Napromieniowani

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 15 modlitw odmawianych co dzien czyni±ce cuda tu i tam  (Przeczytany 4730 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
kamila_
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2008, 16:51:41 »

Chcia³abym siê o co¶ zapytaæ, a przy okazji wypowiedzieæ...

Piêtna¶cie modlitw
Potem w formie obietnicy dodal, ze ktokolwiek zmówi te modlitwy podczas roku.

Kto tak powiedzia³?

1.Uwolni 15 dusz ze swej rodziny z czyscca.

Bóg nie mówi nic o czy¶æcu, zatem - sk±d o tym wiesz? Przecie¿ w Biblii jest napisane, ¿e ten, kto siê nawróci jest zapieczêtowany Duchem ¦wiêtym i ma pewno¶æ zbawienia (List do Efezjan)

2.15 sprawiedliwych sposród krewnych zostanie potwierdzonych i zachowanych w lasce.

Przecie¿ Bóg powiedzia³, ¿e je¶li chodzimy w wierze to nikt i nic nie odbierze nam Królestwa Bo¿ego.

3.15 grzeszników sposród krewnych zostanie nawróconych.

Nawrócenie jest osobistym wyborem ka¿dego cz³owieka i mo¿emy sk³oniæ krewnych do nawrócenia g³osz±c im ewangeliê, a nie modliæ siê (co jest bardzo wa¿ne!) nie mówi±c im o tym (to ju¿ nie jest odpowiednie).

5.Juz na 15 dni przed smiercia bedzie przezywala szczery ¿al za wszystkie popelnione grzechy z swiadomoscia ich ciezkosci.

W Ksiêdze Sêdziów (nie jestem do koñca pewna, ale na pewno ksiêga w tych okolicach) jest napisane, ze Bóg wrzuca nasze grzechy na dno oceanu i zapomina o nich. Przecie¿ Jezus umar³ za nasze grzechy daj±c nam tym samym ¿ycie wieczne.

6.Na 15 dni przed smiercia dam jej Moje naj¶wiêtsze Cia³o, azeby przez Nie zostala uwolniona od glodu wiecznego oraz dam jej Moja drogocenna Krew do picia, by na wieki nie doznala dokuczliwego pragnienia.
7.Poloze przed nia Mój zwycieski Krzyz jako pomoc i obrone przeciw zasadzkom nieprzyjació³.

To obieca³ nam Jezus nawet bez wyklepania modlitw z pamiêci.

8.Przed jej smiercia przyjde do niej z Moja najdrozsza i ukochana Matka.

Jezus wspomina³ tylko o wielko¶ci swego Ojca, zreszt± jak ca³e Pismo ¦wiête. O tym, ¿e Marii nale¿y siê cze¶æ nie ma ani s³owa.

9.Przyjme z dobroci± jej dusze i zaprowadze do wiecznej rado¶ci.
10.Zaprowadziwszy ja tam, dam jej kosztowac z przedziwnej studni Mojej Boskosci, czego nie uczynie tym, którzy nie odmawiali tych czy podobnych modlitw.

Ale te modlitwy nie s± warunkiem. Warunkiem jest nawrócenie.

11.Trzeba wiedziec, ze chocby ktos zyl przez 30 lat w grzechu, lecz potem skruszonym sercem odmawialby poboznie te modlitwy albo przynajmniej powzial postanowienie ich odmawiania, Pan mu odpusci jego grzechy.

Mo¿e inaczej: Trzeba wiedzieæ, ¿e choæby kto¶ ¿y³ ca³e ¿ycie w grzechu, lecz potem ze skruszonym sercem odda³by ¿ycie Bogu i powzi±³ postanowienie dalszego chodzenia z Jezusem, Pan odpu¶ci mu grzechy i da ¿ycie wieczne. O tym mówi Biblia.

12.Obroni go przed zgubnymi pokusami.

To my mamy obowi±zek z nimi walczyæ.

13.Zachowa mu piec zmyslów.
14.Uchroni go przed nagla smiercia.

Kto tak powiedzia³?

15.Uwolni jego dusze od kar wiecznych.

Tak, ale tu znowu warunkiem jest nawrócenie.

16.Czlowiek ten otrzyma wszystko, o co poprosi Pana Boga i Najswietsza Panne.

