Napromieniowani
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: chleb domowy chalka  (Przeczytany 1913 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Hania47
oj ma³o nam piszesz:)
*

ile piszemy 0
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 20


« : Czerwiec 02, 2011, 14:04:30 »












Sk³adniki:
/proporcje na 2 w±skie formy o d³. 30-40 cm/
1 litr (4 szkl.) mocno ciep³ej wody - aby nie za ³atwo by³o wsadziæ ³apkê (ok. 50° C)
50 g ¶wie¿ych dro¿d¿y
1 kg m±ki zwyk³ej pszennej z dodatkiem otr±b (LUB m±ka razowa wymieszana ze zwyk³±)
1 czubata ³y¿ka soli
2-3 ³y¿ki sto³owe oliwy
olej lub (w wersji lakto-wege) mase³ko do wysmarowania foremek
bu³ka tarta do ich posypania

ew. dodatki, np. pestki s³onecznika, sezam lub kminek
Przygotowanie:
Do du¿ego gara (4l) wlewamy mocno ciep³± wodê i rozpuszczamy w niej dro¿d¿e przez mieszanie ich ³apk±. Wsypujemy inteligentnie m±kê, ¿eby siê nie ufyfluniæ i te¿ mieszamy j± ³apk±. Wsypujemy (wcze¶niej odmierzon±, ¿eby nie uwalaæ rozczynem solniczki) czubat± ³y¿kê (sto³ow±) soli, wlewamy (jedno dobre chlu¶niêcie) na oko oliwê (pewnie ze dwie-trzy ³y¿ki sto³owe). Odstawiamy na pó³ godziny w ciep³e miejsce.

W tym czasie nie leniupociechaemy tylko:

- smarujemy dwie foremki mase³kiem (lub olejem) i posypujemy bu³k± tart± (tylko solidnie, ¿adnej fuszerki - mnie raz chlebu¶ przywar³ jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlaz³a od mi±¿szu)

- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parê minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W po³owie czasu pieczenia mo¿na okryæ foli± wierzch chlebków, ¿eby skórka siê nie spali³a. Podobny efekt uzyskujê przez postawienie foremek na najni¿szym poziomie.


Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

svcraft blackspider brazylia2014 polskiserwerzycia ostrovirsk