Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Napromieniowani
>
S³owa na dobry pocz±tek..
>
REGULAMIN
>
Jak potrafi uderzyæ zakonnica!!??
Strony: [
1
]
2
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Jak potrafi uderzyæ zakonnica!!?? (Przeczytany 11443 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Nachbar
troche tu wchodzisz
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 40
Odp: Jak potrafi uderzyæ zakonnica!!??
«
Odpowiedz #27 :
Pa¼dziernik 31, 2009, 14:45:23 »
Mnie nie dziwi zachowanie zakonnicy. Wynika to z faktu, ¿e ca³y Ko¶ció³ katolicki jest zak³amany. Co innego mówi±, a co innego czyni±. Problem w tym, ¿e tego nie dostrzegaj± rzesze wiernych. Od stuleci przyjê³o siê uwa¿aæ Krk za autorytet moralny.
Prawda jest zupe³nie inna. Przed opinia publiczn±, szczególnie w Polsce, ukrywa siê fakty ¶wiadcz±ce o wielkiej demoralizacji kleru. Np. o aferach pedofilskich ksiê¿y w Ameryce. Jest ich tysi±ce. I jak zwykle Krk stara siê to zatuszowaæ, czyli zamie¶æ pod dywan. Podobnie jak z afer± w Irlandii, gdzie w o¶rodkach zarz±dzanych przez Krk stworzono dzieciom istne piek³o na ziemi.
Polskie media przemilczaj± o tym lub podajê enigmatyczne informacje.
Ale powoli co¶ siê zmienia. Dziêki internetowi mo¿na dowiedzieæ siê prawdy. Ta jest bardzo niewygodna dla Krk.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 598
«
Odpowiedz #26 :
Pa¼dziernik 30, 2009, 01:20:20 »
To jest straszne
Jakie bez prawie jest.
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 245
«
Odpowiedz #25 :
Pa¼dziernik 29, 2009, 18:44:09 »
ja widzialam ten reportaz w uwadze i ta zakonnica naprawde ta dziewczynke szmotala za wlosy okropny widok a czemu winne jest tak ciezko chore dziecko
destinyunknown
Go¶æ
«
Odpowiedz #24 :
Pa¼dziernik 29, 2009, 14:08:06 »
Cytat: gruszka Pa¼dziernik 29, 2009, 03:07:14
Dla zainteresowanych, instytucje takie jak np. domy dziecka, hospicja. domy spokojnej staro¶ci prowadzone przez instytucje ko¶cielne s± kontrolowane np. przez caritas.
W Caritas to ja akurat nie wierzê. To tak samo, jak w sprawach s±dowych lekarzy - o tym, czy zosta³ pope³niony b³±d w sztuce, czy te¿ nie, decyduje inny lekarz, a jak wiadomo - jest to grupa nadzwyczaj lojalna wobec siebie. Tak samo z Caritasem i - brzydko nazwê - "duchownymi" o¶rodkami.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 29, 2009, 20:59:21 wys³ane przez 62norbi
»
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #23 :
Pa¼dziernik 29, 2009, 03:07:14 »
Dla zainteresowanych, instytucje takie jak np. domy dziecka, hospicja. domy spokojnej staro¶ci prowadzone przez instytucje ko¶cielne s± kontrolowane np. przez caritas.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 29, 2009, 20:58:07 wys³ane przez 62norbi
»
Kasia
Moderator Globalny
mieszkaniec
ile piszemy 0
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 167
«
Odpowiedz #22 :
Pa¼dziernik 28, 2009, 20:58:56 »
Darek zgadzam siê z toba
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #21 :
Pa¼dziernik 28, 2009, 14:58:47 »
ja nie by³em bity przez zakonnice wiêc siê nie wypowiadam... dla mnie siostry zakonne to zawsze symbol dobra i ciep³a, wiêc bêdê ich broni³.
