Mówta jak chceta, piszta jak chceta ale piszta po Polsku
Jo ja znom kilko gwaro w ró¿no gwaro piszo i mówio ale starom sie po polsku
A wieto czemo bom polka i ni mnie po inemu pisoæ czy godoæ .No tylo tylko wtedo jako byc dano region tom starom sie gadoæ po tutejszemo .byw³am dlogo w goroch i dekle,szlory,cha³aty ,chochle ni s± mnie obco ale jao czytom opowiadonie popolsu to niech ono da poski anie pokrêcono polsko -góralsko-kasusko toc nie ka¿do zno tylo gwar i pewno czytaæ nie wszystko sie da .
Dobra trochê siê po wyg³upia³am sama siê ³apie na tym ¿e zdarza mnie siê wsadziæ jaki¶ zwrot w innej gwarze ale zanim to w³o¿ê to najpierw kilka razy przeczytam ¿eby ka¿dy kto mnie czyta w miarê mo¿liwo¶ci móg³ mnie przeczytaæ .Kiedy¶ nie ¼le obrywa³am za przekrêcenie wyrazów .Trochê szperam po forum czytam to i owo i zauwa¿y³am ¿e niektóre osoby mo¿e bezwiednie wstawiaj± w zdania inne s³owa ale mimo ¿e zdanie ma sens s³owo wstawione niema sensu z ca³ym tekstem napisanym .
;DA mo¿e kto¶ napisze co¶ o swoich problemach z pisaniem w innej gwarze
Chcia³am poznaæ osoby które maj± problemy z pisaniem i maj± dyslekcje i dysgrafie i s± leworêczni
mo¿e co¶ napisz± na temat swoich problemów w szkole i w ¿yciu.
Czekam na takich co chc± co¶ ciekawego napisaæ .
Pisze opowiadania mogê jaki¶ ciekawy materia³ wykorzystaæ oczywi¶cie za zgod± osoby pisz±cej.
No to tyle na razie czekam na odzew .