Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Napromieniowani
>
S³owa na dobry pocz±tek..
>
REGULAMIN
>
spostrzeganie niepe³nosprawno¶ci
Strony:
1
[
2
]
3
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: spostrzeganie niepe³nosprawno¶ci (Przeczytany 26520 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
sebastian
Go¶æ
Odp: spostrzeganie niepe³nosprawno¶ci
«
Odpowiedz #35 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 16:19:25 »
acha jeszcze jedno teraz za dwa tygodnie jade do Zakopanego na weekend
sebastian
Go¶æ
«
Odpowiedz #34 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 16:12:26 »
Witam.Wiecie co osoba niepelnosprawna boi sie aczkolwiek tzreba wychodzic do ludzi.Ja np.. chodze teraz do L.O W BYTOMIU COSINUS zeby u¶wiadomiæ ze ludzie niepe³nosprawni tez potrafia poruszaæ sie w¶rod pelnosprawnych ludzi aczkolwiek tez chce udowodnic ze taka osoba potrafi uczyæ sie w normalnej szkole a nie w integracyjnej lub specjanej.Pozdrawiam was
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #33 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 15:56:48 »
margolciu popieram:) opinie o wizerunku:) a co to tego chlopaka PYTAM SIE GDZIE SA ZNAJOMI? OPIEKA SPOLECZNA? MOZE MATKA SOBIE NIE DAJE RADE
WYTACZY£O BY MO¯E TAKIM RODZINA DORADZIC?
PODAC ADRESY ROZNYCH INSTYTUCJI?
A MO¯E ZWYK£Y USMIECH BY POMUG£? PODANIE DLONI?
MARGOLCIA NIE KIERUJE TYCH S£OW DO CIEBIE TYLKO DO BEZ DUSZNIKOW PA PA
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2008, 16:05:01 wys³ane przez gruszka
»
Margolcia
Go¶æ
«
Odpowiedz #32 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 14:49:04 »
Cytat: voniu Pa¼dziernik 12, 2008, 02:30:46
Tak¿e znasz temat i mo¿esz go oceniæ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepe³nosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem te¿ wolontariuszem, choæ staram siê co¶ pomagaæ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaæ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy by³y z czêstotliwo¶ci± 1/miesi±c), ¿e coraz wiêcej ludzi dostrzega ten problem. No ale te¿ kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zagl±da? Du¿e BRAWA dla Gruszki, ¿e co¶ siê zaczê³o tutaj dziaæ. To Ona mnie tutaj "wci±gnê³a" i zainteresowa³a.
Jak chcemy co¶ zmieniæ, musimy dzia³aæ. Byæ "agresywnym".
WYJ¦Æ DO LUDZI.
Czyli otworzyæ siê na ¶wiat, pokazaæ siê na ulicy, w mediach. Jest przecie¿ niepe³nosprawny pose³ Paw³owski bodaj¿e. Mo¿e jego trzeba zaanga¿owaæ. Bo w³a¶nie ostatnio go nie widaæ w telewizji - co, przesta³ dzia³aæ? To trzeba mu o sobie przypomnieæ! Nich pomo¿e np dotrzeæ do TV, poruszyæ ten temat?!
Co s±dzicie?
Hmmm opowiem pewn± historie : mianowicie by³am kiedy¶ u fryzjerki a jak to czêsto bywa u fryziera mo¿na se pogadaæ na najrozmaitrze tematy
W pewnym momencie powiedzia³am :
Wie pani ja sie czasem czuje jakbym byla jedyn± niepe³nosprawn± w tym mie¶cie...
