Napromieniowani

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: spostrzeganie niepe³nosprawno¶ci  (Przeczytany 26531 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
sebastian
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 12, 2008, 16:19:25 »

acha jeszcze jedno teraz za dwa tygodnie jade do Zakopanego na weekend
sebastian
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 12, 2008, 16:12:26 »

Witam.Wiecie co osoba niepelnosprawna boi sie aczkolwiek tzreba wychodzic do ludzi.Ja np.. chodze teraz do L.O W BYTOMIU COSINUS zeby u¶wiadomiæ ze ludzie niepe³nosprawni tez potrafia poruszaæ sie w¶rod pelnosprawnych ludzi aczkolwiek tez chce udowodnic ze taka osoba potrafi uczyæ sie w normalnej szkole a nie w integracyjnej lub specjanej.Pozdrawiam was
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 12, 2008, 15:56:48 »

margolciu   popieram:)  opinie o wizerunku:) a co to tego chlopaka  PYTAM SIE GDZIE SA ZNAJOMI?  OPIEKA  SPOLECZNA?  MOZE MATKA SOBIE  NIE DAJE RADE P³acz
   WYTACZY£O BY MO¯E   TAKIM RODZINA  DORADZIC?
   PODAC  ADRESY ROZNYCH INSTYTUCJI?
    A MO¯E ZWYK£Y USMIECH   BY POMUG£?  PODANIE DLONI?

MARGOLCIA NIE KIERUJE TYCH S£OW DO CIEBIE  TYLKO DO  BEZ DUSZNIKOW PA PA
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2008, 16:05:01 wys³ane przez gruszka » Zapisane
Margolcia
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 12, 2008, 14:49:04 »

Tak¿e znasz temat i mo¿esz go oceniæ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepe³nosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem te¿ wolontariuszem, choæ staram siê co¶ pomagaæ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaæ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy by³y z czêstotliwo¶ci± 1/miesi±c), ¿e coraz wiêcej ludzi dostrzega ten problem. No ale te¿ kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zagl±da? Du¿e BRAWA dla Gruszki, ¿e co¶ siê zaczê³o tutaj dziaæ. To Ona mnie tutaj "wci±gnê³a" i zainteresowa³a.
Jak chcemy co¶ zmieniæ, musimy dzia³aæ. Byæ "agresywnym".

WYJ¦Æ DO LUDZI.

Czyli otworzyæ siê na ¶wiat, pokazaæ siê na ulicy, w mediach. Jest przecie¿ niepe³nosprawny pose³ Paw³owski bodaj¿e. Mo¿e jego trzeba zaanga¿owaæ. Bo w³a¶nie ostatnio go nie widaæ w telewizji - co, przesta³ dzia³aæ? To trzeba mu o sobie przypomnieæ! Nich pomo¿e np dotrzeæ do TV, poruszyæ ten temat?!
Co s±dzicie?