Tak, bo w Biblii jest napisane "Pro¶cie, a bêdzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; ko³aczcie, a otworz± wam", jednak kto jest wg Ciebie, mo¿e papie¿a, ksiê¿y, itd. naj¶wiêtsz± pann±? Przecie¿ w niebie nie ma podzia³u na lepszych i gorszych, a ¶wiêtymi s± wszyscy nawróceni, nie wa¿ne, co na ten temat powie papie¿.

17.Jesliby ktos zyl zawsze wedlug woli Boga i musialby umrzec przedwczesnie, zycie jego zostanie przedluzone.

Kto o tym powiedzia³? Poza tym nie powinni¶my baæ siê ¶mierci, bo wierzymy, ¿e czeka nas ¿ycie wieczne.

18.Ktokolwiek zmówi te modlitwy, uzyska za kazdym razem odpust czastkowy.

Jaki znowu odpust? W Biblii nie ma o tym ani s³owa. Bóg oferuje odpuszczenie grzechów w zamian za nawrócenie, a nie odklepanie modlitwy w celu osobistych korzy¶ci.

19.Czlowiek ten otrzyma zapewnienie, ze cieszyc siê bedzie szczesciem chórów anielskich.

Przecie¿ je¶li wierzy - ju¿ je ma.

20.Kazdy, kto by innych nauczyl tych modlitw, nie bedzie nigdy pozbawiony rado¶ci i zaslugi, ale one trwac beda wiecznie.

O tym mówi Pan i tu znów warunkiem nie s± modlitwy.

21.Tam, gdzie odmawia siê te modlitwy, Bóg jest obecny swoja laska.

Wszêdzie, gdzie odmawia siê modlitwy, obecny jest Bóg.

Teraz jednak dla tych, którzy s± w Chrystusie Jezusie, nie ma ju¿ potêpienia. Albowiem prawo Ducha, który daje ¿ycie w Chrystusie Jezusie, wyzwoli³o ciê spod prawa grzechu i ¶mierci.  (List do Rzymian 8:1-2)
jerychiasz
Go¶æ
« : Grudzieñ 22, 2007, 05:12:08 »

Piêtna¶cie modlitw
Potem w formie obietnicy dodal, ze ktokolwiek zmówi te modlitwy podczas roku:

1.Uwolni 15 dusz ze swej rodziny z czyscca.
2.15 sprawiedliwych sposród krewnych zostanie potwierdzonych i zachowanych w lasce.
3.15 grzeszników sposród krewnych zostanie nawróconych.
3.Osoba, która zmówi te modlitwy, osiagnie pewien stopien doskona³o¶ci.
5.Juz na 15 dni przed smiercia bedzie przezywala szczery ¿al za wszystkie popelnione grzechy z swiadomoscia ich ciezkosci.
6.Na 15 dni przed smiercia dam jej Moje naj¶wiêtsze Cia³o, azeby przez Nie zostala uwolniona od glodu wiecznego oraz dam jej Moja drogocenna Krew do picia, by na wieki nie doznala dokuczliwego pragnienia.
7.Poloze przed nia Mój zwycieski Krzyz jako pomoc i obrone przeciw zasadzkom nieprzyjació³.
8.Przed jej smiercia przyjde do niej z Moja najdrozsza i ukochana Matka.
9.Przyjme z dobroci± jej dusze i zaprowadze do wiecznej rado¶ci.
10.Zaprowadziwszy ja tam, dam jej kosztowac z przedziwnej studni Mojej Boskosci, czego nie uczynie tym, którzy nie odmawiali tych czy podobnych modlitw.
11.Trzeba wiedziec, ze chocby ktos zyl przez 30 lat w grzechu, lecz potem skruszonym sercem odmawialby poboznie te modlitwy albo przynajmniej powzial postanowienie ich odmawiania, Pan mu odpusci jego grzechy.
12.Obroni go przed zgubnymi pokusami.
13.Zachowa mu piec zmyslów.
14.Uchroni go przed nagla smiercia.
15.Uwolni jego dusze od kar wiecznych.
16.Czlowiek ten otrzyma wszystko, o co poprosi Pana Boga i Najswietsza Panne.
17.Jesliby ktos zyl zawsze wedlug woli Boga i musialby umrzec przedwczesnie, zycie jego zostanie przedluzone.
18.Ktokolwiek zmówi te modlitwy, uzyska za kazdym razem odpust czastkowy.
19.Czlowiek ten otrzyma zapewnienie, ze cieszyc siê bedzie szczesciem chórów anielskich.
20.Kazdy, kto by innych nauczyl tych modlitw, nie bedzie nigdy pozbawiony rado¶ci i zaslugi, ale one trwac beda wiecznie.
21.Tam, gdzie odmawia siê te modlitwy, Bóg jest obecny swoja laska.