Darek
Go¶æ
«
Odpowiedz #20 :
Pa¼dziernik 28, 2009, 14:54:06 »
To jest skandal ¿eby osoby duchowne wyprawia³y takie rzeczy,gdzie ich sumienie?Przykazanie Bo¿e;kochaj bli¿niego jak siebie samego;To chyba ich najbardzej dotyczy?
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 482
It's Me
«
Odpowiedz #19 :
Pa¼dziernik 28, 2009, 14:35:38 »
macie racje.
Adulka
destinyunknown
Go¶æ
«
Odpowiedz #18 :
Pa¼dziernik 28, 2009, 12:43:14 »
Po pierwsze - dok³adna selekcja osób, które mia³yby pracowaæ w o¶rodkach.
Po drugie - kontrole, kontrola i jeszcze raz kontrola.
Po trzecie - ograniczona liczba mieszkañców takich o¶rodków.
Po czwarte - prywatyzacja z mo¿liwie sta³ymi dotacjami pañstwa i sponsorów.
Szkoda, ¿e w Polsce tak ma³o popularna jest wci±¿ forma hosteli dla osób z niepe³nosprawno¶ci±. A je¶li chodzi o personel... Albo siê cz³owiek nadaje do tej pracy, albo nie. Boga w to nie mieszam. Je¶li czujesz, ¿e co¶ Ci nie odpowiada - zmieñ pracê, przekwalifikuj siê. Pozwól pracowaæ innym.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #17 :
Pa¼dziernik 28, 2009, 03:33:00 »
Ludzie nie wa¿ne czy to zakonnice czy nie zakonnice....Wa¿ne by te osoby mia³y Powo³anie. Nie wa¿ne czy dane od BOGA czy od Matki naturê. irenaanna opowiedzia³a nam o biciu,"Jak kto¶ nie wie co to ból ró¿añca drewnianego to niech sobie koralikami uderzy lekko po rêku My by³y¶my bite gdzie popadnie ,po g³owie plecach i nie by³o siê komu poskar¿yæ" By³o to oko³o 50 lat temu.A teraz w dobie elektroniki. w UNII bêd±c jest w wielu miejscach tak samo dlaczego? Czy tego nie sprawdza nikt?
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 28, 2009, 04:16:11 wys³ane przez gruszka
»
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 407
Prezes
«
Odpowiedz #16 :
Pa¼dziernik 28, 2009, 00:52:50 »
Cytat: destinyunknown Pa¼dziernik 27, 2009, 22:59:57
Dlatego te¿ jestem za ca³kowit± likwidacj± o¶rodków prowadzonych przez osoby duchowne i sprywatyzowanie domów pomocy spo³ecznej.
Ja te¿ jestem za t± ca³kowit± likwidacj± o¶rodków prowadzonych przez osoby duchowne i sprywatyzowanie domów pomocy spo³ecznej. Lecz w prywatnych o¶rodkach tak¿e dochodzi do tego typu incydentów...
Maltretowali staruszków, "bo nie mieli wolnego czasu"( kliknij tu, aby zobaczyæ film)
Maltretowali staruszków, "bo nie mieli wolnego czasu"(poczytaj wiêcej, kliknij tu)
Bunt w domu starców (poczytaj wiêcej, kliknij tu)
Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
destinyunknown
Go¶æ
«
Odpowiedz #15 :
Pa¼dziernik 27, 2009, 22:59:57 »
Dlatego te¿ jestem za ca³kowit± likwidacj± o¶rodków prowadzonych przez osoby duchowne i sprywatyzowanie domów pomocy spo³ecznej.
duber1982
Go¶æ
«
Odpowiedz #14 :
Pa¼dziernik 27, 2009, 14:33:20 »
Ja uwa¿am ¿e to skandal jak mo¿na biæ dzieci jeszcze to kto osoba która uwa¿a siê za duchown±. Oceniamy rodziców co w chwilach ciê¿kich krzykn± na swoje dziecko a tu proszê .Jak mo¿na byæ tak zak³amanym i pod³ym czy to dziecko siê obroni czy a¿ tak zaszkodzi³o ¿eby go poni¿aæ.
irenaanna
troche tu wchodzisz
ile piszemy 0
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 48
Kocham zwierzêta Ludzi toleruje
«
Odpowiedz #13 :
Pa¼dziernik 27, 2009, 02:40:15 »
Ja to bicie zakonnic znam z autopsji .By³am bita przez te szanuj±ce siê PANIE znam bul ró¿añca drewnianego .Do dzi¶ jak widzê zakonnicê w Niebieskiej sukience ciarki chodz± mnie po plecach .Mimo ze dzi¶ mam 54 lata to na widok zakonnicy wzdrygam siê.