Hmmm opowiem pewn± historie : mianowicie by³am kiedy¶ u fryzjerki a jak to czêsto bywa u  fryziera mo¿na se pogadaæ na najrozmaitrze tematy
W pewnym momencie powiedzia³am :
Wie pani ja sie czasem czuje jakbym byla jedyn± niepe³nosprawn± w tym mie¶cie...
Na co us³ysza³am odpowied¼
Ale¿ nie  s± s± i inni ale ich zwyczajnie nie widaæ u mnie w bloku mieszka nawet niepe³nosprawny ch³opak z matk± - kontynowa³a dalej fryzjerka - Jest w ciê¿szym stanie od pani( niestety co to za choroba  nie pamiêtam ale zdaje siê ¿e obok fizycznej u³omno¶ci tak¿e upo¶ledzenie umys³owe)  kolejne zdanie które mnie a¿ zmrozi³o - Matka czêsto  zostawia go na balkonie i najzwyczajniej w ¶wiecie sobie wychodzi ( z tego co wywnioskowa³am to ta kobieta nie radzi sobie z wychowaniem niepe³nosprawnego dziecka i najzwyczajniej w ¶wiecie nie ma serca ¿eby sie nim zajmowaæ ale to co us³ysza³am poprostu zwali³o mnie z nóg)
Z tego co dalej siê dowiedzia³am ch³opak ¿adko wychodzi na powietrze nie uczêszcza³ te¿ do ¿adnego o¶rodka (choæ teraz mo¿e co¶
sie zmieni³o bo od tej rozmowy mine³o sporo czasu a ja siê przeprowadzi³am)
Has³o "Wyj¶æ do ludzi czyli otworzyæ siê na ¶wiat" brzmi piêknie( przypomina  mi spot wyborczy  Du¿y u¶miech ) ale powiedzieæ  to jedno a zrobiæ to ju¿ inna para kaloszy 3ba naprawde wielkiej si³y i determinacji a wcale nie jest wyj±tkiem ¿e osoba niepe³nosprawna nie jest akceptowana w rodzinie a skoro  w gronie  najbli¿szych nie ma  wsparcia to jak taka osoba ma siê otworzyæ na ludzi?
Ponadto sama wiem z  w³asnego do¶wiadczenia jak istotny wbrew pozorom dla osoby niepe³nosprawnej  jest wygl±d.Chodzi nie tyle o to ¿e zdrowi odbieraj± nas wtedy inaczej a przedewszystkim o w³asn± samoocenê. Jasne jest to ¿e pewnych hmmm delikatnie mówi±c niedoskona³o¶ci nie da siê w naszym wygl±dzie zmieniæ. ale to nie zwalnia nas z obowi±zku dbania o siebie i swój wizerunek kiedy¶ us³ysza³am od pewnej niepe³nosprawnej dziewczyny zdanie w stylu "Ja nie  pójde do fryzjera bo to mi i tak nie pomo¿e i tak bêde brzydka" Rozumiecie niepe³nosprawno¶æ w jej rozumieniu = brzydocie a dodam tak od siebie ¿e dziewczyna wcale  do brzydkich nie nale¿y ona postrzega siebie tylko przez pryzmat swojej niepe³nosprawno¶ci a to jest  du¿y bl±d  KA¯DY NIEPE£NOSPRWNY OBOJÊTNIE CZY KOBIETA CZY MʯCZYZNA POWINIEN DBAÆ O WYGL¡D BO TO ¯E MAMY PIÊKNE WNÊTRZE TO WIADOME A TAK NAPRAWDE NIEWIELE OSÓB ZDAJE SOBIE SPRAWE ¯E FIZYCZNIE POMIMO U£OMNO¦CI TE¯ MO¯EMY BYÆ CA£KIEM CA£KIEM.
Zrozumcie mnie dobrze  nie chodzi o to ¿e zewnêtrzny image ma byæ priorytetem chodzi o to aby skoñczyæ ze sterotypem my¶lenia Jestem niepe³nosprawny(a) nie musze dbaæ o siebie bo i po co ? przecie¿ i tak zawsze bêde odstawaæ od reszty.
Guzik prawda taki tok rozumowania powoduje tylko frustracje i sprawia ¿e ON zamykaj± siê w 4 ¶cianach
Dobry wygl±d(nic extrawaganckiego : fryzura , ubranie) daje przedewszystkim pewno¶æ siebie i sprawia ¿e zdecydowanie ³atwiej jest wyj¶æ do ludzi Du¿y u¶miech (wiem z autopsji)Pozdrawiam
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 12, 2008, 03:43:01 »

witam o to   krodka rozmowa z osob±  na jednym czacie

to znaczy to normalni ludzie??  co masz na mysli?