PIERWSZA MODLITWA
O Jezu Chryste! S³odko¶ci odwieczna wszystkich obejmuj±cych Ciê mi³o¶ci±. Rado¶ci przewy¿szaj±ca wszelkie szczê¶cie i oczekiwanie, prawdziwe Zbawienie i Nadziejo ka¿dego grzesznika. Ty, który objawi³e¶, ze najwiêkszym Twoim zadowoleniem jest byæ miedzy lud¼mi, tak ze z mi³o¶ci dla nich po up³ywie zapowiedzianych czasów przyj±³e¶ naturê ludzka, wspomnij sobie, o Jezu, wszystkie cierpienia zniesione od chwili poczêcia, a zw³aszcza w czasie swojej ¶wiêtej Mêki, jak to przewidzia³a odwieczna my¶l Bo¿a i jak zdecydowa³a wola Najwy¿szego.

Wspomnij sobie, Panie, ze urz±dzaj±c Wieczerze Eucharystyczna wraz z uczniami, po umyciu im nóg, da³e¶ swoje Naj¶wiêtsze Cia³o i drogocenna Krew, a udzielaj±c pociechy z w³a¶ciwa sobie dobroci± przepowiedzia³e¶ bliska swoja Mêkê. Wspomnij na smutek i gorycz, które w udrêczonej Duszy odczu³e¶, wyznaj±c wobec najbli¿szego otoczeni: "Smutna jest dusza moja a¿ do ¶mierci".

Wspomnij wszystkie obawy, niepokoje i bole¶ci, które Twoje delikatne Cia³o znios³o przed ukrzy¿owaniem, kiedy po odprawieniu po raz trzeci modlitwy, oblewaj±c siê krwawym Potem, zosta³e¶ zdradzony przez swojego ucznia Judasza, aresztowany przez wybrany naród, oskar¿ony przez fa³szywych ¶wiadków, niesprawiedliwie sadzony przez trzech sêdziów tuz przed uroczystym ¶wiêtem Wielkanocy czyli Paschy. Wspomnij, ze przywi±zano Ciê do s³upa i rozdarto Cia³o biczami, ze by³e¶ obna¿ony z w³asnych szat i odziany w inny strój na po¶miewisko, ze Ciê ukoronowano cierniami do rêki w³o¿ono trzcinê, zas³onie to oczy i twarz, ze Ciê policzkowano i obrzucono obelgami.

Na pami±tkê tych wszystkich zniewag i bole¶ci, które wycierpia³e¶ w okresie poprzedzaj±cym Mêkê Krzy¿a, daj mi przed nadej¶ciem ¶mierci prze¿yæ prawdziwa skruchê serca, szczera i ca³kowita spowied¼, odprawiæ godne zado¶æuczynienie i otrzymaæ odpuszczenie wszystkich grzechów. Amen.

Ojcze nasz, który¶ jest w niebie, ¶wiec siê Imiê Twoje; przyjd¼ Królestwo Twoje, b±d¼ wola Twoja jako w niebie tak i na ziemi.

Zdrowa¶ Maryj

Westchnienie, Jezu, Mi³o¶ci moja b±d¼ uwielbiony i zmi³uj siê nade mn±!