Na co us³ysza³am odpowied¼
Ale¿ nie s± s± i inni ale ich zwyczajnie nie widaæ u mnie w bloku mieszka nawet niepe³nosprawny ch³opak z matk± - kontynowa³a dalej fryzjerka - Jest w ciê¿szym stanie od pani( niestety co to za choroba nie pamiêtam ale zdaje siê ¿e obok fizycznej u³omno¶ci tak¿e upo¶ledzenie umys³owe) kolejne zdanie które mnie a¿ zmrozi³o - Matka czêsto zostawia go na balkonie i najzwyczajniej w ¶wiecie sobie wychodzi ( z tego co wywnioskowa³am to ta kobieta nie radzi sobie z wychowaniem niepe³nosprawnego dziecka i najzwyczajniej w ¶wiecie nie ma serca ¿eby sie nim zajmowaæ ale to co us³ysza³am poprostu zwali³o mnie z nóg)
Z tego co dalej siê dowiedzia³am ch³opak ¿adko wychodzi na powietrze nie uczêszcza³ te¿ do ¿adnego o¶rodka (choæ teraz mo¿e co¶
sie zmieni³o bo od tej rozmowy mine³o sporo czasu a ja siê przeprowadzi³am)
Has³o "Wyj¶æ do ludzi czyli otworzyæ siê na ¶wiat" brzmi piêknie( przypomina mi spot wyborczy
) ale powiedzieæ to jedno a zrobiæ to ju¿ inna para kaloszy 3ba naprawde wielkiej si³y i determinacji a wcale nie jest wyj±tkiem ¿e osoba niepe³nosprawna nie jest akceptowana w rodzinie a skoro w gronie najbli¿szych nie ma wsparcia to jak taka osoba ma siê otworzyæ na ludzi?
Ponadto sama wiem z w³asnego do¶wiadczenia jak istotny wbrew pozorom dla osoby niepe³nosprawnej jest wygl±d.Chodzi nie tyle o to ¿e zdrowi odbieraj± nas wtedy inaczej a przedewszystkim o w³asn± samoocenê. Jasne jest to ¿e pewnych hmmm delikatnie mówi±c niedoskona³o¶ci nie da siê w naszym wygl±dzie zmieniæ. ale to nie zwalnia nas z obowi±zku dbania o siebie i swój wizerunek kiedy¶ us³ysza³am od pewnej niepe³nosprawnej dziewczyny zdanie w stylu "Ja nie pójde do fryzjera bo to mi i tak nie pomo¿e i tak bêde brzydka" Rozumiecie niepe³nosprawno¶æ w jej rozumieniu = brzydocie a dodam tak od siebie ¿e dziewczyna wcale do brzydkich nie nale¿y ona postrzega siebie tylko przez pryzmat swojej niepe³nosprawno¶ci a to jest du¿y bl±d KA¯DY NIEPE£NOSPRWNY OBOJÊTNIE CZY KOBIETA CZY MʯCZYZNA POWINIEN DBAÆ O WYGL¡D BO TO ¯E MAMY PIÊKNE WNÊTRZE TO WIADOME A TAK NAPRAWDE NIEWIELE OSÓB ZDAJE SOBIE SPRAWE ¯E FIZYCZNIE POMIMO U£OMNO¦CI TE¯ MO¯EMY BYÆ CA£KIEM CA£KIEM.
Zrozumcie mnie dobrze nie chodzi o to ¿e zewnêtrzny image ma byæ priorytetem chodzi o to aby skoñczyæ ze sterotypem my¶lenia Jestem niepe³nosprawny(a) nie musze dbaæ o siebie bo i po co ? przecie¿ i tak zawsze bêde odstawaæ od reszty.
Guzik prawda taki tok rozumowania powoduje tylko frustracje i sprawia ¿e ON zamykaj± siê w 4 ¶cianach
Dobry wygl±d(nic extrawaganckiego : fryzura , ubranie) daje przedewszystkim pewno¶æ siebie i sprawia ¿e zdecydowanie ³atwiej jest wyj¶æ do ludzi
(wiem z autopsji)Pozdrawiam
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #31 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 03:43:01 »
witam o to krodka rozmowa z osob± na jednym czacie
to znaczy to normalni ludzie?? co masz na mysli?