-   wiesz  dlamnie mie nie ma  normy                                                                                           slevin

czyli? 
    waznw jakim kto sie czuje   .... wazny nie wazny ale zawsze  istotny.
        trzeba miec  to w nosie pieniczyc to
     nie zapedzaj sie w  gozi rog"normalnosci... nadaj zycu  swoj  vieg i tor,

przepraszam za radykalizm ale inaczek nie umiem dojsc mam  zamkow by  komus  doprze zrobic.

powiem ci ze   zbudzil sie umnie bunt   w czyn ty malas by bys  gorsza od innych?

w  niczym 
      -   nawaznijsza jest twoja osoba uwzglaniajac   innych, nie patrz na bariery

pa pa

gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:55:07 »

WITAJ USARID FAJNIE ZE KOGOS  KOCHASZ GRATULUJE:)
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:50:18 »

WITAM A JA ZACYTUJE WIERSZ:)  PEWIEN JAK MOGE:)

W niczym siê nie ró¿niê   
Nieco z poczuciem humoru o niepe³nosprawno¶ci.   
Nie biegam na wy¶cigach,
nie tañczê jak Primadonna baletnica,
ale czujê siê jak normalna dziewczyna,
gdy za moimi plecami s³yszê,
jak wo³aj± za mn± fajna bryka!

Niczym siê od innych nie ró¿niê,
swojej niepe³nosprawno¶ci nie lubiê,
wózek inwalidzki to moje nogi,
nie muszê na nich wysokich szpilek nosiæ.

¦wiat jest piêkny, a los bezlitosny,
a w moim sercu panuje stan wiosny.
Po schodach nie muszê chodziæ.
I po drabinie nie muszê siê wspinaæ.

Czujê siê jak zbuntowany anio³,
który leci na skrzyd³ach o w³asnych si³ach.
Wci±¿ siê pu³apkom architektonicznym sprytnie wymykam,
i na przekór chandrze, która mnie dopada,
Z zamglonej mg³y moich ¼renic siê u¶miecham.

W 2005 r. napisany   
Autor: assand
userid385
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:48:29 »

a   zgadnij  kogo  ja  KOCHAM  gruszka.....  no  pomy¶l.... o  kim  my¶li  misio o  tej  porze?? bo  ja  KOCHAM nie  kogo¶  innego  tylko...  zgadnij  kogo....  niepe³nosprawn±  dziewczynê,  a  o  kim  mówiê  to    ³atwo  sie  domysliæ.....
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:42:23 »

WITAM U¶miech PO   PIERWSZE KIERUJE S£OWA DO  VONIU.  
  MASZ RACJIE ZE TREZEBA   GLOSNO  KRZYCZEC:)  ZE      NIEPLNOSPRAWNI SA  W   POLSCE:)  A  TERAZ USARID U¶miech A CZY  MAM WYJSCIE  HIHI:) NIE MAM BO TO KOCHAM
Margolcia
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:40:32 »

kto¶  mi   kiedy¶  powiedzia³....  NIE  JESTEM  ZDOLNA  BY  KOCHAÆ,  NIE  MAM  PRAWA  DO  MI£O¦CI...  powiedzia³a  mi  to  osoba niepe³nosprawna...  gruszka  wie  o  kim  mówiê,  powiem  to  tak...  niepe³nosprawni  potrafi±  kochaæ  i  potrafi±  t±  mi³o¶æ  okazaæ  tylko    Â¿e  zdrowi  nie  rozumiej±  czego  my  chcemy od  nich.  mówiê  teraz  do   osoby  c  mi  powiedzia³a  te s³owa,  Â¿e  nie  potrafi  kochaæ....  POTRAFISZ  KOCHAÆ I JESTE¦  KOCHANA, MASZ PRAWO  DO  MI£O¦CI JAK  KA¯DY  CZ£OWIEK,  BO JESTE¦  CZ£OWIEKIEM NIE KIM¦ INNYM ZA  KOGO  UWA¯AJ¡  CIÊ  INNI...

