gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 598
|
|
« : Pa¼dziernik 11, 2009, 20:48:18 » |
|
Jeden z najwiêkszych z rodu polaków, za ¿ycia uwa¿any ju¿ za ¦wiêtego cz³owieka, by³ i po swojej ¶mierci nadal jest piêknym wzorem wolno¶ci. Wolno¶ci dobrze rozumianej nie fa³szywej ani nieob³udnej. Tak± wolno¶æ mo¿na tylko zdobyæ z obcowania Bogiem szalonej mi³o¶ci. W³a¶nie Ten wielki cz³owiek by³ w nieustannej i intymnej ³±czno¶ci ze ¼ród³em prawdziwej wolno¶ci i mi³o¶ci. ¯eby byæ cz³owiekiem naprawdê wolnym, trzeba mieæ serce jak On ¶wiêty papie¿, przepe³nione szalon± i heroiczn± mi³o¶ci±. Nigdy nie by³ niczyim niewolnikiem, ¿adna rzecz ani funkcja Go nie zniewoli³a, nawet urz±d Piotrowi na Watykanie, który sprawowa³ prawie przez 27 lat. On jako pierwszy Papie¿, wyszed³ poza mury Watykanu i ca³ego Rzymu, nazywany jest „Bia³ym Pielgrzymem” Je¼dzi³ gdzie tylko siê da³o g³osz±c i pokazuj±c swoim ¶wiêtym, niezwyk³ym ¿yciem prawdziwego, ¿ywego Boga wolno¶ci i mi³o¶ci. Patrz±c na naszego kochanego Papie¿a, mo¿na by³o dotrzeæ autentycznego czu³ego Boga, który proponuje swoj± mi³o¶æ, ale Jej nie narzca. Jan Pawe³ II zwanym „wielkim”, by³ niewolnikiem mi³o¶ci Boga i drugiego cz³owieka. Ta Jego mi³o¶æ sprawia³a, ¿e widzia³ drugiego cz³owieka i by³ wra¿liwy na jego biedê, choroby i wszelk± niepe³nosprawno¶æ. By³ wielkim i serdecznym przyjacielem dzieci, ludzi starszych chorych niepe³nosprawnych, tzw. Ludzi z marginesu. W ka¿dym cz³owieku widzia³ dobro, widzia³ cudowny obraz Boga mi³o¶ci. By³ z pewno¶ci± wolny od wszelkiej zawi¶ci i nienawi¶ci. Takim piêknym przyk³adem jest to, ¿e z g³êbi Ojcowskiego serca przebaczy³ zamachowcowi, który targn± siê na Jego ¶wiête i niezwyk³e ¿ycie. Tylko prawdziwa mi³o¶æ jest wstanie tego dokonaæ, któr± On nasz ¶wiêty Papie¿ niew±tpliwie mia³. By³ fenomenalnym na¶ladowc± swego Mistrza Jezusa Chrystusa, który swoj± wszechmocn± w³adz± uczyni³ Go swoim namiestnikiem na Stolicy Piotrowej. Mo¿e to bêdzie za ¶mia³e stwierdzenie, ale zaryzykuje. Jezus wcieli³ siê jakby na nowo w osobê Jana Paw³a II i dokona³ wielkiej rewolucji na tym ¶wiecie swoj± mi³o¶ci± przez mi³o¶æ i czyny naszego wielkiego rodaka i Papie¿a wolno¶ci. Dzi¶ tj. 11 pa¼dziernika obchodzimy IX dzieñ Papieski pod takim w³a¶nie has³em „Jan Pawe³ II Papie¿ wolno¶ci” Piêknie pokazywa³ wolno¶æ swoim ¿yciem i mówi³ o wolno¶ci, bo by³ cz³owiekiem autentycznej, nieob³udnej mi³o¶ci. Tylko taka mi³o¶æ mo¿e uczyniæ nas wolnymi lud¼mi i ca³y ten zwariowany kraj. Czy ja polak i ca³a nasza polska jeste¶my dumni z naszego wielkiego rodaka? Z pewno¶ci± tak, ale czy ¿yjemy Jego pe³n± m±dro¶ci i mi³o¶ci nauk±? Na to pytanie odpowiedzmy sobie sami, ka¿dy w swoim w³asnym sercu. Módlmy siê dzi¶ i ca³y czas, oby ten nasz ¶wiêty rodak by³ jak najszybciej ju¿ oficjalnie og³oszony ¦wiêtym. Umi³owany nasz ¶wiêty Tato zawsze jeste¶ i bêdziesz w naszych polskich, kochaj±cych sercach. Prosimy Ciê kochany nasz Ojczulku ucz nas nieustannie, co znaczy byæ naprawdê cz³owiekiem wolnym w mi³o¶ci. Z wielk± czu³o¶ci± ca³y czas b³ogos³aw nam z niebieskiego okna w domu Boga Ojca. Amen!!!
|