- wiesz dlamnie mie nie ma normy slevin
czyli?
waznw jakim kto sie czuje .... wazny nie wazny ale zawsze istotny.
trzeba miec to w nosie pieniczyc to
nie zapedzaj sie w gozi rog"normalnosci... nadaj zycu swoj vieg i tor,
przepraszam za radykalizm ale inaczek nie umiem dojsc mam zamkow by komus doprze zrobic.
powiem ci ze zbudzil sie umnie bunt w czyn ty malas by bys gorsza od innych?
w niczym
- nawaznijsza jest twoja osoba uwzglaniajac innych, nie patrz na bariery
pa pa
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #30 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:55:07 »
WITAJ USARID FAJNIE ZE KOGOS KOCHASZ GRATULUJE:)
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #29 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:50:18 »
WITAM A JA ZACYTUJE WIERSZ:) PEWIEN JAK MOGE:)
W niczym siê nie ró¿niê
Nieco z poczuciem humoru o niepe³nosprawno¶ci.
Nie biegam na wy¶cigach,
nie tañczê jak Primadonna baletnica,
ale czujê siê jak normalna dziewczyna,
gdy za moimi plecami s³yszê,
jak wo³aj± za mn± fajna bryka!
Niczym siê od innych nie ró¿niê,
swojej niepe³nosprawno¶ci nie lubiê,
wózek inwalidzki to moje nogi,
nie muszê na nich wysokich szpilek nosiæ.
¦wiat jest piêkny, a los bezlitosny,
a w moim sercu panuje stan wiosny.
Po schodach nie muszê chodziæ.
I po drabinie nie muszê siê wspinaæ.
Czujê siê jak zbuntowany anio³,
który leci na skrzyd³ach o w³asnych si³ach.
Wci±¿ siê pu³apkom architektonicznym sprytnie wymykam,
i na przekór chandrze, która mnie dopada,
Z zamglonej mg³y moich ¼renic siê u¶miecham.
W 2005 r. napisany
Autor: assand
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #28 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:48:29 »
a zgadnij kogo ja KOCHAM gruszka..... no pomy¶l.... o kim my¶li misio o tej porze?? bo ja KOCHAM nie kogo¶ innego tylko... zgadnij kogo.... niepe³nosprawn± dziewczynê, a o kim mówiê to ³atwo sie domysliæ.....
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #27 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:42:23 »
WITAM
PO PIERWSZE KIERUJE S£OWA DO VONIU.
MASZ RACJIE ZE TREZEBA GLOSNO KRZYCZEC:) ZE NIEPLNOSPRAWNI SA W POLSCE:) A TERAZ USARID
A CZY MAM WYJSCIE HIHI:) NIE MAM BO TO KOCHAM
Margolcia
Go¶æ
«
Odpowiedz #26 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:40:32 »
Cytat: userid385 Pa¼dziernik 12, 2008, 02:00:50
kto¶ mi kiedy¶ powiedzia³.... NIE JESTEM ZDOLNA BY KOCHAÆ, NIE MAM PRAWA DO MI£O¦CI... powiedzia³a mi to osoba niepe³nosprawna... gruszka wie o kim mówiê, powiem to tak... niepe³nosprawni potrafi± kochaæ i potrafi± t± mi³o¶æ okazaæ tylko ¿e zdrowi nie rozumiej± czego my chcemy od nich. mówiê teraz do osoby c mi powiedzia³a te s³owa, ¿e nie potrafi kochaæ.... POTRAFISZ KOCHAÆ I JESTE¦ KOCHANA, MASZ PRAWO DO MI£O¦CI JAK KA¯DY CZ£OWIEK, BO JESTE¦ CZ£OWIEKIEM NIE KIM¦ INNYM ZA KOGO UWA¯AJ¡ CIÊ INNI...
