE TAK. ALE WIĘKSZA NIE WOLA JEST SIEDZENIE W PACE ZA NIEWINNOŚĆ, GDZIE NAWET NIE MOŻESZ CZŁOWIEKU SIĘ ZAŁATWIĆ BO CIEBIE PILNUJĄ TO PRAWDA BO WIEM TO  OD PANA "JANKA" KTÓRY SPĘDZIŁ W TAKIM MIEJSCU PARĘ LATEK. ÓW PAN JANEK KIEDYŚ PO PEWNEJ ROZMOWIE STWIERDZIŁ ZE MY NIEPEŁNOSPRAWNI SAMI  Z SIEBIE ROBIMY WIĘŹNIÓW, BO ZAMIAST WALCZYĆ TO CZEKAMY NA TO AŻ ZA NAS COŚ ZROBIĄ, BO MY BIEDNI, BO CHORZY... O NIE, MY NIE BIEDNI!!!!! A CWANE BESTIE, TYLKO, JAK TO PAN JANEK MÓWI "NIE CHCE WAM SIĘ 4 LITERY RUSZYĆ" PODOBNO W WIEZIENIU LUDZIE WIĘCEJ CHCĄ WOLNOŚCI NIŻ MY. MOŻE CZAS JUŻ WYJŚĆ Z TEJ "DZIUPLI", A NIE CZEKAĆ NA CUD? BO CUDY NIE ISTNIEJĄ!!!!!!! A JAK JUŻ ISTNIEJĄ TO POTRZEBUJĄ NASZEJ POMOCY, BY SIĘ NARODZIĆ W NAS SAMYCH. WIECIE CZEGO PAN JANEK ŻAŁUJE? ZE ZEPSUŁ SOBIE ŻYCIE ZE NIE SKORZYSTAŁ Z SZANSY, CZY MY TEŻ Z NIEJ ZREZYGNUJEMY?  I BĘDZIEMY CZEKAĆ NA KONIEC KARY? CZY ZACZNIEMY Z NIĄ ŻYĆ? I WALCZYĆ O LEPSZE WARUNKI DO ŻYCIA? WSPOMNIANY PAN JANEK KIEDYŚ MI POWIEDZIAŁ, ŻE "MOŻESZ SOBIE ODGRYŹĆ ŁAPĘ (RĘKĘ) ALE BĘDZIESZ WOLNY" DLACZEGO? PONIEWAŻ "JEŚLI CZŁOWIEK JEST JEDYNYM MYŚLĄCYM ZWIERZĘCIEM NA ŚWIECIE POWINIEN WALCZYĆ DO KOŃCA JAK WILK ZŁAPANY W SIDŁA"  WIEC DO ROBOTY UWALNIAMY SIĘ. WALCZMY Z BIUROKRACJA I LĘKIEM  W NAS.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 05, 2009, 19:59:56 wys³ane przez 62norbi » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

shd kociaprzystan polskiserwerzycia blackspider polskiserwerfreeplay