To jest piêkne to co mówisz(hmm napisze to i spadam spaæ) i  naprawde chcia³abym wierzyæ ¿e to co piszesz jest realne
Powiem tak jeszcze 2 lata temu powiedzia³abym o sobie ¿e jestem naiwne dziewcz±tko je¶li chodzi o moje wyobra¿enie "a propo tych spraw" ale ¿ycie czêsto weryfikuje nasze pogl±dy
Niestety s± faceci (nie uogólniam zaznaczam) dla których liczy siê "laska" (nie lubie tego okre¶lenia) fajna zgrabna i powabna mniej liczy siê to co kobieta ma w g³owie
U kobiet jest inaczej(choæ s± te¿ wyj±tki) te szukaj± ciep³a troski mi³o¶ci oparcia psychicznego czego¶ g³êbszego w zwi±zku. Trudno¶æ polega na tym ¿e niestety trudno trafiæ na tego w³a¶ciwego(zw³aszcza kobiecie niep)bo faceci s± wzrokowcami i TAKA JEST PRAWDA
Natomiast mê¿czyzna ma nieco bardziej  u³atwione zadanie bo dla kobiet bardziej ni¿ wygl±d liczy siê "to co¶"  Dobranoc
Ps ¿eby nie by³o nie sprowadzam mi³o¶ci do wy³±cznie aspektu fizycznego dla mnie liczy siê -  UCZUCIE
Nie jestem te¿ "potworzyc±" jak±¶ i wiem  GRUSZKO ¯E MY POTRAFIMY DAWAÆ MI£O¦Æ ale wiem te¿ jaki jest stosunek ludzi zdrowych hmmm (najlepiej przemilczeæ temat bo my w ich mniemaniu jeste¶my aseksualni)przykre ale prawdziwe Ja wierze ¿e mogê daæ komu¶ to co mam najcenniejsze  (ale nic na si³e  byle by spróbowaæ" jak to jest)je¶li opatrzno¶æ postawi na mojej drodze kogo¶ kto mnie pokocha tak± jak± jestem - czyli zlepek wad Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech  to super ale je¶li nie to...   
userid385
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:33:55 »

a  kto  gada³, ¿e  jest  informatyczny  t³uk?? Twoje  s³owa,  a  jednak  uda³o  ci  sie  prowadziæ  to  forum hehehheh....  Wiêc  taki  t³uk  nie  jeste¶,  a jeste¶  niepe³nosprawna  i inteligentn±  lask±,  w  której siê....  mo¿e  skoñcze  bo  powiem  o  jedno  s³owo  za  du¿o.....
voniu
oj ma³o nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

Wiadomo¶ci: 5

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:30:46 »

Tak¿e znasz temat i mo¿esz go oceniæ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepe³nosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem te¿ wolontariuszem, choæ staram siê co¶ pomagaæ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaæ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy by³y z czêstotliwo¶ci± 1/miesi±c), ¿e coraz wiêcej ludzi dostrzega ten problem. No ale te¿ kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zagl±da? Du¿e BRAWA dla Gruszki, ¿e co¶ siê zaczê³o tutaj dziaæ. To Ona mnie tutaj "wci±gnê³a" i zainteresowa³a.
Jak chcemy co¶ zmieniæ, musimy dzia³aæ. Byæ "agresywnym".

WYJ¦Æ DO LUDZI.

Czyli otworzyæ siê na ¶wiat, pokazaæ siê na ulicy, w mediach. Jest przecie¿ niepe³nosprawny pose³ Paw³owski bodaj¿e. Mo¿e jego trzeba zaanga¿owaæ. Bo w³a¶nie ostatnio go nie widaæ w telewizji - co, przesta³ dzia³aæ? To trzeba mu o sobie przypomnieæ! Nich pomo¿e np dotrzeæ do TV, poruszyæ ten temat?!
Co s±dzicie?
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:28:33 »

A CO JA   USARID  UMIE ROBIC Du¿y u¶miech KRZYCZEC?  NA   KOGOS : Chichot ?    NO CIO:)
userid385
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:17:08 »

VONIU trzeba  pewnym  osobom  wyt³umaczyæ, ¿e  nie  s± osobami,  które  nic   w  zyciu  nie  potrafi±,  trzeba  te¿  wytlumaczyæ, ¿e  nie  s±  jakimi¶  potworami...  ja  jestem  wolontariuszem w  Centrum  Wolontariatu  w  P³ocku  wiêc  wiem  to i  owo  o  niepe³nosprawnych,  sam  te¿  jestem  niepe³nosprawny  choæ  mam  zdrowe  nogi  i rêce,  choruje  jednak  na  padaczkê  i  astmê  oskrzelow±, nie  mogê  siê  mêczyæ,  bo  mi  w±troba  daje  znaæ o  tym ¿e jestem  chory.  D³ugo  by  tu  wymieniaæ.... gruszka  wie  o  czym  mówiê....
voniu
*

ile piszemy 0

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:07:57 »