To jest piêkne to co mówisz(hmm napisze to i spadam spaæ) i naprawde chcia³abym wierzyæ ¿e to co piszesz jest realne
Powiem tak jeszcze 2 lata temu powiedzia³abym o sobie ¿e jestem naiwne dziewcz±tko je¶li chodzi o moje wyobra¿enie "a propo tych spraw" ale ¿ycie czêsto weryfikuje nasze pogl±dy
Niestety s± faceci (nie uogólniam zaznaczam) dla których liczy siê "laska" (nie lubie tego okre¶lenia) fajna zgrabna i powabna mniej liczy siê to co kobieta ma w g³owie
U kobiet jest inaczej(choæ s± te¿ wyj±tki) te szukaj± ciep³a troski mi³o¶ci oparcia psychicznego czego¶ g³êbszego w zwi±zku. Trudno¶æ polega na tym ¿e niestety trudno trafiæ na tego w³a¶ciwego(zw³aszcza kobiecie niep)bo faceci s± wzrokowcami i TAKA JEST PRAWDA
Natomiast mê¿czyzna ma nieco bardziej u³atwione zadanie bo dla kobiet bardziej ni¿ wygl±d liczy siê "to co¶" Dobranoc
Ps ¿eby nie by³o nie sprowadzam mi³o¶ci do wy³±cznie aspektu fizycznego dla mnie liczy siê - UCZUCIE
Nie jestem te¿ "potworzyc±" jak±¶ i wiem GRUSZKO ¯E MY POTRAFIMY DAWAÆ MI£O¦Æ ale wiem te¿ jaki jest stosunek ludzi zdrowych hmmm (najlepiej przemilczeæ temat bo my w ich mniemaniu jeste¶my aseksualni)przykre ale prawdziwe Ja wierze ¿e mogê daæ komu¶ to co mam najcenniejsze (ale nic na si³e byle by spróbowaæ" jak to jest)je¶li opatrzno¶æ postawi na mojej drodze kogo¶ kto mnie pokocha tak± jak± jestem - czyli zlepek wad
to super ale je¶li nie to...
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #25 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:33:55 »
a kto gada³, ¿e jest informatyczny t³uk?? Twoje s³owa, a jednak uda³o ci sie prowadziæ to forum hehehheh.... Wiêc taki t³uk nie jeste¶, a jeste¶ niepe³nosprawna i inteligentn± lask±, w której siê.... mo¿e skoñcze bo powiem o jedno s³owo za du¿o.....
voniu
oj ma³o nam piszesz:)
ile piszemy 0
Wiadomo¶ci: 5
«
Odpowiedz #24 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:30:46 »
Tak¿e znasz temat i mo¿esz go oceniæ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepe³nosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem te¿ wolontariuszem, choæ staram siê co¶ pomagaæ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaæ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy by³y z czêstotliwo¶ci± 1/miesi±c), ¿e coraz wiêcej ludzi dostrzega ten problem. No ale te¿ kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zagl±da? Du¿e BRAWA dla Gruszki, ¿e co¶ siê zaczê³o tutaj dziaæ. To Ona mnie tutaj "wci±gnê³a" i zainteresowa³a.
Jak chcemy co¶ zmieniæ, musimy dzia³aæ. Byæ "agresywnym".
WYJ¦Æ DO LUDZI.
Czyli otworzyæ siê na ¶wiat, pokazaæ siê na ulicy, w mediach. Jest przecie¿ niepe³nosprawny pose³ Paw³owski bodaj¿e. Mo¿e jego trzeba zaanga¿owaæ. Bo w³a¶nie ostatnio go nie widaæ w telewizji - co, przesta³ dzia³aæ? To trzeba mu o sobie przypomnieæ! Nich pomo¿e np dotrzeæ do TV, poruszyæ ten temat?!
Co s±dzicie?
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #23 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:28:33 »
A CO JA USARID UMIE ROBIC
KRZYCZEC? NA KOGOS :
? NO CIO:)
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #22 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:17:08 »
VONIU trzeba pewnym osobom wyt³umaczyæ, ¿e nie s± osobami, które nic w zyciu nie potrafi±, trzeba te¿ wytlumaczyæ, ¿e nie s± jakimi¶ potworami... ja jestem wolontariuszem w Centrum Wolontariatu w P³ocku wiêc wiem to i owo o niepe³nosprawnych, sam te¿ jestem niepe³nosprawny choæ mam zdrowe nogi i rêce, choruje jednak na padaczkê i astmê oskrzelow±, nie mogê siê mêczyæ, bo mi w±troba daje znaæ o tym ¿e jestem chory. D³ugo by tu wymieniaæ.... gruszka wie o czym mówiê....
voniu
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #21 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:07:57 »
GGawo¿y³em na ten temat z Gruszk±.
Ale widzê, ¿e i tu siê pojawi³.