DRUGA MODLITWA
O Jezu! Prawdziwa wolno¶ci Anio³ów, Raju niezm±conego szczê¶cia, wspomnij sobie na odra¿ê i smutek, które odczuwa³e¶, kiedy nieprzyjaciele otoczyli Ciê jak w¶ciekle lwy i tysi±cami zniewag, policzkowaniem, kaleczeniem i innymi wymy¶lnymi udrêkami prze¶cigali siê w zadawaniu cierpieñ. Ze wzglêdu na te tortury i na stek obel¿ywo¶ci, b³agam Ciê, Boski Zbawicielu, wyzwól mnie z wiêzów wszystkich nieprzyjació³ widzialnych i niewidzialnych, a roztaczaj±c b³ogos³awiona opiekê prowad¼ droga doskona³o¶ci do zbawienia wiecznego. Amen.

Ojcze nasz... Zdrowa¶ Maryjo...

TRZECIA MODLITWA
O Jezu! Stworzycielu nieba i ziemi, którego ¿adna rzecz nie mo¿e ograniczyæ ani obj±æ, Ty który ogarniasz i zespalasz wszystkich swoja potêga, wspomnij sobie na gorzka bole¶æ, która odczuwa³e¶, kiedy kaci, przywi±zuj±c Twoje ¶wiête rêce i nogi do krzy¿a, przeszyli je na wylot grubymi, stêpionymi gwo¼dziami. Rozci±gaj±c Ciê z nies³ychanym okrucieñstwem na krzy¿u, nie syci Twych cierpieñ, miotali obelgami na wszystkie strony i daj±c upust swojej w¶ciek³o¶ci, powiêkszali Twoje Rany przez zadawanie dodatkowych katuszy.

Ze wzglêdu na ogrom cierpieñ, których do¶wiadczy³e¶ podczas ukrzy¿owania, daj mi Twoja ¶wiêta boja¼ñ i Twoja prawdziwa mi³o¶æ. Amen

CZWARTA MODLITWA
O Jezu! Lekarzu niebieski, wzniesiony na krzy¿u, by nasze rany uleczyæ Twoimi, wspomnij na obicia i z³amania, jakich dozna³e¶ w swoich cz³onkach, tak, ze ka¿dy z nich zosta³ w jaki¶ sposób naruszony. Od stóp do g³ów nie znaleziono miejsca na Twoim Ciele , które nie by³oby pokryte rana. W takim stanie poni¿enia, zapominaj±c o w³asnych cierpieniach, nie przestawa³e¶ modliæ siê do Ojca za nieprzyjació³ s³owami: "Ojcze odpu¶æ im, bo nie wiedza co czyni±"!

Na mocy tego bezgranicznego Mi³osierdzia i na pami±tkê owej bole¶ci, spraw, ¿eby pamiêæ o Twojej gorzkiej Mêce przywiod³a nas do doskonalej skruchy i przynios³a odpuszczenie wszystkich pope³nionych grzechów. Amen.

PIATA MODLITWA
O Jezu! Zwierciad³o odwiecznego Blasku, wspomnij na smutek, którego dozna³e¶, kiedy w ¶wietle Boskiego poznania, rozwa¿aj±c nad przeznaczeniem tych, którzy mieli byæ odkupieni dziêki zas³ugom Twojej ¶wiêtej Mêki , widzia³e¶ zarazem wielkie t³umy skazanych, którzy szli na potêpienie z powodu rozlicznych grzechów. ¯al Ci by³o tych nieszczê¶liwych ludzi zgubionych i zrozpaczonych.

Przez to bezgraniczne wspó³czucie i mi³osierdzie, a zw³aszcza przez wzruszaj±ca dobroæ okazana skruszonemu ³otrowi wspólukrzyzowanemu na Golgocie, kiedy mu powiedzia³e¶: "Dzi¶ ze Mn± bêdziesz w raju!", b³agam Ciê o s³odki Jezu, okaz mi³osierdzie mnie grzesznemu w godzinê ¶mierci. Amen.

