Zamiast bu³ki na ¶niadanie zjesz bawe³nê.....SMACZNEGO.
bawe³na | g³ód | jedzenie | szkodniki | rna | genetyka
Nowe odkrycie genetyków szans± na tani± ¿ywno¶æ.
Od wielu lat próbowano wykorzystaæ nasiona bawe³ny do produkcji ¿ywno¶ci. Niestety, ta uprawiana od 7 tys. lat ro¶lina jest truj±ca. Ludzki ¿o³±dek nie jest w stanie strawiæ toksycznego ¶rodka chemicznego, który ro¶lina produkuje do obrony przed owadami.
Naukowcom uda³o siê ju¿ raz wy³±czyæ jego produkcjê. Uda³o siê to ju¿ w latach 50. XX wieku. Wtedy jednak wy³±czono produkcjê gossypolu w ca³ej ro¶linie i sta³a siê ³atwym celem dla szkodników - t³umaczy "The Time".
Teraz przez modyfikacjê RNA uda³o siê powstrzymaæ produkcjê toksyny jedynie w nasionach, które dziêki temu staj± siê jadalne.
Je¿eli uprawa eksperymentalna przyjmie siê na skalê ¶wiatow± mo¿emy mieæ do czynienia z prawdziw± rewolucj±. Bawe³na jest bowiem niezwykle bogata w proteiny.
Bawe³nê uprawia 20 mln rolników w 80 krajach. Wytwarza siê z niej a¿ 40 proc. ubrañ. Gdyby uda³o siê j± wykorzystywaæ równie¿ w przemy¶le spo¿ywczym mog³aby rozwi±zaæ problem g³odu na ¶wiecie.
JS
*
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1920290,00.html