To co pokazali w telewizji to by³o lekkie bicie .Jak kto¶ nie wie co to ból ró¿añca drewnianego to niech sobie koralikami uderzy lekko po rêku My by³y¶my bite gdzie popadnie ,po g³owie po plecach i nie by³o siê komu poskar¿yæ .Ja mogê opisaæ jeden dzieñ z ¿ycia w ¶ród zakonnic mam to w ¶ród moich wspomnieñ .Jak odszukam to opisze .Teraz siê p³acze ze trochê poszarpa³a a jak one bij± w budynku to wiedz± tylko one .Nasz dzieñ zale¿a³ od humoru Zakonnicy.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 27, 2009, 14:20:16 wys³ane przez gruszka
»
Irena Anna
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
P³eæ:
Prezes
«
Odpowiedz #12 :
Pa¼dziernik 26, 2009, 03:31:26 »
Najwidoczniej, jak to dla ludzi z niesprawno¶ciami to, jak ju¿ to na odczepne. takie ankiety, które l±duj± w najlepszym razie g³êboko do szuflady a najczê¶ciej w koszu na ¶mieci po uprzednim przepuszczeniu przez niszczarkê do papieru... A jak prowadziæ domy opieki to ju¿ zale¿y od prowadz±cych a nie (jak z reszt± powinno byæ) od podopiecznych... W Polsce musi siê zmieniæ najpierw podej¶cie do ludzi z niesprawno¶ciami... A potem inne, tak¿e istotne dla nas sprawy....
Nie ogl±daj siê na rz±d, bo wyrêczaj±c go, mo¿esz zrobiæ du¿o dobrego, za¶ on nie wyrêczy ciê w niczym.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #11 :
Pa¼dziernik 26, 2009, 02:01:10 »
Droga Pani Mario, nie wiem czemu nie ma takiej ankiety? Mo¿e siê to nie op³aca?
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
P³eæ:
Prezes
Odp: Jak potrafi uderzyć zakonnica!!??
«
Odpowiedz #10 :
Pa¼dziernik 26, 2009, 01:08:30 »
Zakonnica dalszy ciąg...
Przemoc w DPS dla dzieci prowadzonym przez zakonnice
Czy bicie i szarpanie to metody wychowawcze powszechnie stosowane w Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek w Studzienicznej?
Tu pracują osoby oddane dzieciom. O karach cielesnych, nie ma mowy – zapewnia siostra Anna, dyrektor DPS w Studzienicznej.
W Domu Pomocy Społecznej w Studzienicznej mieszka pięćdziesięcioro dzieci z porażeniem mózgowym, chorobą Downa, autyzmem, niepełnosprawnych fizycznie. Placówkę prowadzi Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Turysta przebywający na urlopie w sąsiedztwie DPS słyszał krzyki dochodzące z terenu tej placówki.
- Domek, który wynajmowałem graniczył z domem opieki społecznej dla dzieci niesprawnych intelektualnie. Któregoś dnia zobaczyłem scenę, w której zakonnica idzie za dzieckiem. Nagle dziecko zatrzymuje się i ściąga buty. Zakonnica zaczyna na dziecko wrzeszczeć. Następnie bierze buty i zaczyna nimi dziecko okładać po głowie. Zaczęła je targać za włosy, bić po twarzy. To była jedna z dwóch takich scen, kiedy widziałem ewidentną przemoc wobec dzieci – mówi Piotr Banaszek.
Piotr Banaszek nagrał scenę. Również kamera UWAGI! bez trudu zarejestrowała kolejne przykłady agresji personelu wobec dzieci.