Mia³em 20 lat temu znajomego na wózku, ca³y poskrêcany, z bardzo nie wyra¼n± wymow±. Ch³op BARDZO inteligentny, zna³ 7 jêzyków. niektóre ksi±¿ki na pamiêæ. Oczywi¶cie trzeba mu by³o te ksi±¿ki czytaæ lub puszczaæ z magnetofonu - ale ch³on±³ to wszystko jak g±bka.
Ale potrafi³ byæ te¿ bardzo nieprzyjemny - wyzywa³ opiekunów, plu³ jedzeniem.
A nie dawno dowiedzia³em siê, ¿e ma ¿onê i mieszkaj± sobie w domu opieki i S¡ SZCZʦLIWI!!!
Ka¿dy mo¿e kochaæ i mo¿e zostaæ pokochanym.
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #20 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:04:54 »
TERAZ JU¯ TO ZROZUMIA£AM. ZWARACAM SIE DO MARGOLCI. DOGA MARGOLCIU MY UMIEMY DAWAC MILOSC MY NIE GORSI:)
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #19 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:00:50 »
kto¶ mi kiedy¶ powiedzia³.... NIE JESTEM ZDOLNA BY KOCHAÆ, NIE MAM PRAWA DO MI£O¦CI... powiedzia³a mi to osoba niepe³nosprawna... gruszka wie o kim mówiê, powiem to tak... niepe³nosprawni potrafi± kochaæ i potrafi± t± mi³o¶æ okazaæ tylko ¿e zdrowi nie rozumiej± czego my chcemy od nich. mówiê teraz do osoby c mi powiedzia³a te s³owa, ¿e nie potrafi kochaæ.... POTRAFISZ KOCHAÆ I JESTE¦ KOCHANA, MASZ PRAWO DO MI£O¦CI JAK KA¯DY CZ£OWIEK, BO JESTE¦ CZ£OWIEKIEM NIE KIM¦ INNYM ZA KOGO UWA¯AJ¡ CIÊ INNI...
gruszka
Go¶æ
«
Odpowiedz #18 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 02:00:05 »
ja sie nie wstydze:) no mo ze troche:) ale inni tez sie wstydza:) poto jest:) foum by pisac o tym. to nie boli.
inni tez niech pomy¶la
userid385
Go¶æ
«
Odpowiedz #17 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 01:54:02 »
To dlaczego wstydzisz sie wyj¶æ do ludzi?? VONIU ma racjê, my siê boimy wyj¶æ do ludzi, jakby nasza niepe³nosprawno¶æ by³a czym¶ be... wstydzimy siê jej, a powinni¶my o niej mówiæ, powinni¶my siê wiêcej o niej dowiadywaæ, przekazywaæ t± wiedzê zdrowym i integrowaæ sie z nimi mówi±c o nas i naszych prze¿yciach, rado¶ciach i smutkachpomy¶l o tym...
voniu
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #16 :
Pa¼dziernik 12, 2008, 01:50:39 »
Cytat: Margolcia Pa¼dziernik 12, 2008, 01:37:25
niektórych z pozoru prostch rzeczy zwyczajnie nie moge zrobiæ sama i musze albo sobie darowaæ albo prosiæ o pomoc (czego generalnie nie lubie robiæ
No to te¿ zawar³em w swoim po¶cie - ludzie niepe³nosprawni nie lubi± siê prosiæ, a zdrowi nie chc± siê narzucaæ, by nie uraziæ...Hmm, ciê¿ki temat...
Strony:
1
[
2
]
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum archiwalne, proszê o nie rejestrowanie siê, forum przeniosiono do www.forumunorbiego.cba.pl zapraszamy...
=> UWAGA
S³owa na dobry pocz±tek..
=> Wstêpne s³owo
=> OCHOTNICY PISZ¡CY W NASZEJ "KRAINIE MY¦LI OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH"...
=> REGULAMIN
Zdrowie i Uroda.
=> Lecznicze Zio³a
=> Nowo¶ci
=> Najczestrze Schorzenia porozmawajmy o nich
=> Rodzaje terapii
Spis tre¶ci
=> SPIS DZA£ÓW