SZÓSTA MODLITWA
O Jezu! £askawy i upragniony Królu, wspomnij na bole¶æ, która odczu³e¶, kiedy nagi jak nêdzarz, przykuty do krzy¿a, zosta³e¶ na tym drzewie hañby wy¶miany i wzgardzony. Wszyscy Twoi krewni i przyjaciele opu¶cili Ciê z wyj±tkiem ukochanej Matki, która sta³a wiernie przy Tobie podczas konania. Ty za¶ poleci³e¶ Ja swojemu wiernemu Uczniowi, mówi±c do Naj¶wiêtszej Maryi Panny: "Niewiasto, oto syn Twój" i do ¶wiêtego Jana: "Oto Matka Twoja!"
B³agam Ciê, o mój Zbawicielu, przez miecz bole¶ci, który ongi¶ przeszy³ dusze Twojej Najbole¶niejszej Matki, wspó³czuj ze mn± we wszystkich utrapieniach i do¶wiadczeniach, zarówno cielesnych jak i duchowych, abym je wszystkie przezwyciê¿y³ w ¿yciu a zw³aszcza w ostatniej godzinie przed nadej¶ciem ¶mierci. Amen.

SIÓDMA MODLITWA
O Jezu! ¬ród³o niewyczerpanej lito¶ci, który z g³êboka mi³o¶ci± wypowiedzia³e¶ na krzy¿u têsknotê: "Pragnê!". By³o to pragnienie zbawienia rodzaju ludzkiego. Pro¶¿e Ciê, o mój Odkupicielu, rozpal pragnienia naszych serc, by¶my wytrwale we wszystkich podejmowanych czynno¶ciach d±¿yli do doskona³o¶ci. Wygas w nas ca³kowicie po¿±dliwo¶æ cia³a i ¿±dze ¶wiatowe. Amen.

ÓSMA MODLITWA
O Jezu! S³odyczy serc, niepojêta Dobroci, przez gorzka ¿ó³æ i ocet, których skosztowa³e¶ na krzy¿u z mi³o¶ci ku nam, spraw, by¶my godnie przyjmowali Twoje Cia³o i Twoja bezcenna Krew, lekarstwo i pociechê naszych dusz, w czasie ziemskiego pielgrzymowania i w godzinie ¶mierci. Amen.

DZIEWIATA MODLITWA
O Jezu! Cnoto królewska, Rado¶ci ducha, wspomnij na bole¶æ, która znosi³e¶, kiedy zatopiony w smutku z powodu zbli¿aj±cej siê ¶mierci, zniewa¿ony i wykpiony przez wybrany naród, opuszczony przez Ojca Twego, wo³a³e¶ g³o¶no: "Bo¿e Mój, Bo¿e Mój, czemu¶ Mnie opu¶ci³?"

Zaklinam Ciê, o mój Zbawicielu, przez doznana trwogê, aby¶ mnie nie opu¶ci³ podczas cierpienia i trwogi, jakie wywo³uje zbli¿aj±ca siê ¶mieræ i sad Bo¿y. Amen.

DZIESIATA MODLITWA
O Jezu! Który jeste¶ Pocz±tkiem i Koñcem wszystkich rzeczy, ¯yciem i Szczytem cnót, wspomnij sobie,  ze wzglêdu na mnie zosta³e¶ pogr±¿ony w niezmierzonych bole¶ciach. Przez ten bezmiar cierpieñ, spowodowany okrutnymi Ranami, które zada³y grzechy ¶wiata, naucz mnie zachowywaæ z prawdziwa mi³o¶ci± Twoje przykazania, bo one dla tych, którzy Ciê kochaj± s± ³atwa i jedyna droga do zbawienia. Amen.

JEDENASTA MODLITWA
O Jezu! Niezg³êbione ¼ród³o Mi³osierdzia, b³agam Ciê na pamiêæ o Twoich Ranach, których dojmuj±cy ból doszed³ do szpiku ko¶ci i wype³ni³ wszystkie wnêtrzno¶ci, wyrwij mnie nêdznego z grzechu i ukryj mnie w g³êbi tych Ran przed zagniewanym Obliczem Sprawiedliwo¶ci, a¿ minie Twe oburzenie i s³uszny gniew. Amen.

DWUNASTA MODLITWA
O Jezu! Zwierciad³o prawdy, Mi³o¶ci zwieñczaj±ca wszystkie si³y ducha, Znaku jedno¶ci, rozdarty i umêczony obfitym up³ywem godnej uwielbienia Krwi, wspomnij na niezliczone Rany, które okry³y Ciê od stóp do g³owy. O niezmierna i totalna bole¶ci, która znios³e¶ w swym dziewiczym Ciele z mi³o¶ci ku nam. Jezu Chryste, co mog³e¶ nadto dla mnie uczyniæ? Czego jeszcze nie dokona³e¶?