Zakonnice prowadzące DPS w Studzienicznej dla upośledzonych dzieci zbagatelizowały sprawę.
- Ta siostra po prostu się broni – uważa siostra dyrektor DPS.
Podobnie zareagowały przełożone z Warszawy.
- Jeżeli dziewczynka rzuca mi się do welonu, to też się będę bronić - twierdzi siostra Wanda Kmiecik, przełożona zgromadzenia prowincji warszawskiej.
Placówka jest pod bezpośrednią kontrolą Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, podlega staroście augustowskiemu. Los upośledzonych dzieci tych instytucji również nie przejął.
- Jakość materiału jest słaba. Nie mogę powiedzieć, że to dotyczy naszego powiatu. Nie daję żadnej wiarygodności temu materiałowi. Nie wiem, czy to dotyczy faktycznych zdarzeń. A może ktoś się przebrał? – stwierdził Franciszek Wiśniewski, starosta augustowski.
Takich wątpliwości nie mają psycholodzy.
- Widzę tu przemoc. Widzę, że dziewczynka szuka kontaktu za swoim opiekunem. A zamiast kontaktu, dostaje, obrywa. Nie wiem, co było wcześniej i później, ale nic nie usprawiedliwia przemocy – mówi psycholog Beata Ciejka z Fundacji Dzieci Niczyje.
Przemoc w DPS dla dzieci prowadzonym przez zakonnice...(Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
Zakonnica dalszy ciąg...
Zakonnica zwolniona?
Reportaż o Domu Pomocy Społecznej w Studzienicznej, prowadzony przez siostry zakonne, wzbudził wiele emocji. Zakonnice zaprzeczały stosowaniu przemocy, chociaż nagranie wyraźnie pokazuje siostrę szarpiącą i bijącą swoją upośledzoną podopieczną. Czy osoby odpowiedzialne za nadzór nad placówką zmieniły swoje podejście do tej sprawy?
Pierwszą reakcją przełożonych zakonnicy było bagatelizowanie problemu.
- Przemoc jest przemocą i każde uderzenie jest karygodne – zaznacza Marek Michalak, rzecznik praw dziecka.
Siostra, która biła Paulinę najpierw poszła na urlop. Dziennikarze UWAGI! dowiedzieli się od księdza miejscowej parafii, że siostra dyrektor, wyjechała na pielgrzymkę do Rzymu.
- Powiedziano mi tylko, że siostra matka prowincjalna doskonale o tym wie. Nie zadawałem sobie więc już większego trudu, żeby rozmawiać z siostrami. One na pewno wewnątrz zgromadzania ten problem już omówiły, omodliły. Każda forma przemocy jest zawsze wielkim przeżyciem. Współczuję siostrze Jadwidze. Praca dziennikarza przy tej pracy to jest pestka – mówi Zygmunt Kopiczko.
Do prokuratury rejonowej w Augustowie trafiła też informacja o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
- Po obejrzeniu materiału napisaliśmy pismo o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do prokuratury rejonowej – dodaje dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego.
Zakonnica zwolniona? (Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
Zakonnica dalszy ciąg...
Czy zakonnice już wcześniej biły?
- Takie zdarzenia mogły mieć miejsce wcześniej - tak sytuację w DPS w Studzienicznej ocenia psycholog Paweł Senikowski. Zobacz wywiad, którego nie było w programie!
Zakonnica zwolniona? (Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
Zakonnica dalszy ciąg...
Tendencyjna przemoc
- Ten materiał jest tendencyjny – tak siostry zakonne prowadzące DPS dla dzieci w Studzienicznej określiły nagranie, na którym zakonnica bije upośledzoną podopieczną. Tego nie było w programie!