GGawo¿y³em na ten temat z Gruszk±.
Ale widzê, ¿e i tu siê pojawi³.
Mia³em 20 lat temu znajomego na wózku, ca³y poskrêcany, z bardzo nie wyra¼n± wymow±. Ch³op BARDZO inteligentny, zna³ 7 jêzyków. niektóre ksi±¿ki na pamiêæ. Oczywi¶cie trzeba mu by³o te ksi±¿ki czytaæ lub puszczaæ z magnetofonu - ale ch³on±³ to wszystko jak g±bka.
Ale potrafi³ byæ te¿ bardzo nieprzyjemny - wyzywa³ opiekunów, plu³ jedzeniem.
A nie dawno dowiedzia³em siê, ¿e ma ¿onê i mieszkaj± sobie w domu opieki i S¡ SZCZʦLIWI!!!

Ka¿dy mo¿e kochaæ i mo¿e zostaæ pokochanym.
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:04:54 »

TERAZ  JU¯  TO ZROZUMIA£AM. ZWARACAM SIE DO MARGOLCI.  DOGA  MARGOLCIU   MY  UMIEMY  DAWAC MILOSC MY NIE  GORSI:)
userid385
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:00:50 »

kto¶  mi   kiedy¶  powiedzia³....  NIE  JESTEM  ZDOLNA  BY  KOCHAÆ,  NIE  MAM  PRAWA  DO  MI£O¦CI...  powiedzia³a  mi  to  osoba niepe³nosprawna...  gruszka  wie  o  kim  mówiê,  powiem  to  tak...  niepe³nosprawni  potrafi±  kochaæ  i  potrafi±  t±  mi³o¶æ  okazaæ  tylko    Â¿e  zdrowi  nie  rozumiej±  czego  my  chcemy od  nich.  mówiê  teraz  do   osoby  c  mi  powiedzia³a  te s³owa,  Â¿e  nie  potrafi  kochaæ....  POTRAFISZ  KOCHAÆ I JESTE¦  KOCHANA, MASZ PRAWO  DO  MI£O¦CI JAK  KA¯DY  CZ£OWIEK,  BO JESTE¦  CZ£OWIEKIEM NIE KIM¦ INNYM ZA  KOGO  UWA¯AJ¡  CIÊ  INNI...
gruszka
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 12, 2008, 02:00:05 »

ja sie nie  wstydze:) no mo ze troche:)  ale  inni tez  sie  wstydza:)  poto jest:) foum  by   pisac o tym. to nie   boli. 
  inni tez niech pomy¶la
userid385
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 12, 2008, 01:54:02 »

To  dlaczego   wstydzisz  sie  wyj¶æ  do  ludzi??  VONIU  ma  racjê,  my  siê  boimy  wyj¶æ  do  ludzi,  jakby  nasza  niepe³nosprawno¶æ  by³a  czym¶  be...  wstydzimy  siê jej,  a  powinni¶my  o  niej  mówiæ, powinni¶my  siê  wiêcej  o  niej  dowiadywaæ,  przekazywaæ  t±  wiedzê  zdrowym i  integrowaæ  sie  z  nimi  mówi±c  o  nas  i  naszych  prze¿yciach,  rado¶ciach  i  smutkachpomy¶l o  tym...
voniu
*

ile piszemy 0

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 12, 2008, 01:50:39 »

niektórych z pozoru prostch rzeczy zwyczajnie nie moge zrobiæ sama i musze albo sobie darowaæ albo prosiæ o pomoc (czego generalnie nie lubie robiæ

No to te¿ zawar³em w swoim po¶cie - ludzie niepe³nosprawni nie lubi± siê prosiæ, a zdrowi nie chc± siê narzucaæ, by nie uraziæ...Hmm, ciê¿ki temat...
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ostrovirsk brazylia2014 nwm polskiserwerzycia svcraft