Zaklinam Ciê, o mój Zbawicielu, wszystkie swoje Rany znacz drogocenna Krwi± w moim sercu, abym móg³ w nim ustawicznie czytaæ bole¶æ i mi³o¶æ Twoja. Spraw, aby przez moje przylgniecie do Twojej Mêki zaznaczy³ siê w mojej duszy owoc Twych cierpieñ. Niech Twoja mi³o¶æ wzrasta w niej codziennie do czasu, a¿ stanê przed Tob±, Skarbie wszystkich dóbr i wszystkich rado¶ci! O s³odki Jezu, daj mi w ¿yciu wiecznym, to o co Ciê b³agam. Amen.

TRZYNASTA MODLITWA
O Jezu! Odwieczna Potêgo , Królu nie¶miertelny i niezwyciê¿ony, wspomnij na bole¶æ, która znosi³e¶, kiedy opu¶ci³y Ciê wszystkie si³y, zarówno cia³a jak i ducha, kiedy sk³aniaj±c g³owê o¶wiadczy³e¶: "Wykona³o siê". B³agam Ciê, Panie Jezu, przez zupe³ne wyczerpanie i przygniataj±cy niepokój, jakich dozna³e¶ przed dope³nieniem dzie³a Odkupienia, zmi³uj siê nade mn± w ostatniej godzinie ¿ycia, kiedy dusza moja bêdzie w udrêce, a serce pe³ne trwogi. Amen.

CZTERNASTA MODLITWA
O Jezu! Jedyny Synu Ojca, Blasku i Wyrazie Jego istoty, wspomnij na serdeczne i pokorne polecenie siê Ojcu w ufnej wypowiedzi: "Ojcze, w rêce Twoje oddaje ducha mego". I wtedy skona³e¶. Ale choæ Cia³o   okaleczone i zbroczone Krwi±, oddaj±c ostatnie tchnienia, przesta³o ¿yæ Twa Boska moc otworzy³a ¼ród³o Mi³osierdzia i wyla³a zdroje ³ask odkupieñczych dla ludzko¶ci.
Przez te drogocenna ¶mieræ i wszystkie jej okoliczno¶ci b³agam Ciê, Królu ¦wiêtych, wzmocnij mnie i dopomó¿ w walce przeciw szatanowi, cia³u i krwi, a¿ebym umar³y dla ¶wiata ¿y³ tylko Tob± i dla Ciebie. Proszê gor±co, przyjmij w godzinê ¶mierci moja pielgrzymia i wygnañcz± dusze u bram wieczno¶ci. Amen.

PIETNASTA MODLITWA
O Jezu! Usymbolizowa³y w ¿yciodajnej winoro¶li, wspomnij na obficie brocz±ca Krew, która pop³ynê³a hojnie z Twego Cia³a jak wino z dojrza³ych gron w t³oczni.

Przebity w³óczni± ¿o³nierza, wyla³e¶ wszystka Krew i Wodê do ostatniej kropli. Wisz±c wysoko na krzy¿u z opad³± Naj¶wiêtsz± G³ow±, sta³e¶ siê jak pêk zeschniêtej mirry, bezw³adny, odrêtwia³y, bez ¶ladu ¿ycia na zewn±trz i we wnêtrzu Cia³a, a¿ do szpiku ko¶ci.

Przez gorzka Mêkê i przez wylana drogocenna Krew b³agam Ciê, o s³odki Jezu, zrañ moje serce laska, a¿eby ³zy pokuty i mi³o¶ci sta³y siê dla mnie dniem i noc± tak potrzebne, jak chleb powszedni. Nawróæ mnie ca³kowicie do siebie, aby me serce utworzy³o dla Ciebie stale mieszkanie, aby moja mowa by³a Ci mila, a koniec ¿ycia uwieñczony nadzieja spotkania siê z Tob± w raju, gdzie móg³bym Ciê chwaliæ i b³ogos³awiæ na wieki wraz ze wszystkimi ¦wiêtymi. Amen.

[za³±cznik usuniêty przez administratora]
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 18 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

polskiserwerfreeplay brazylia2014 ostrovirsk kociaprzystan wilcze-zycie