Zobacz rozmowę siostrami zakonnymi, które prowadzą Dom Pomocy Społecznej w Studzienicznej. To nagranie nie było publikowane na antenie! (Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 28, 2009, 14:56:30 wys³ane przez userid385
»
Maria Brylka
oj ma³o nam piszesz:)
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 15
«
Odpowiedz #9 :
Pa¼dziernik 22, 2009, 14:35:05 »
Witajcie!Dzieki mediom i kto wie jeszcze komu,temat rozdmuchano.A co powiecie panstwo na podobne sytuacje jakie maja w miejsce w obiektach panstwowoych.Tam jest ten sam problem.A kadra o ktorej piszecie jest po wyzszych studiach ba ma specjalistyczne wyksztalcenie ,kursy bez ktorych nie moga podjac pracy.Nikt z rodzicow,opiekunow nie reaguje na takie zachowania /przypadek siostry/.A co powiecie Panstwo na katowanie dzieci,rodzicow przez rodziny?Jest to bardzo obszerny i dramatyczny dla obu stron temat.W panstwach o wysokiej kulturze cywilizacji podaja takim chorym leki.Leki na wyciszenie sie,na poprawienie humoru!A czy pacjenci w sprcjalistycznych osrodkach w Polsce otrzymuja takowe leki?Watpie,bo sa drogie!I kolko mamy zamkniete.Na Waszej stronie poruszono rowniez temat lekow.Leki sa drogie,fakt ale i niezbedne.Uwazam,ze tematem niezbednych lekow dla bardzo chorych ludzi,nieuleczalnie chorych,pacjentow z zaburzeniami psychicznymi powinna zajac sie Komisja d?s lekow przy Min.Zdrowia.Ale czy zajmie sie?To juz kolejny temat.I tu mam pytanie,dlaczego nigdy my niepelnosprawni nie otrzymalismy ankiety do wypelnienia przez osoby piszace prace mgr z farmacji?
destinyunknown
Go¶æ
«
Odpowiedz #8 :
Pa¼dziernik 22, 2009, 13:13:33 »
Albo zatrudniæ ludzi znaj±cych siê na tym i posiadaj±cych solidne wykszta³cenie... A. nie kosztem tych dzieci uczyæ, ich na w³asne kopyto, wed³ug w³asnych metod... To te¿ nasuwa siê my¶l ¿e takie o¶rodki oszczêdzaj± ale dla prowadz±cych a nie dla potrzebuj±cych...
Wiem, ¿e siostry zakonne tak¿e musz± zdobywaæ wy¿sze wykszta³cenie na uczelniach, je¶li pracuj± w takich o¶rodkach. Osobi¶cie jednak uwa¿am, ¿e o¶rodki prowadzone przez osoby duchowne nie s± najlepszymi z mo¿liwych. Brakuje dps-ów z prawdziwego zdarzenia - z wykwalifikowan± kadr±, z warunkami ¿ycia, które nie uw³aczaj± istocie ludzkiej. Niestety - brak pedagogów specjalnych, opiekunów, którzy chc± siê zatrudniaæ w takich placówkach. Z jednej strony - z powodu warunków, jakie zastaj± w pracy, a które nie zawsze mog± zmieniæ w pojedynkê, a z drugiej - nie ma siê co ³udziæ - z powodów ekonomicznych. Taka praca nie jest doceniania i odpowiednio wynagradzana i dopóki ta sytuacja siê nie zmieni, bêdziemy s³yszeæ o karygodnym postêpowaniu opiekunów w dps-ach, a o¶rodki prowadzone przez osoby duchowne bêd± wiod³y prym.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 28, 2009, 01:05:24 wys³ane przez 62norbi
»
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum archiwalne, proszê o nie rejestrowanie siê, forum przeniosiono do www.forumunorbiego.cba.pl zapraszamy...
=> UWAGA
S³owa na dobry pocz±tek..
=> Wstêpne s³owo
=> OCHOTNICY PISZ¡CY W NASZEJ "KRAINIE MY¦LI OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH"...
=> REGULAMIN
Zdrowie i Uroda.
=> Lecznicze Zio³a
=> Nowo¶ci
=> Najczestrze Schorzenia porozmawajmy o nich
=> Rodzaje terapii
Spis tre¶ci
=> SPIS DZA£ÓW