buziolka
Go¶æ
|
|
« : Marzec 16, 2011, 11:27:22 » |
|
Grochówka ch³opska
50 dag ¿eberek, 1 pêczek w³oszczyzny bez kapusty, 2 litry wody, 25 dag grochu, 10 dag pêczaku, 25 dag wêdzonego boczku, 2 cebule, 2 z±bki czosnku, 1 ³y¿ka startego majeranku.
Umyæ ¿eberka i w³oszczyzn±, pokroiæ i w³o¿yæ do garnka, zalaæ wod±, zagotowaæ Gotowaæ na niewielkim ogniu oko³o 50 minut. Umyæ kaszê i groch, gotowaæ w oddzielnych, Gdy bêd± miêkkie, po³±czyæ z ugotowanym i przecedzonym wywarem. Drobno pokroiæ boczek, przesma¿yæ z posiekan± cebul±, wlaæ do zupy. Nastêpnie dodaæ roztarty ze sol± czosnek, majeranek, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem, zagotowaæ. Podawaæ z chlebem.
|