MĂłwta jak chceta, piszta jak chceta ale piszta po Polsku

Jo ja znom kilko gwaro w ró¿no gwaro piszo i mówio ale starom sie po polsku
A wieto czemo bom polka i ni mnie po inemu pisoĂŚ czy godoĂŚ .No tylo tylko wtedo jako byc dano region tom starom sie gadoĂŚ po tutejszemo .bywÂłam dlogo w goroch i dekle,szlory,chaÂłaty ,chochle ni sÂą mnie obco ale jao czytom opowiadonie popolsu to niech ono da poski anie pokrĂŞcono polsko -gĂłralsko-kasusko toc nie kaÂżdo zno tylo gwar i pewno czytaĂŚ nie wszystko sie da .
Dobra trochê siê po wyg³upia³am sama siê ³apie na tym ¿e zdarza mnie siê wsadziÌ jakiœ zwrot w innej gwarze ale zanim to w³o¿ê to najpierw kilka razy przeczytam ¿eby ka¿dy kto mnie czyta w miarê mo¿liwoœci móg³ mnie przeczytaÌ .Kiedyœ nie Ÿle obrywa³am za przekrêcenie wyrazów .Trochê szperam po forum czytam to i owo i zauwa¿y³am ¿e niektóre osoby mo¿e bezwiednie wstawiaj¹ w zdania inne s³owa ale mimo ¿e zdanie ma sens s³owo wstawione niema sensu z ca³ym tekstem napisanym .
;DA moÂże ktoÂś napisze coÂś o swoich problemach z pisaniem w innej gwarze

ChciaÂłam poznaĂŚ osoby ktĂłre majÂą problemy z pisaniem i majÂą dyslekcje i dysgrafie i sÂą leworĂŞczni
moÂże coÂś napiszÂą na temat swoich problemĂłw w szkole i w Âżyciu.
Czekam na takich co chcÂą coÂś ciekawego napisaĂŚ .
Pisze opowiadania mogĂŞ jakiÂś ciekawy materiaÂł wykorzystaĂŚ oczywiÂście za zgodÂą osoby piszÂącej.
No to tyle na razie czekam na odzew .